REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
AE statybos prie Astravo miesto (nuotr. I. Vainalavičiūtės) (nuotr. Gamintojo)

Baltarusija nusprendė pakeisti statomos Astravo atominės elektrinės (AE) reaktoriaus korpusą, ketvirtadienį žurnalistams Tiumenėje pranešė Baltarusijos energetikos ministras Vladimiras Potupčikas.

Baltarusija nusprendė pakeisti statomos Astravo atominės elektrinės (AE) reaktoriaus korpusą, ketvirtadienį žurnalistams Tiumenėje pranešė Baltarusijos energetikos ministras Vladimiras Potupčikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Sprendimas dėl reaktoriaus korpuso pakeitimo jau priimtas“, – sakė jis.

Ministras neįvardijo subrangovo, dėl kurio kaltės šis incidentas įvyko, bet pridūrė, jog tai – Rusijos branduolinės energetikos korporacijos „Rosatom“ įmonė.

REKLAMA

„Jau priimtas atitinkamas sprendimas dėl šio subrangovo. Svarbus pats faktas – tai rimtas subjektas, kurio saugumo faktorius yra esminis“, – pabrėžė V.Potupčikas.

 

Baltarusijos priežiūros institucija „Gosatomnadzor“ ketvirtadienį popiet pranešė gavusi oficialų pranešimą apie sprendimą keisti reaktoriaus korpusą.

 

„Gautas oficialus dokumentas apie sprendimą pakeisti Baltarusijos AE pirmojo reaktoriaus korpusą“, – agentūrai „Interfax“ sakė „Gosatomnadzor“ viešųjų ryšių skyriaus vadovas Olegas Sobolevas.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu Astravo AE statanti „Rosatom“ kol kas nepranešė, jog sulaukė iš Baltarusijos oficialaus tokio sprendimo patvirtinimo.

 

Liepos 10 dieną Astravo AE nukritus montuojamam reaktoriaus korpusai, Baltarusijos energetikos ministerija sustabdė reaktoriaus montavimo darbus. „Rosatom“ šio incidento faktą pripažino, pabrėždama, jog įranga nebuvo apgadinta, tačiau pažymėjo, kad užsakovo prašymu reaktoriaus korpusą pakeistų.

Lietuvos Vyriausybė dėl šio incidento įteikė notą Baltarusijai. Lietuvos užsienio reikalų, energetikos ir aplinkos ministrai taip pat išsiuntė laišką Europos Komisijos pirmininko pavaduotojui Marošui Šefčovičiui ir energetikos komisarui Migeliui Ariasui Kanetei, informuodami apie incidentą bei prašydami aktyvaus ES įsitraukimo sprendžiant branduolinės saugos klausimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Butkevičius: Baltarusija pripažįsta, kad susiduria sunkumais Astravo AE

Baltarusija keisdama netoli Lietuvos statomos Astravo atominės elektrinės reaktoriaus korpusą pripažįsta, kad susiduria su statybų saugumo sunkumais ir tai yra sveikintinas žingsnis, teigia Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius. Tačiau, jo nuomone, būtina atlikti streso testus, kad būtų įsitikinta jėgainės saugumu. Tuo metu energetikos ministras Rokas Masiulis teigia, kad Baltarusija priėmė vienintelį galimą sprendimą. 

„Jei iš tiesų korpusas bus keičiamas – tai reikš, kad Baltarusija pripažįsta, jog Astravo AE statybos susiduria su saugumo sunkumais. Tai sveikintinas pirmas žingsnis, kad pripažįstama, jog ne viskas yra gerai, tačiau to nepakanka“, - BNS premjero nuomonę perdavė jo atstovė Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

REKLAMA

Ji teigė, jog A.Butkevičiaus nekeičia pozicijos, kad Baltarusija privalo atlikti statomos elektrinės streso testus ir jų rezultatus pateikti Lietuvai.

„Baltarusijos spauda kalba apie tai, kad pagrindinio rangovo „Rosatom“ antrinė įmonė „Atomprojekt“ rugsėjį ketina atlikti Astravo atominės elektrinės streso testus, kurių rezultatus Baltarusija žada pateikti Lietuvai. Mes jau ilgą laiką reikalaujame atlikti tokius testus. Per streso testus vertinamas AE saugumas žemės drebėjimo, ekstremaliomis oro sąlygomis, kaip užtikrinamas saugumas prarandant elektros tiekimą ir panašiai. Taigi reikės nuolat stebėti situaciją“, - BNS teigė E.Butkutė-Lazdauskienė.

REKLAMA

R.Masiulis BNS sakė, kad pakeisti kritusį reaktoriaus korpusą buvo vienintelis teisingas sprendimas, tačiau, jo nuomone, to nepakanka ir Baltarusija turėtų įsileisti nepriklausomus ekspertus, kad šie stebėtų statybų eigą.

„Sprendimas, manau, šiuo atveju galėjo būti tik toks, kito pasirinkimo nelabai buvo. Tai teisingas sprendimas, bet mes vis tiek laukiame, kad Baltarusija parodys kaimynišką požiūrį ir patobulins visą statybos priežiūros procesą, įtrauks tarptautinius stebėtojus, kad tokie įvykiai ne tik nesikartotų, bet jeigu įvyktų, būtų nedelsiant savaičių iš karto būtų informuojama“, - BNS sakė R.Masiulis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, kol nėra stebėtojų, negalima patvirtinti, kad Baltarusija tikrai pakeis reaktoriaus korpusą, tačiau ministras mano, kad šalis nerizikuos ir tikrai tai padarys.

„Mes neturime stebėtojų, kurie galėtų tą faktą patvirtinti, bet aš tikėčiausi, kad baltarusiai tą ir padarys, nes reaktorius stovės ir Baltarusijoje. Nepaisant to, kad didžiausią pavojų kelia Vilniui, bet tuo pačiu kelia pavojų ir Baltarusijai, čia atominėje sferoje nelabai žaidžiama“, - svarstė R.Masiulis.

Jis pakartojo, kad Lietuvos netenkina ketinimai atlikti streso testus be tarptautinių ekspertų pagalbos, kurie užtikrintų nepriklausomus rezultatus.

50 kilometrų nuo Vilniaus statoma Astravo AE turės du reaktorius, kurių kiekvieno galia bus 1200 megavatų. Pirmąjį reaktorių planuojama įjungti 2018 metais, o antrasis turėtų pradėti veikti 2020 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų