REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
40
Pirmoji Karklės diena (nuotr. Organizatorių)

Likus kelioms dienoms iki didžiausios festivalio Lietuvoje „Karklės“ pradžios, organizatoriai pranešė nesusitvarkantys su finansinėmis bėdomis ir renginį atšaukiantys. Labiausiai nusivylė žmonės, sąmoningai įsigiję lėktuvo bilietus ar pasiėmę atostogas būtent tam, kad galėtų sudalyvauti šiame renginyje. Tačiau nusivylimo neslepia ir kitų festivalių organizatoriai. „Karklės“ nelaimė gali sukelti masinį nepasitikėjimą festivaliais.

40

Likus kelioms dienoms iki didžiausios festivalio Lietuvoje „Karklės“ pradžios, organizatoriai pranešė nesusitvarkantys su finansinėmis bėdomis ir renginį atšaukiantys. Labiausiai nusivylė žmonės, sąmoningai įsigiję lėktuvo bilietus ar pasiėmę atostogas būtent tam, kad galėtų sudalyvauti šiame renginyje. Tačiau nusivylimo neslepia ir kitų festivalių organizatoriai. „Karklės“ nelaimė gali sukelti masinį nepasitikėjimą festivaliais.

REKLAMA

Viena iš festivalio „Granatos“ organizatorių Goda Deksnytė pasakoja, kad itin svarbūs yra išankstiniai bilietų pirkimai. Jie leidžia prognozuoti žmonių skaičių, planuoti pinigų paskirstymą bei pačią festivalio programą. Nerimaujama, kad šio festivalio nesėkmė turės įtakos ir kitų festivalių bilietų pardavimui.

„Iš mano patirties, tikrai galima numatyti gerokai anksčiau, kad festivalis neįvyks. Matai bilietų pirkimo tendencijas, pinigų srautus, gali planuoti išlaidas remiantis pajamomis. Bet kuriuo atveju, mes kaip festivalio organizatoriai, tikrai nesidžiaugiame šita situacija. Ji mus labai liūdina. Žmonių pasitikėjimą prarasti labai lengva ir tikrai festivalių rinkoje kažkoks atoveiksmis bus. Galima spėti, kad žmonės bijos iš anksto pirkti bilietus, atsirast tendencija laukti iki paskutinės minutės“, – svarsto G. Deksnytė įvertinus tai, kad žmonės pirko lėktuvų bilietus, ėmė atostogas, o šių nuostolių niekas negrąžins.

REKLAMA
REKLAMA

Ar pavyks „Karklei“ atgauti žmonių ir muzikantų pasitikėjimą?

„Karklės“ festivalio organizatoriai pranešė renginį nukeliantys į kitų metų rugpjūčio 18–20 dienas. Tačiau renginių organizatoriai pastebi, kad gali būti sunku pritraukti tiek muzikantus, tiek pačius žmones. Neatlygintinų nuostolių patyrė ne tik bilietų pirkėjai, bet ir muzikantai, suplanavę tomis dienomis koncertą ir, galbūt, atsisakę kitų pasiūlymų.

REKLAMA

„Nežinau ką reikėtų dabar padaryti organizatoriams, kad jie susigrąžintų tą pasitikėjimą. Jeigu atšaukinėji renginį, yra problemos, tai tą reikia daryti kaip įmanoma anksčiau. Tuo labiau, kad jau kuris laikas sklandė kalbos, kad jie turi problemų. Buvo galima girdėti iš atlikėjų tokias kalbas, kad jiems nesumokėta dar nuo praeitų metų festivalio“, – sako G. Deksnytė.

Jos nuomone, jau geriau suorganizuoti paprastesnį festivalį nei atšaukti jį visai.

„Manau, kad ir vartotojai, ir muzikantai tikrai būtų buvę laimingesni ir labiau etiška būtų buvę padaryti paprastesnį festivalį. Gal be labai gražių plakatų, tentų ar kažkokių kitų prabangos priemonių, kurios nebūtinos, negu atšaukti festivalį likus kelioms dienoms iki renginio“, – mano pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Festivalių „Galapagai“, „Roko naktys“ ir daugelio kitų renginių organizatorius Algirdas Barniškis–Blėka viliasi, kad ilga festivalio istorija, leis susigrąžinti žmonių pasitikėjimą, nors tai ir sunku.

„Jei renginys egzistavo daug metų, galbūt vėl žmonės pasitikės, bet jiems svarbiausia šiuos metus susitvarkyti. Tai tikrai nelengva. Jei bet koks renginys yra nutraukiamas, po to sunku būna atsivežti atlikėją. Jei ir atlikėjas atsisako atvažiuoti, po to antrą kartą jam atvykus sudėtinga surinkti auditoriją. Viskas priklauso nuo tautos ir žmonių. Šiaip festivalinė publika yra pozityvi. Tikiu, kad ši publika nelaikys pykčio, pasitikės ir per metus organizatoriais gaus įkvėpimą, ir pagalbos. Niekada nebuvome priešai, nesijautė konkurencija, tad tik linkiu, kad viskas būtų gerai“, – pasakoja A. Barniškis–Blėka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Festivalių organizatoriai: jie tikrai nieko nenorėjo apgauti

Paskelbus apie atšaukiamą renginį pasipylė komentarai, kaltinantys „Karklės“ organizatorius sukčiavimu ir įvykdyta afera. Tačiau „Karklės“ užnugarin stoja ir kiti organizatoriai. Jie įsitikinę, kad tai tiesiog nesėkmė, o ne tikslingas planas.

„Per dvidešimt metų ir pas mus visko buvę. Kartais irgi lauki paskutinės minutės ir įvyksta dalykai, kurie ištempia tave iš situacijos. Aš juos pilnai suprantu. Ir per tas tris dienas, jei nebūtų paskelbę informacijos, gal būtų spėję ką padaryti, gal būtų suaktyvėję bilietų pirkimai ir išgelbėję situaciją. Manau, kad jie iki paskutinės minutės turėjo dar kažkokių variantų, su visais šnekėjosi. Šnekėjosi ir su mumis, bet šiuo metu turime daug renginių ir negalėjome padėti“, – atviravo festivalių ir renginių organizatorius A. Barniškis–Blėka.

REKLAMA

Jis pasakoja pats dar vakar vykęs iki Klaipėdos ir matęs, kaip organizatoriai stengėsi ir bandė kažką padaryti.

„Jei būtume anksčiau žinoję, gal būtume kažkuo prisidėję, nes renginys tai geras. Ir visa tai ką jie išplatina ir rašo, tikrai yra tiesa“, – sako pašnekovas.

Vis dėlto G. Deksnytė mano, kad pakankamai naivu tikėtis turint dideles skolas iš praeitų metų, kitąmet padaryti dar geresnį festivalį ir surinkti į biudžetą tiek pinigų, kad užtektų ir senoms skoloms ir naujoms išlaidoms.

„Reikia labai daug bilietų parduoti ir iš rėmėjų daug pajamų gauti. Visų pirma, aš manau, reikia atsisakyti nebūtinų išlaidų, pavyzdžiui, prabangių reklaminių priemonių. Pasižiūrėjus „Karklės“ puslapį socialiniame tinkle „Facebook“, galima rasti tokių sprendimų, kurie atrodo tikrai nebūtini“, – teigia pašnekovė.

REKLAMA

Tačiau G. Deksnytė pabrėžia, kad tikrai nemano, jog „Karklės“ organizatoriai yra aferistai.

„ „Karklės“ komanda dirbo ir festivalį darė ne vienus metus. Jie dirbo iš idėjos, stengėsi, norėjo padaryti gerą festivalį. Ir jis buvo labai geras, populiarus ir mėgstamas. Tikrai nesutinku, kad tai specialiai padaryta afera, manau, kad jiems tikrai labai nepasisekė“, – sako ji.

Patys „Karklės“ organizatoriai socialiniame tinkle rašė, kad tikrai iki paskutinės atšaukimo nakties dėjo pastangas išsaugoti renginį.

„Bet mums nepavyko surinkti biudžeto, o daryti pusiau, negarantuojant saugumo, kokybės ir rizikuoti nesiryžome. Mums labai gaila, nors mūsų apgailestavimo Jums ir neužtenka, bet dedame pastangas rasti išeitį iš pačios sudėtingiausios situacijos mūsų gyvenime. Tikime, kad išeitis yra“, – rašė jie.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš ko grąžins pinigus už bilietus – nežinia

Įmonės „Tiketa“ generalinis direktorius Andrius Žiauberis pasakoja, kad neįvykus renginiui, renkamasi iš dviejų būdų, kaip grąžinti pinigus. Pirmuoju – per sistemą, per kurią įsigijo bilietus. Antruoju, pats organizatorius įsipareigoja grąžinti pinigus. Būtent šį būdą ir pasirinko „Karklės“ organizatoriai.

„Kol kas nežinom nei kanalų, nei kokiu būdu jis grąžins pinigus. Žinoma, kad būtų paprasčiau tai daryti per mūsų sistemą, vartotojai tai galėtų daryti ir online režimu, ir kreiptis į tas kasas, kur pirko bilietus. Šiuo atveju organizatorius pasirinko antrą variantą. Dėl to tvarką galime tik nujausti, bet žinoti tiksliai dabar negalime. Kai turėsime detalesnę informaciją būtinai informuosim visus bilietų pirkėjus, kuriuos galim identifikuoti, apie konkretesnę bilietų pirkimo tvarką“, – sako A. Žiauberis.

REKLAMA

Pasak jo, dažniausiai tik pavieniai atvejai būna, kai reikia vadovautis teisminiais procesais norint atgauti pinigus, dažniausiai organizatorius tikrai juos grąžina.

„Ypatingai šis organizatorius. Jis turi beprotišką patirtį ir jau ne pirmus metus organizuoja ne vien „Karklę“, bet daug ir kitų koncertų. Pavyzdžiui, Andriaus Mamontovo koncertinį turą per Lietuvą. Manau ir tikiu, kad jis ikrai įgyvendins visus savo įsipareigojimus prieš festivalio gerbėjus“, – komentuoja A. Žiauberis.

Ypač vykdyti įsipareigojimus skatina tai, kad festivalis perkeliamas į kitus metus. Tiesa, pinigai už bilietus gali būti jau panaudoti, nes kiekvieną savaitę renginio organizatoriui buvo pravedami pinigai už praėjusią savaitę parduotus bilietus.

REKLAMA

„Tai per eilę metų susiformavusi praktika visoje Lietuvoje. Organizatorius nuolatos gauna apyvartines lėšas, kurias naudoja renginių komunikacijai, atlikėjams išmokėti honorarus ir panašiai“, – sako „Tiketa“ vadovas.

Festivalių organizatorius A. Barniškis–Blėka pasakoja, kad užsienio atlikėjų dalyvavimas net neskelbiamas tol, kol nesumokėti honorarai. „Bent jau pusę sumos tai tikrai, o paskui kita suma mokama etapais. Iki renginio viską reikia būti išmokėjus. Pilnai tikiu, kad buvo sumokėję užsieniečiams ir galbūt ir jiems apsunkino situaciją. Jei renginys atšaukiamas, honoraras negrįžta“, – sako organizatorius.

Patys „Karklės“ organizatoriai socialiniame tinkle rašė, kad deda visas pastangas perkelti grupes į kitus metus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bilietai tikrai yra Jūsų dokumentas ir galios kitų metų renginiui. Įsipareigojimas žmonėms, tai svarbiausias momentas, prie kurio dabar dirbame ir ieškome išeities. Šiuo metu aktyviai bendraujame su Valstybine vartotoju teisių apsaugos tarnyba. 100 proc. garantuojame, kad Karklės 2016 festivalio bilietai tikrai galios 2017 m. rugpjūčio 18-20 d. vyksiančiam festivaliui. Žmonėms, kuriems netinkama kitų metų festivalio data, informaciją dėl kompensacijos ir tikslius terminus pranešime rugpjūčio 18 d. Nepriklausomai kur Jūs pirkote festivalio bilietus, už bilietų perkėlimą, kompensavimą, grąžinimą yra atsakingas organizatorius, o ne bilietų platintojai“, – rašė jie.

REKLAMA

Šiuo atveju rėmėjams ir kitiems tiekėjams belieka tikėtis, kad turėjo sutartis, kuriose numatytos kažkokios sąlygos ir sprendimai, kas bus, neįvykus festivaliui ar jį nukėlus. Vienos palapinių tiekimo įmonės atstovas teigia, kad sutartyje tokio punkto nebuvo, tačiau nuostolių nepatirta, kadangi negavus avanso nebuvo pradėta imtis darbų.

Susisiekus su rėmėjais, paaiškėjo, kad kol kas viskas dar derinama, nes gautas tik visiems jau žinomas elektroninis laiškas.

„Šiuo metu viskas skaičiuojama, dėliojama, planuojama. Yra galimybių viską perkelti į kitus metus. Kol kas niekas neatmetama, sprendimai nepriimti, laukiama kol paaiškės daugiau detalių. Šiuo metu yra gautas tas laiškas, apie kurį visi žino. Iš to nedarom tragedijos, suprantam, kad sunkumai yra organizatoriams ir, manau, tikrai viską gražiai ir taikiai išspręsim“, – tv3.lt kalbėjo vieni iš festivalio rėmėjų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų