REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) veikloje esama korupcijos rizikos veiksnių, pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) veikloje esama korupcijos rizikos veiksnių, pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

REKLAMA

Korupcijos prevencijos specialistai nustatė, kad VMVT inspektoriai ne visada laikosi įmonių patikrinimų periodiškumo reikalavimų. Anot STT pranešimo, kai kada patikrinimai atliekami nesilaikant nustatytų apimčių, o tai leidžia daryti prielaidą, kad atskiri ūkio subjektai diskriminuojami, priežiūros veiksmai neproporcingi.

„Pastebėta atvejų, kai net ir nustatę maisto produktų saugos, higienos ar ženklinimo pažeidimų, inspektoriai ne visada nurodė juos pašalinti bei pateikti atitinkamų trūkumų šalinimo planą, o turint pakankamai duomenų apie pažeidimus padariusius asmenis ne visada surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai“, – tvirtina STT.

Pareigūnai taip pat atkreipė dėmesį, kad konstatavę maisto produktų saugos, higienos ar ženklinimo pažeidimus inspektoriai, ne visais atvejais priima vienodus sprendimus dėl šių pažeidimų mažareikšmiškumo.

REKLAMA
REKLAMA

STT manymu, būtina kuo skubiau stiprinti VMVT vidaus kontrolės procedūras, užtikrinti patikrinimų kokybę ir periodiškumą, teisės aktuose aiškiai apibrėžti atvejus, kai patikrinimus gali atlikti tik vienas inspektorius.

REKLAMA

„Svarbu patikrinimo aktuose aiškiau ir informatyviau nurodyti užfiksuotas aplinkybes, kad būtų aišku, ar veiklos patikrinimas atliktas tinkamai“, – rašoma STT pranešime.

Teisėsaugos pareigūnai yra pradėję ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, susijusį būtent su Maisto ir veterinarijos tarnyba. Tiriami duomenys, kad Jono Miliaus vadovaujama VMVT galėjo nuslėpti bakterijos užkratą šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ produktuose ir nesiėmė reikiamų veiksmų. Šiame tyrime J.Miliui pateikti įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu, dar penkiems asmenims – piktnaudžiavimu tarnyba, prekyba poveikiu ir dokumentų klastojimu. Seimo narys „tvarkietis“ Petras Gražulis apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra ir STT pranešė, kad patikrinus „Judex“ produkciją nepriklausomoje laboratorijoje, nustatytas kelių bakterijų užkratas bendrovės šaldytuose gaminiuose.

Maisto ir veterinarijos tarnyba sustabdė „Judex“ veiklą ir atlieka savą tyrimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų