REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisėsauga įtarimus piktnaudžiavimu tarnyba Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriui Jonui Miliui pateikė dar liepos mėnesio pabaigoje, tačiau šis valdininkas dirba iki šiol. Seimo opozicijos atstovai ėmė svarstyti, ar VMVT vadovo išlikimu poste galėtų būti suinteresuoti patys „darbiečiai“, tuo metu socdemai įžvelgia priešrinkiminius žaidimus.

Teisėsauga įtarimus piktnaudžiavimu tarnyba Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriui Jonui Miliui pateikė dar liepos mėnesio pabaigoje, tačiau šis valdininkas dirba iki šiol. Seimo opozicijos atstovai ėmė svarstyti, ar VMVT vadovo išlikimu poste galėtų būti suinteresuoti patys „darbiečiai“, tuo metu socdemai įžvelgia priešrinkiminius žaidimus.

REKLAMA

Teisėsauga aiškinasi įtarimus, kad VMVT ar jai pavaldžios institucijos galėjo gauti iš kitų kompetentingų žinybų informacijos apie listerijos bakterijos užkratą kai kuriuose su parlamentaru Petru Gražuliu siejamos „Judex“ gaminiuose, tačiau šį faktą esą nuslėpė ir, įtariama, nesiėmė veiksmų.

Atliekant tyrimą dėl prekybos poveikio įtarimai pateikti iš viso šešiems asmenims. Įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba pareikšti VMVT direktoriui J. Miliui.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesioginė J. Miliaus vadovė žemės ūkio ministrė, „darbietė“ Virginija Baltraitienė iki šiol tikina nematanti pagrindo nušalinti VMVT vadovą nuo pareigų, mat niekada negirdėjusi jokių pretenzijų tarnybai, tačiau pasitraukti iš užimamo posto pasiūlė pačiam J. Miliui, kuris to daryti neketina.

REKLAMA

Siūlo prisiminti ir V. Uspaskicho verslą

Seimo opozicijos lyderis, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos parlamente seniūnas Andrius Kubilius įsitikinęs, jog vadinamasis koldūnų skandalas reiškia ne tik J. Miliaus atsakomybės, bet ir visos VMVT įvaizdžio klausimą.

„Tai yra pasitikėjimo visa Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba pasitikėjimo klausimas, nuo kurio priklauso, ar mūsų vartotojai apskritai pirks kažkokią šaldytą produkciją Lietuvoje. Dar svarbiau, kad nuo pasitikėjimo veterinarijos tarnyba priklauso Lietuvos maisto produktų eksportas į užsienio šalis“, – portalui tv3.lt teigė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, kodėl V. Baltraitienė nesiima spręsti piktnaudžiavimu tarnyba įtariamo VMVT likimo klausimo, galima tik spėlioti. Vis dėlto, konservatorius užsiminė neatmetantis, jog V. Milių ir Darbo partiją gali sieti ypatingi ryšiai.

„Galiu cituoti J. Miliaus žodžius, kad jis su visais politikais taip intymiai bendraudavo ir į visus prašymus atsiliepdavo, tai kas ten žino, kokių tų prašymų buvo buvę. Toje pačioje Darbo partijoje interesų maisto gamyboje yra buvę – prisiminkime Viktoro Uspaskicho visas įmones. Kodėl dabar nedrįstama dabar ryžtingiau vertinti pačios situacijos ir imtis veiksmų, aš tikrai neturiu specifinių duomenų, tik galiu mozaiką dėlioti iš gyvenimo faktų“, – svarstė A. Kubilius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priminė ankstesnę betvarkę

Liberalų sąjūdžio atstovas, Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius portalui tv3.lt pažymėjo įžvelgiantis žemės ūkio ministrės V. Baltraitienės nesugebėjimą prisiimti atsakomybės ir priimti sprendimą dėl asmens, kurio tiesioginė vadovė ji ir yra, likimo. Liberalo teigimu, V. Baltratienės valdomai ministerijai pavaldžiose įstaigose panašių situacijų buvo ir anksčiau.

„Lygiai tą pačią situaciją, priimant sprendimą dėl pavaldaus pareigūno mes matėme su Nacionalinės žemės tarnybos vadove Daiva Gineikaite, kai žemės ūkio ministrė taip pat delsė, dengė ir nepriiminėjo sprendimo, o tas delsimas, vengimas ir savotiškas dangstymas pavirto dar gilesne krize toje tarnyboje ir ta krizė paskui save nusivedė į STT dar vieną pareigūną iš ten – patarėją, kuris buvo priimtas į tarnybą kaip įvaizdžio gerintojas.

REKLAMA

Aš manau, kad tokia situacija, kokia yra dabar, kai ministras pirmininkas atostogauja ir rekomenduoja priiminėti sprendimus ministrei, ministrė bando perkelti apsisprendimą įstaigos vadovui, premjerui, Vyriausybei, rodo, kad arba trūksta kompetencijos, arba sprendimai yra ribojami kažkokiais įsipareigojimais ar galimų kažkokių interesų toje tarnyboje“, – svarstė V. Gailius.

„Aš manau, kad šiuo atveju yra klausimas, kas kam pavaldus. Tai galbūt žemės ūkio ministrei trūksta kompetencijos ir jos sprendimai yra priklausomi nuo pono J. Miliaus nuotaikų? Gal todėl ji siūlo J. Miliui padėti jai išeiti iš šios situacijos, kadangi pačiai trūksta kompetencijos?“, – klausinėjo Seimo Antikorupcijos komisijos vadovas.

REKLAMA

Kaltina politiniais žaidimais

Tuo metu portalo tv3.lt kalbintas socdemų pirmininko pavaduotojas Algirdas Sysas tikino, kad „darbietės“ V. Baltraitienės delsimas ir pareiškimai, jog dėl VMVT vadovo J. Miliaus likimo turi spręsti būtent premjeras A. Butkevičius, yra susijęs su artėjančiais Seimo rinkimais.

„Įstaiga (VMVT – tv3.lt) yra tiesiogiai pavaldi Žemės ūkio ministerijai ir ministrei, o ministrė nukelia sprendimus premjerui, tai čia yra Darbo partijos taktika prieš rinkimus.

Jie yra ir valdančiojoje daugumoje, ir turi ministrus, o už viską atsako premjeras? Čia yra specialiai siunčiamos klaidinančios žinios rinkėjams, kad ir už maistą, ir už socialinę apsaugą, ir už švietimą, ir viską atsakingas premjeras. Taip negali būti, turi ministrai prisiimti atsakomybę ir savo kompetencijos ribose priiminėti sprendimus“, – V. Baltraitienės elgesiu piktinosi A. Sysas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Socdemas taip pat neatmetė galimybės, jog J. Miliaus vadovaujamos VMVT įtaka gali būti persipynusi ir su „darbiečių“ vadovaujamais verslais.

„Vadovaujantis sąmokslo teorija, tai Darbo partija turi maisto gamybos įmonių, bent jau vienas ar kitos jos narys. Pats Viktoras Uspaskichas su Kėdainių mėsa, agurkais, konservais, tai galima matyti, kad galbūt ten yra gilesnės povandeninės srovės ar aisbergo gabalas paniręs“, – svarstė A. Sysas.

Ragina nemėtyti karštos bulvės

Darbo partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis neslėpė manantis, kad piktnaudžiavimu tarnyba įtariamas J. Milius neturėtų dirbti VMVT vadovu.

„Tokios rimtos ir didelės įstaigos vadovas, kada jis atsidūrė tokioje situacijoje, jis paprasčiausiai, mano nuomone, negali vadovauti toliau, nedarydamas žalos pačiai institucijai“, – portalui tv3.lt sakė V. Mazuronis.

REKLAMA

Vis dėlto, „darbiečių“ vadovas priminė, kad VMVT direktorių į pareigas priima ir atleidžia Vyriausybė žemės ūkio ministro teikimu, o tai reiškia, kad Darbo partijos deleguotos žemės ūkio ministrės V. Baltraitienės rankos šiuo atveju yra surištos – sprendimą dėl J. Miliaus likimo poste gali priimti Vyriausybė.

„Mes turėjome tokių atvejų, kai buvo atleisti žmonės ir vėliau jiems teko sumokėti 300 tūkstančių litų vien todėl, kad tuo metu ministras pasielgė, nesivadovaudamas teisės aktais.

Suprantu opozicijos atstovus, kurie pasisako už sprendimus, už kuriuos nėra atsakingi, bet, jeigu bus atleidimas padarytas, pažeidžiant įstatymus ir reikės po pusės metų ar po metų teismų mokėti didžiules baudas iš mūsų pačių pinigų biudžeto, tai tokių, kurie taip drąsiai mėtosi tokiais pasiūlymais, noriu paklausti, ar jie sutiktų mokėti iš savo kišenės“ , – aiškino V. Mazuronis.

REKLAMA

Tiesa, Darbo partijos vadovas pripažino, jog VMVT vadovo likimo klausimo svarstymas užsitęsė per ilgai.

„Neabejotinai, tai yra karštos bulvės mėtymas ir pirmas tą karštą bulvę pagriebė sveikatos ministras. Atvirai kalbant, manyčiau, kad neįsigilinama nei į problemą, nei į teisinius tos problemos sprendimo būdus, po to šitoje vietoje įsijungia diskusija tarp premjero ir žemės ūkio ministrės. Taip, iš šalies tai yra karštos bulvės mėtymas iš vienų rankų į kitas vietoje to, kad prisiimti politinę atsakomybę, o tai privalo daryti vadovas, šiuo atveju, mano nuomone, premjeras“, – pažymėjo V. Mazuronis.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų