REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gastronominės kelionės, kurių metu ne tik lankomi istorijos bei gamtos stebuklai, bet ir skiriamas didžiulis dėmesys susipažinimui su vietine virtuve tampa vis populiaresnės. Šias keliones besirenkantieji teigia, kad tai geriausias būdas pažinti svečias šalis ir jų kultūrą. Siūlome leistis į kelionę aplink pasaulį bei paragauti visų septynių žemynų!

Gastronominės kelionės, kurių metu ne tik lankomi istorijos bei gamtos stebuklai, bet ir skiriamas didžiulis dėmesys susipažinimui su vietine virtuve tampa vis populiaresnės. Šias keliones besirenkantieji teigia, kad tai geriausias būdas pažinti svečias šalis ir jų kultūrą. Siūlome leistis į kelionę aplink pasaulį bei paragauti visų septynių žemynų!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europa

Europietiška virtuvė garsėja visame pasaulyje - po visą Žemės rutulį išsibarstę ankstyvieji kolonizatoriai ir šiuolaikiniai emigrantai su savimi paskleidė ir europietiškos virtuvės tradiciją. Ilgus metus klestėjusios ir turtingos tautos turėjo galimybę drąsiai eksperimentuoti virtuvėje.

REKLAMA

Lankydamiesi Prancūzijoje privalote paragauti burnoje tirpstančių kepinių, permatomų blynelių, gardžių sūrių bei puikaus vyno, o štai jos kaimynės Italijos, žinoma, negalima palikti nepasisotinus makaronų patiekalais ir picomis. Keliaudami po Europos centre išsidėsčiusias valstybes prisikirskite sočių mėsos patiekalų, sodrių troškinių bei guliašų, kurie neatsiejami nuo Vengrijos, Čekijos, Slovakijos. Šiaurės Europa gali pasiūlyti kvapnių mielinių bandelių ir pyragų bei platų žuvies patiekalų pasirinkimą.

REKLAMA
REKLAMA

Pajūrio valstybėse jums, žinoma, pasiūlys įvairių žuvies bei jūrų gėrybių gardumynų. Belgijoje - jūra kvepiančių midijų su bulvytėmis, Portugalijoje - 365 būdais paruoštos menkės, Graikijoje - skrudintų kalmarų, krevečių ar aštuonkojų, Olandijoje - sumuštinį su silke, svogūnais ir agurkėliais, Norvegijoje - plaktą kiaušinienę su rūkyta lašiša.

Azija

Daugelis lietuvių su Azijos virtuve susipažįsta vietiniuose kinų restoranuose, tačiau jų siūlomas patiekalų pasirinkimas yra gerokai nutolęs nuo autentikos. Viešint Kinijoje vertėtų paragauti labai populiarių koldūnų, suktinukų su ryžių popieriumi, aštrių sriubų ir troškinių su makaronais. Indija - tikras vegetarų ir aštraus maisto mėgėjų rojus. Šioje šalyje būtina paragauti sodrių troškinių, taip pat gausiai prieskoniais gardintų padažų, kuriuos skanu išdažyti šviežiai kepta indiška duona. Indonezijoje, Tailande ir Filipinuose pasigardžiuosite troškiniais su daržovėmis bei jūrų gėrybėmis, o Japonijoje, žinoma, žalia žuvimi bei jos patiekalais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artimųjų rytų valstybėse tebėra populiari persų virtuvė, kurioje dominuoja ryžiai, kuskusas, ugnyje arba virš žarijų kepta, aštriuose padažuose troškinta mėsa, žuvis ir daržovės bei išskirtinai saldūs konditerijos gaminiai.

Didžiulę Azijos žemyno dalį užima Rusija, kurios gyventojų šiandieninis meniu susiformavo dar Sovietų Sąjungos laikais - populiarūs ukrainietiški barščiai, Kijevo kotletas, vengriškas guliašas. Ieškantiems autentiško ir Rusiją geriausiai atspindinčio skonio vertėtų ragauti koldūnų, taip pat virtinių su bulvėmis, grybais, uogomis, pasimėgauti išskirtinės kokybės ikrais, kurie tiekiami su mažais blyneliais.

REKLAMA

Australija

Australijos gyventojų mityba primena daugumos Europos bei JAV gyventojų kasdienį meniu. Pusryčiams dauguma australų valgo kiaušinius ar košę, taip pat neatsisako ir skrebučio su išskirtiniu šios šalies produktu - „Vegemite“. Tai specifinio skonio užtepėlė iš mielių ekstrakto, daržovių ir prieskonių.

Pietų metu dauguma šios šalies gyventojų pasitenkina greitais ir lengvesniais užkandžiais - sumuštiniais, suktinukais, salotomis, o darbo dienos pabaigoje vakarieniauja su šeima. Sekmadienis Australijoje - šeimos diena, kuomet dažnai kepamas didelis kepsnys, mėsainiai ar dešrainiai.

REKLAMA

Mėgstantys išskirtinį skonį turėtų paragauti patiekalų iš kengūrų arba krokodilų mėsos, o taip pat susipažinti su aborigenų mitybos ypatumais. Jie renka vietinius vaisius, sėklas, lervas ir vabzdžius, sumedžioję gyvūną jį kepa pelenuose, žarijose arba duobėje su įkaitintais akmenimis.

Šiaurės Amerika

Šiaurės Amerika asocijuojasi su nesveiku maistu, mėsainiais, dešrainiais ir tame yra tiesos. Dauguma amerikiečių šeimų sekmadieniais kepa mėsos paplotėlius ir dėlioja mėsainius, tačiau šioje šalyje taip pat galima paragauti puikių kepsnių, šonkauliukų, tradicinių sūrio ar obuolių pyragų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rytinėje JAV pakrantėje galima iki soties prisivalgyti jūrų gėrybių, šioje šalies dalyje taip pat įsikūrė daugybė imigrantų iš Italijos, kurie paliko ryškią žymę – Atlanto vandenyno pakrantėje nestinga picos, makaronų, lazanijos. Centrinėje šalies dalyje populiarus sotus maistas – kepsniai, ilgai, neaukštoje temperatūroje kepta mėsa, troškiniai su pupomis, kukurūzais. Vakarų pakrantėje apsilankiusieji galės iki soties prisivalgyti puikių vaisių bei degustuoti pasaulyje ypač vertinamus Kalifornijos vynus.

Kanada, žinoma, garsėja medžiokle ir žvejyba, tad miško žvėrių mėsa, laukinės lašišos ir upėtakiai tikrai sužavės kiekvieną gurmaną.

REKLAMA

Pietų Amerika

Pietų Amerika plati ir įvairi, tad ir jos gyventojų mitybos įpročiai labai skirtingi. Šiaurinėje žemyno dalyje populiari kukurūzų košė, skrudinti pyragaičiai su mėsos ir daržovių įdaru, plantanų lapų suktinukai su mėsa. Dažnai derinami sūrūs ir saldūs ingredientai, pavyzdžiui, mėsa troškinama kokosų piene, ruošiama ne tik tik su alyvuogėmis ar kaparėliais, bet ir su razinomis.

Vidurinėje žemyno dalyje valgoma daug mėsos, ji troškinama su juodosiomis pupelėmis, kepami puikūs kepsniai. Šioje pasaulio dalyje taip pat galima mėgautis gausybe šviežių daržovių bei vaisių, kurie yra kasdienis užkandis. Vandenyno skalaujamose pakrantėse nestinga jūrų gėrybių ir žuvų, verdami sotūs troškiniai bei tirštos sriubos – dauguma gyventojų tradiciškai dirbo sunkų fizinį darbą ūkiuose ar miškų pramonėje, tad jų patiekalai pasotina ilgam.

REKLAMA

Pietinę žemyno dalį užima virš žarijų ar ugnies kepta mėsa bei sočiais pyragėliais garsėjanti Argentina ir jūros gėrybių patiekalais bei puikiais vynais galinti didžiuotis Čilė. Daugiau apie Čilės virtuvę bei šioje šalyje gaminamus vynus galite paskaityti čia: Čilė: aktyvaus laisvalaikio entuziastų, gamtos mylėtojų ir gurmanų rojus.

Afrika

Šiaurinės Afrikos dalies gyventojų mityba primena kasdienį vakariečių racioną, tačiau šioje pasaulio dalyje ypatingai mėgstamas kuskusas, o daugelis patiekalų gausiai gardinami prieskoniais - cinamonu, imbieru, gvazdikėliais ir muskato riešutais. Mėgiamos daržovės - bene kasdien ant stalo atsiduria bulvių, pomidorų, cukinijų patiekalai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Centrinės Afrikos gyventojai sotinasi plantanais, manijokais, retkarčiais laukinių gyvūnų (antilopių, beždžionių, krokodilų, karpočių) mėsa. Dauguma patiekalų gausiai gardinami čili pipirais bei žemės riešutais.

Pietų Afrikos virtuvėje gausu žuvų, jūros gėrybių, stručių bei antilopių mėsa taip pat išskirtinai populiari. Šių kraštų gyventojai kasdien mėgaujasi šviežiais vaisiais, sudarančiais nemenką meniu dalį - papajomis, mangais, vynuogėmis, bananais. Pietų Afrikos virtuvei didelę įtaką darė portugalų, britų, olandų maisto ruošimo tradicija.

REKLAMA

Antarktida

Amžinojo įšalo žemyne žmogus - retas svečias, tačiau grupelės drąsių ir ištvermingų mokslininkų nuolat leidžiasi į šios nesvetingos vietos tyrinėjimus.

Norėdami pajusti Antarktidos skonį turėtumėte suvartoti net 3 - 7 tūkstančius kalorijų.

Šiame žemyne dirbantys mokslininkai ir tyrinėtojai maitinasi atsivežtu konservuotu arba ilgai negendančiu maistu - kruopomis, ryžiais, makaronais, mėsos ir žuvies konservais. Didelę jų raciono dalį sudaro ir aukšto kaloringumo produktai - sūris, sviestas, riešutai, džiovinti vaisiai, kakava, šokoladas, sausainiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų