REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didieji šalies mobiliojo ryšio operatoriai jau laukia naujos kartos 5G ryšio technologijos atėjimo, kuri, anot jų, turėtų padėti išmaniesiems įrenginiams lengviau ir greičiau tarpusavyje bendrauti, o kartu palengvins žmonių kasdienybę.

Didieji šalies mobiliojo ryšio operatoriai jau laukia naujos kartos 5G ryšio technologijos atėjimo, kuri, anot jų, turėtų padėti išmaniesiems įrenginiams lengviau ir greičiau tarpusavyje bendrauti, o kartu palengvins žmonių kasdienybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu didžiąją dalį savo verslo aplink 4G ryšio technologijas kuriantys operatoriai tikisi, kad 5G technologijos standartai pasauliniu mastu bus nustatyti iki 2018 metų, o technologija pirmuosius vartotojus pasaulyje pasieks apie 2020 metus. Tiesa, Europoje ir kartu Lietuvoje 5G ryšio sulauksime greičiausiai dar tik po kelių metų.

REKLAMA

Siekia susitarti dėl standarto

Kol kas 5G yra vizija, kurios link juda telekomunikacijų verslas, tinklo gamintojai bando technologijas, siekia susitarti dėl 5G ryšio standarto.

„Apie 2020 metus 5G technologiją pirmiausiai ketina pradėti naudoti Pietų Korėja ir Japonija. Manome, kad dar per dvejus metus ji pasieks ir Europą. 5G technologija dar neturi patvirtinto standarto, kurio reikia, kad techninės įrangos gamintojai galėtų susikalbėti su mobiliojo ryšio operatoriais. Standartą planuojama turėti 2018 metais. Manome, kad po 2020 metų šita technologija pradės veikti ir Lietuvoje, o iki to laiko bus standartizuojama, perkami pirmieji eksperimentiniai įrenginiai“, - antradienį spaudos konferencijoje sakė „Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Teo“ ir „Omnitel“ technologijų vadovas Andrius Šemeškevičius nurodo, kad didesniems duomenų perdavimo greičiams bus reikalingi papildomi radijo dažniai, kurie šiuo metu dar nėra priskirti mobiliojo ryšio technologijoms.

„Per keletą artimiausių metų, tikėtina, Europoje ir pasaulyje bus standartizuoti ir priskirti nauji radijo dažnių ruožai 5G mobiliajam ryšiui. Tačiau 5G tinklo esmė nebus tik sparta – tinklas kuriamas taip, kad galėtų prisitaikyti prie konkretaus vartotojo poreikių: tiek žmogaus, tiek įrenginio – automobilio, išmaniųjų namų įrenginių, sveikatos stebėjimo aparatų“, - pranešime spaudai sakė A.Šemeškevičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patenkins augančius poreikius

5G technologijos partneriu bendrovė pasirinko Suomijos „Nokia Networks“, kurios technologijų vadovas Vakarų Europoje Martinas Kristenssonas (Kristensonas) spaudos konferencijoje teigė, kad 5G turės įtakos kaip žmonės ateityje naudos įvarius daiktus.

„Tikime, kad 5G technologija pakeis mūsų galimybes nuotoliniu būdu valdyti įvairius objektus, prisidės prie sveikatos apsaugos sistemos tobulinimo, bus naudinga transporto sektoriuje kuriant autonominius automobilius“, - sakė M.Kristenssonas.

Skelbiama, kad 5G ryšys žada didesnį duomenų atsisiuntimo ir išsiuntimo greitį, mažesnį signalo atidėjimą ir kitus kokybinius pagerinimus. Visa tai reiškia galimybes kurti išmaniuosius miestus, atlikti nuotolines chirurgines operacijas, naudotis autonominiais automobiliais, plėsti daiktų internetą ir atrasti kitas mobiliojo interneto pritaikymo galimybes.

REKLAMA

„4G internetas jau pakeitė mūsų mobilumo sampratą ir toliau keičia darbo, kelionių, pramogų ir kitus įpročius. Žmonių poreikiai ir internetui keliami reikalavimai toliau augs, ir ateityje 5G ryšio tikrai reikės. Tam ruošiamės jau dabar, ir atėjus naujai ryšio kartai būsime pasirengę siūlyti geriausias kainas ir kokybę“, – pranešime spaudai sakė „Tele2“ generalinis direktorius Petras Masiulis.

Technologiją kuria išvien

5G ryšio standartą šiuo metu kuria tarptautinė organizacija 3GPP, kurios veikloje dalyvauja ir mokslininkai, ryšio operatoriai, įrangos gamintojai. Planuojama, kad vartotojams skirti ir 5G standartą atitinkantys ryšio tinklai atsiras apie 2020 metus.

Prieš mėnesį Europos Komisija bei pirmaujančios Europos telekomunikacijų, aviacijos, automobilių pramonės ir sveikatos apsaugos įmonės pasirašė 5G manifestą, kuriuo įsipareigojo dirbti išvien, kuriant naujos kartos 5G ryšio infrastruktūrą ir užtikrinti Europos technologinę lyderystę pasaulyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų