REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rugpjūtis – tikras darbymetis nuomininkams didmiesčiuose. Šiuo metu itin suaktyvėja būsto nuomos rinka, kadangi į segmentą veržiasi naujų studentų srautas. Dalis jų, tikslingai ieškojo buto, tačiau tarp jų atsiduria ir kiti, bendrabučio negavę jaunuoliai. Laukusiems paskutiniojo mėnesio teks susitaikyti ir su didesnėmis kainomis.

Rugpjūtis – tikras darbymetis nuomininkams didmiesčiuose. Šiuo metu itin suaktyvėja būsto nuomos rinka, kadangi į segmentą veržiasi naujų studentų srautas. Dalis jų, tikslingai ieškojo buto, tačiau tarp jų atsiduria ir kiti, bendrabučio negavę jaunuoliai. Laukusiems paskutiniojo mėnesio teks susitaikyti ir su didesnėmis kainomis.

REKLAMA

Portalo aruodas.lt duomenimis, lyginant gegužės ir liepos mėn. skelbimuose siūlytas vidutines butų nuomos kainas, matyti, kad jau universitetams paskelbus stojimų rezultatus, kilo ir nuomos kainos. Vilniuje pastebimas beveik 4 proc., Kaune – 5 proc., Klaipėdoje – beveik 9 proc.

Tačiau nors skelbimuose ir kainos didesnės, gali būti, kad išnuomojama už mažesnę. „Inreal“ Investicijų ir analizės departamento vadovas Arnoldas Antanavičius vis dėlto pastebi, kad 4–5 proc. kainų augimas matyti per metus. O per šiuos vasaros mėnesius pokytis – minimalesnis, kadangi pasiūla nemažėja, o didėja.

REKLAMA
REKLAMA

„Nemažai gyventojų perka būstą investicijai ir siekia jį išnuomoti. Kadangi auga konkurencija, nuomotojams tampa sunkiau išnuomoti. Tai pristabdė kainų augimą, kurį matėme ne vienerius metus. Šiuo metu esamos kainos jau yra pasiekusios maksimumą ir artimiausiu metu nemanytume, kad nuomos kainos galėtų labiau augti“, – teigia A. Antanavičius.

REKLAMA

Jis pastebi, kad centre, ar arti centro esančiuose rajonuose, naujos statybos namuose esančių butų nuomos kaina – beveik nepakitus. Kainų augimas iki 5 proc. pastebimas miegamuosiuose mikrorajonuose, senos statybos namuose, kur dažniau būsto ieško studentai.

„Tačiau nemanau, jog tokiomis kainomis ir bus išnuomota, greičiausiai bus kažkokios derybos, nes objektų pasiūloje nemažėja, net daugėja“, – įvertina nekilnojamojo turto (NT) specialistas.

Lentelėje pateikiami šiuo metu skelbimuose esančių butų nuomos vidurkiai, nevertinant konkrečių butų parametrų, vietos mieste, įrengimo ir statybos metų.

REKLAMA
REKLAMA

Portalo Aruodas.lt vadovė Viktorija Steponavičiūtė informuoja, kad yra ir pigesnių variantų. Pavyzdžiui, Vilniuje, Karoliniškėse – 180 eurų už 1 k. butą ir 310 eurų už 2 k. butą; Lazdynuose – 190 eurų už 1 k. butą, 320 už 2 k. butą; Antakalnyje – 230 už 1 k. butą ir 420 už 2 k. butą.

„Yra pasiūlymų studentams nuomotis kambarį. Kambario nuomos kainos vidurkis skelbimuose – apie 100 eurų, nors yra įvairių pasiūlymų, pavyzdžiui, ir nuo 70 eurų“, – informuoja V. Steponavičiūtė.

Bendrabutį sunkiausia gauti vietiniams

Vilniaus universiteto šešiolikaaukščių bendrabučių administratorius Linas Betingis informuoja, kad šiemet gauta apie 1200 prašymų gyventi bendrabutyje. Numatoma patvirtinti 95 proc. jų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Absoliuti didžioji dalis visada gauna. Pirmiausia pramėtom vilniečių prašymus. Būna, kad gyvenantys Lazdynuose, Nemenčinėje ar Skaidiškėse kreipiasi dėl bendrabučio. Jiems nepatogu važinėtis ar norisi nuo tėvų pabėgti. O tie, kas iš toliau, tikrai sutelpa“, – sako administratorius.

Šiais metais bendrabučių kainos nesikeis. Pigiausias, trivietis kambarys kainuoja 43,44 eurus, o brangiausia – dviviečiame kambaryje gyventi vienam. Tuomet tenka mokėti 98,47 eurų. Tiesa, į šią sumą įskaičiuotos ir komunalinės paslaugos: elektra, vanduo, valytojų paslaugos.

Šiais metais VU studentus pasitiks ir renovuoti bendrabučiai. L. Betingis informuoja, kad Saulėtekio alėjos šešiolikaukščiai bus baigti renovuoti iki lapkričio mėnesio.

REKLAMA

Kas svarbiau: kaina ar komfortas?

Renkantis būstą nori ir patogios vietos, ir gražiai sutvarkyto, ir pigaus kambario. Tačiau retai visi šie trys atributai suderinami.

Pasak A. Antanavičiaus, esminis faktorius tiek studentams, tiek kitiems nuomininkams – kaina. Mat atlyginimai nekilo taip, kaip nuomos kainos, tad nors ir nemaža dalis norėtų kokybiškesnio buto arčiau centro – pajamos neleidžia.

„Studentai tikrai nėra tie nuomininkai, kurie gali išsinuomoti prabangiausius būstus. Turi tam tikrą krepšelį, kurį gali skirti, dažniausiai tai 100 eurų per mėnesį žmogui. Tada žiūri, ar įmanoma vienam tokį būstą, ar keliems išsinuomoti“, – sako A. Antanavičius.

REKLAMA

Jo nuomone, paprastai studentams nėra svarbi vieta. Nes iki universiteto studentai gali ir ilgiau pavažiuoti viešuoju transportu.

„Nebūtinai studijų laikas sutampa su darbo pradžios laiku, tai nebūtinai ir kamščiuose turi sėdėti. Galima įskurti kur tolėliau. Po to per laiką susipažinus su miestu galima savo gyvenamą vietą pasikoreguoti. Nes nuoma leidžia lengvai judėti ir būti mobiliam. Manau, kad vis tiek reikėtų žiūrėti pagal kainą ir pasirinkti kokybę, nes arčiau yra brangiau. Taip, turėsi gal daugiau prestižo ar džiaugsmo, bet tai nesutaupo svarbių kaštų“, – vertina NT ekspertas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų