REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
16
Siaubingas išpuolis Pakistane: sudraskyti kūnai ir kraujo klanai (nuotr. SCANPIX)

Pakistano pietvakariniame Kvetos mieste pirmadienį prie ligoninės mirtininkui susprogdinus šratų pripildytą bombą, žuvo mažiausiai 70 žmonių; liudininkai pasakojo matę, kaip sukrėsti ligoninės darbuotojai skubėjo į rūkstančią sprogimo vietą padėti sužeistiesiems.

16

Pakistano pietvakariniame Kvetos mieste pirmadienį prie ligoninės mirtininkui susprogdinus šratų pripildytą bombą, žuvo mažiausiai 70 žmonių; liudininkai pasakojo matę, kaip sukrėsti ligoninės darbuotojai skubėjo į rūkstančią sprogimo vietą padėti sužeistiesiems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mirtininkas susisprogdino Beludžistano provincijos sostinėje prie ligoninės, kur susirinko apie 200 žmonių, gedinčių dėl šios provincijos advokatų asociacijos prezidento Bilalo Anwaro Kasi nužudymo, ir protestus ketinusių nušviesti žurnalistų.

REKLAMA

Vėliau atsakomybę dėl šio išpuolio prisėmė Pakistano Talibanas.

Jo atstovas Jamaatulas Ahara žurnalistams pranešė elektroniniu laišku, kad ši grupuotė prisiima atsakomybę dėl išpuolio Kvetoje, ir pažadėjo rengti daugiau tokių atakų, „kol Pakistane įsivyraus islamo sistema“.

Vaizdo įraše užfiksuoti ant žemės gulintys sudraskyti kūnai, kraujo klanai ir stiklo duženos. Sukrėsti žmonės verkė ir guodė vieni kitus. Daugelis žuvusiųjų vilkėjo tamsius kostiumus, buvo pasirišę kaklaraiščius.

REKLAMA
REKLAMA

Naujienų agentūros AFP korespondentas buvo už 20 metrų, kai sprogo bomba. „Visur – juodi dūmų debesys, purvas, – pasakojo jis. – Nubėgau į tą vietą, pamačiau visur išblaškytus kūnus, daugybė klykiančių sužeistųjų. Ten buvo ir balų, ir kraujo klanų, sudraskytų žmonių kūnų, mėsgalių“.

Slaugės ir teisininkai verkė, medikai bėgo iš ligoninės laukan padėti dešimtims sužeistųjų, tęsė korespondentas. „Žmonės kumščiais daužė sau galvas, verkė ir gedėjo. Visi buvo sukrėsti, apimti liūdesio“, – pridūrė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pervezas Masi, kurį sužeidė skriejančios stiklo skeveldros, sakė, kad sprogimas buvo toks galingas, jog „net nesupratome, kas vyksta“. „Tiek žmonių nužudyta, – kalbėjo jis. – Kas tai padarė – ne žmogus, tai žvėris be jokio žmoniškumo“.

Policija patvirtino, kad susisprogdino savižudis mirtininkas. „Sprogdintojas savo kūną buvo apsivyniojęs maždaug aštuoniais kilogramais sprogmenų su šratais ir šrapneliu“, – nurodė išminuotojų būrio vadas Abdulas Razzaqas.

Kurį laiką po išpuolio niekas neprisiėmė atsakomybės nei dėl teisininko nužudymo, nei dėl šio sprogdinimo. Tačiau kovojančios šioje provincijoje grupuotės dažnokai puldinėja saugumo pajėgas ir vyriausybines įstaigas.

REKLAMA

Beludžistanas, kuris ribojasi su Iranu ir Afganistanu, yra turtingas naftos ir dujų, bet provincijoje aktyviai veikia islamistai ir separatistai, rusena konfliktas tarp sunitų ir šiitų. „Žuvusiųjų skaičius išaugo iki 70, sužeistųjų yra 112“, – sakė žurnalistams provincijos sveikatos departamento vadovas Masoodas Nausherwani.

Pareigūnai sakė, kad aplink ligoninę įjungti mobiliojo ryšio signalų slopinimo įrenginiai, – taip dažnai daroma po išpuolių, todėl sunkiau būna susisiekti su pareigūnais, dirbančiais įvykio vietoje, gauti naujausios informacijos.

REKLAMA

Minia gedėjo nužudyto teisininko

Minia, kurioje buvo daugiausia teisininkų ir žurnalistų, prie ligoninės susirinko po anksčiau pirmadienį įvykusio Beludžistano advokatų asociacijos pirmininko nužudymo, sakė provincijos vidaus reikalų sekretorius Akbaras Harifalas.

Ryte vykstantį į tarnybą iš savo namų advokatą B.A.Kasi nušovė du nenustatyti užpuolikai.

Pagal aukų skaičių ši ataka – antroji pražūtingiausia, įvykdyta Pakistane šiais metais. Per Velykas sprogdinimas viename lankytojų pilname Lahoro miesto parke nusinešė 75 žmonių gyvybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pakistane tokie žiaurumai beveik nieko nestebina, sukilimui tebesitęsiant jau beveik dešimt metų. Tiesa, 2015-aisiais saugumo padėtis buvo pagerėjusi, žuvusiųjų per kovotojų atakas skaičius buvo mažiausias nuo 2007 metų.

Beludžistanas tebelaikomas nestabiliausia šalies provincija.

Ministras pirmininkas Nawazas Sharifas pasmerkė pastarąjį išpuolį ir nurodė dar labiau sustiprinti saugumo priemones. Jis ir kariškių vadovai atvyko į Kvetą pareikšti užuojautos.

Pakistano ligonines teroristai puldavo ir anksčiau.

2010 metais bombos sprogimas Karačyje prie ligoninės nusinešė 13 gyvybių; sprogdinta prie traumatologinio skyriaus, kuriame buvo teikiama medicinos pagalba nuo ankstesnio sprogimo nukentėjusiems žmonėms, kai ten atskubėjo nerimaujantys jų artimieji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų