REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Veterinarijos tarnyba nurodė sustabdyti prekybą bendrovės „Judex“ koldūnų „Liux“ viena partija, mat juose rasta salmonelių. „Užkalnio“ koldūnuose su mėsa ir rozmarinu bei cepelinuose „Mamos“ rasta didelė koncentracija žarninių lazdelių, tačiau tarnybos sanitarijos skyriaus patarėja Rūta Bubulienė BNS nurodė, kad pastaroji produkcija neatšaukiama.

REKLAMA
REKLAMA

 

Veterinarijos tarnyba pranešė, kad sprendimą atšaukti produkciją priėmė remdamasi ne savo tyrimais, o teisėsaugos užsakymu atliktais tyrimais. Informaciją apie žarnines lazdeles tarnyba taip pat gavo iš teisėsaugos, tačiau oficialiai apie tai nepranešė. Pasak R.Bubulienės, jos nėra kenksmingos ir veterinarai negali dėl to atšaukti produktų.

REKLAMA

„Šiandien, rugpjūčio 8 dieną, iš teisėsaugos institucijų gavusi „Judex“ produktų laboratorinių tyrimų protokolus ir įvertinusi jų rezultatus, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nurodė iš rinkos atšaukti vieną koldūnų „Liux“ partiją (pakuotė po 1,75 kilogramo, pagaminimo data birželio 10 dieną, realizavimo data 2017 metų birželio 10 dieną), dėl joje nustatytų salmonella bakterijų“, - teigiama Veterinarijos tarnybos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

R.Bubulienė teigė, kad iš 14 mėginių dvejuose buvo rasta didelė žarninių lazdelių koncentracija.

„Dėl žarninių lazdelių negalima atšaukti produkcijos, nes tai tik rodo, kaip švariai buvo gaminta produkcija, tačiau jos nėra tiesiogiai susijusios su apsinuodijimais. Tai - švaros indikatorius. (...) Visuose rasta daugiau ar mažiau, bet dviejuose iš 14 mėginių rasta ganėtinai didelė koncentracija“, - BNS aiškino R.Bubulienė.

Specialiųjų tyrimų tarnybos Veterinarijos tarnybai pateikti dokumentai rodo, kad bakterija listerija rasta Rusijos rinkai skirtuose „Judex“ koldūnuose „Russkie“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didieji prekybos tinklai dar praėjusią savaitę savo iniciatyva sustabdė visos „Judex“ produkcijos pardavimus.

Veterinarijos tarnyba taip pat nurodė, kad jos specialistai, vykdydami savo patikrinimą, atrinko 75 įvairios „Judex“ produkcijos mėginius. Trečdalio mėginių preliminarus tyrimas baigtas, mikrobinės taršos juose nenustatyta, likusių mėginių tyrimai tęsiami ir jų rezultatų tikimasi sulaukti šios savaitės viduryje.

Įtarimaų sąrašas

Liepos pabaigoje STT pareiškė įtarimus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovui Jonui Miliui dėl prekybos poveikiu. Teisėsauga įtaria, kad Maisto ir veterinarijos tarnyba ar jai pavaldžios įstaigos galėjo gauti informacijos iš užsienio apie šaldytų maisto produktų gamintojos „Judex“ produkcijoje rastą listerijos bakteriją, tačiau šį faktą nuslėpė ir nesiėmė veiksmų.

REKLAMA

Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra ir STT pranešė, jog patikrinus „Judex“ produkciją nepriklausomoje laboratorijoje nustatytas kelių bakterijų užkratas bendrovės šaldytuose gaminiuose. Maisto ir veterinarijos tarnyba sustabdė „Judex“ veiklą ir pradėjo savo tyrimą.

Pirmadienį V.Baltraitienė pareiškė neturinti pagrindo nuo pareigų nušalinti J.Miliaus, tačiau pasiūlė jam trauktis iš pareigų pačiam.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų