REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visai Rusijos delegacijai sekmadienį buvo uždrausta varžytis rugsėjį Rio de Žaneire vyksiančiose parolimpinėse žaidynėse dėl sistemingo ir valstybės palaikomo dopingo vartojimo.

Visai Rusijos delegacijai sekmadienį buvo uždrausta varžytis rugsėjį Rio de Žaneire vyksiančiose parolimpinėse žaidynėse dėl sistemingo ir valstybės palaikomo dopingo vartojimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 Tarptautinio parolimpinio komiteto (TPK) prezidentas Philipas Cravenas sakė, kad Rusijos narystės įšaldymas šioje organizacijoje reiškia, jog ši šalis negalės varžytis Rio de Žaneiro olimpiadoje rugsėjo 7–18 dienomis.

REKLAMA

Šis griežtas sprendimas labai skiriasi nuo anksčiau priimto Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) sprendimo leisti atskirų sporto šakų federacijoms pačioms nutarti, ar rusų atletai gali varžytis olimpiadoje.

TPK griežtai pasmerkė Rusiją, kurios sportininkai daug metų sistemingai vartodavo dopingą ir klastodavo tyrimus, įskaitant sukčiavimą per 2014 metų Sočio parolimpines žaidynes, praeitą mėnesį atskleistą Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) tyrėjo Richardo McLareno.

REKLAMA
REKLAMA

R.McLareno ataskaitoje sakoma, kad vykdant valstybės palaikomą dopingo schemą, Rusijos parolimpinių atletų mėginiai būdavo pakeičiami švariais.

Per 2012 metų Londono parolimpiadą Rusijos sportininkai pagal iškovotų medalių buvo antri.

Planuota, kad Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse dalyvaus 267 Rusijos sportininkai, atstovaujantys 18 sporto šakų.

„Medaliai svarbiau negu moralė“

Planuota, kad Rio de Žaneiro parolimpinėse žaidynėse dalyvaus 267 Rusijos sportininkai, atstovaujantys 18 sporto šakų. Dabar jie galėtų dalyvauti tik tuo atveju, jeigu tarptautinis teismas patenkintų apeliaciją, kurią Rusija turi teisę pateikti per tris savaites.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rusija turės 21 dieną pateikti apeliacijai – tai viskas, ką norėčiau pakomentuoti šiuo klausimu. Jeigu apeliacijos teismas nepalaikys, Rusijos parolimpiečiai negalės dalyvauti jokiose iš 18 sporto rungčių Rio de Žaneire“, – per spaudos konferenciją sakė Ph.Cravenas.

Rusijos parolimpinio komiteto prezidentas Vladimiras Lukinas pareiškė, kad Maskva pateiks apeliaciją dėl TPK sprendimo Lozanoje įsikūrusiam Sporto arbitražo teismui (CAS).

„Mūsų reakcija bus teisinė – kreipsimės į teismą dėl Tarptautinio parolimpinio komiteto, į Sporto arbitražo teismą Lozanoje“, – V.Lukinas sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

REKLAMA

„Manau, kad Rusijos vyriausybė katastrofiškai nuvylė savo parolimpiečius, – sakė Ph.Cravenas. – Bjauriuosi jų mąstysena, kad medaliai yra svarbiau negu moralė. Visiškas antidopingo sistemos sudarkymas prieštarauja taisyklėms ir smogia į pačią parolimpinio sporto dvasią.“

„Tai rodo įžūlią nepagarbą atletų sveikatai ir gerovei. Savaime aišku, kad parolimpiniame sporte tokiems dalykams nėra vietos. Jų šlovės troškimas bet kokia kaina smarkiai pakenkė viso sporto sąžiningumui ir įvaizdžiui“, – skundėsi TPK vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų