REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Lietuvos krepšininkai (nuotr. Fotodiena.lt)
20

Vaidas Čeponis

Veteranų komanda. Taip galima apibūdinti Brazilijos vyrų krepšinio rinktinę. Su ja šiandien olimpinėse žaidynėse ietis sukryžiuos Lietuvos ekipa. Tai bus pirmoji dvikova abiem komandoms.

REKLAMA
REKLAMA

Vyriausia turnyro komanda

Brazilija yra vyriausia turnyro komanda. Amžiaus vidurkis – net 30 metų (Lietuvos – 28-eri). Šeimininkų gretos yra net septyni krepšininkai, kurie jau įžengę į ketvirtą dešimtį! Tiesa, dalis jų dar turi pakankamai „smarvės“.

REKLAMA

Rubeno Magnano auklėtiniai prieš olimpiadą laimėjo visus šešis kontrolinius mačus, tarp jų ir prieš Lietuvą (64:62). Tačiau tose rungtynėse abi rinktinės, ypač mūsiškiai, tyčia neparodė tikrojo savo pajėgumo. Brazilija dar dukart nugalėjo silpną Rumunijos komandą, abusyk pranoko kinus, kuriems Rio de Žaneire prognozuojama vieta tarp autsaiderių.

Geriausias kontrolines rungtynes Brazilijos krepšininkai sužaidė su australais, kuriuos sudorojo 96:67. Kita vertus, matome, kad tų draugiškų akistatų nereikėtų „priimti už gryną pinigą“. Australija, itin nykiai atrodžiusi per kai kurias kontrolines rungtynes, olimpinių žaidynių starte davė į kaulus patiems prancūzams (87:66), kurie minimi tarp svarbiausių pretendentų laimėti medalius.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto namie žaisiantys brazilai – stiprūs varžovai. Daugelis jų sukaupę milžinišką patirtį. Alexui Garciai, Guilherme Giovannoni – jau 36 metai, Nene Hilario – greitai 34-eri, Marcelinho Huertui ir Leandro Barbosai – 33-eji, Marquinhosui – 32-eji, Rafaeliui Hettsheimeriui – 30. Visi jie matę šilto ir šalto, daugelis šių žaidėjų rinktinės garbę gina labai seniai, todėl tikimybė, kad jiems per olimpiadą drebės kinkos, maža.

NBA žaidėjų netektis – menka?

Šeimininkams olimpiadoje nepadės du NBA lygos aukštaūgiai – Andersonas Varejao ir Tiago Splitteris. Kai kurie specialistai sako, kad Brazilijai tai didžiulė netektis. Aš taip nemanau. A. Varejao, kurio geriausi laikai praeityje, praleido nemažą dalį praėjusio sezono, nes gydėsi traumą. O kai žaidė, darė tai epizodiškai. Šiuolaikiniame krepšinyje aukšti, bet lėti ir nepaslankūs „centrai“, tokie kaip A. Varejao, tampa atgyvena. Brazilams nebent kartais gali trūkti jo pataikymų iš vidutinio nuotolio, nes Rio rungtyniausiantys „centrai“ Cristiano Felicio ir Augusto Lima dažniausiai atakuoja tik būdami arti krepšio. Kita vertus, iš 3-4 metrų atstumo sėkmingai gali įmesti pagrindinis vidurio puolėjas Nene Hilario.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

T. Splitteris dėl traumos praėjusį sezoną kaip ir A. Varejao praleido daugybę NBA rungtynių. T. Splitteris rimtesnis praradimas Brazilijai nei A. Varejao, bet, mano nuomone, C. Felicio ir A. Lima gali duoti komandai ne mažiau naudos nei du minėti aukštaūgiai.

Taigi Brazilijos rinktinės „centrai“ su Nene priešakyje bus vienas svarbiausių šeimininkų kozirių. Pastarasis vidurio puolėjas, turintis itin tvirtą kūną, yra vienas tik iš keleto krepšininkų, kurie gali sustabdyti Joną Valančiūną. Tokius žaidėjus olimpiadoje galima suskaičiuoti ant vienos rankos pirštų.

REKLAMA

Kūrybingi įžaidėjai

Brazilai gali pasigirti ir aukšto lygio įžaidėjais. NBA rungtyniaujantys M. Huertas ir Raulis Neto puikiai „aikštę matantys“, ir patys taškus sugebantys rinkti krepšininkai. Kūrybingasis M. Huertas – tikras kamuolio burtininkas, sugebantis „iškišti“kamuolį komandos draugams ir pro adatos skylutę.

Grėsminga jėga priešininkams vis turėtų būti ir L. Barbosa, kuris prieš keletą metų buvo tituluojamas kaip vienas greičiausių, jei pats greičiausias, NBA gynėjas. Dabar jis jau ne toks vikrus, bet pagauti jį vis dar nelengva.

REKLAMA

Dar vienas lietuvių varžovų privalumas tas, kad tritaškius puikiai gali mesti trys priekinės linijos žaidėjai – R. Hettsheimeris, G. Giovannoni ir ypač Marquinhosas. Jo smagią rankelę mūsiškiai pajuto ir per kontrolinį mačą.

Lietuvių koziris – lengvieji puolėjai

Nors šeimininkai veteranų komanda, tačiau jie neretai pasitelkią ir greitąjį puolimą. Ypač tada, kai lengvojo krašto puolėjo pozicijoje žaidžia vos 192 cm ūgio Alexas Garcia. Mače San Paule matėme, kaip Lietuvos krepšininkai ne kartą nespėdavo grįžti į gynybą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, jei brazilai nuolat stengsis kontratakuoti, jiems patiems tikriausiai kils rimtas pavojus neišlaikyti aukšto tempo. Jei šeimininkai greitai bėgs, nemanau, kad esant galimybei to nereikėtų daryti ir mūsiškiams. Tokiu atveju kai kuriems Brazilijos komandos „senukams“ tikrai turėtų pristigti kvapo.

Mūsiškiai turi didelį pranašumą prieš oponentus lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, todėl nemaža tikimybė, kad kamuolys dažnai atsidurs Jono Mačiulio ir Mindaugo Kuzminsko rankose.

Mažai abejonių, kad šiandien apie 16 tūkstančių „išprotėjusių“ vietos sirgalių sukurs tikrą pragarą Jono Kazlausko kariams. Šis saviškių palaikymas, dėl kurio turbūt kilnosis „Carioca“ arenos stogas, gali tapti svarbiu faktoriumi.

Brazilijos rinktinės sudėtis išties nebloga, bet ši komanda neiškovojo jokių skambesnių pergalių tarptautinėje arenoje. Esu įsitikinęs, kad mūsų rinktinė ne tik gali įveikti šeimininkus, bet ir įveikti juos užtikrintai.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų