REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įtarimų piktnaudžiavimu tarnyba sulaukęs Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius išėjo atostogų. Tuo metu aiškėja, kad pačioje tarnyboje karaliauja giminystės ryšiai. Dar kažkodėl čia itin madinga dovanoti arba gauti dovanų šimtatūkstantines sumas.

Įtarimų piktnaudžiavimu tarnyba sulaukęs Veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius išėjo atostogų. Tuo metu aiškėja, kad pačioje tarnyboje karaliauja giminystės ryšiai. Dar kažkodėl čia itin madinga dovanoti arba gauti dovanų šimtatūkstantines sumas.

REKLAMA

Pati tarnyba nemano, kad įdarbinti gimines yra blogai. Ekspertų toks požiūris nebestebina: nepotizmas valstybės tarnyboje kaip klestėjo, taip ir klesti.

Giminystės ryšius deklaravo vienetai

Piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu įtariamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas Jonas Milius atostogas leidžia viename šių kotedžų prestižiniame sostinės

Turniškių mikrorajone. Jį J.Miliui su žmona padovanojo dukra. Dovana tėvams įspūdinga – verta beveik dviejų šimtų tūkstančių eurų. Pasirodo, šioje tarnyboje apdovanoti tėvus madinga.

REKLAMA
REKLAMA

Štai Kauno skyriaus viršininkas Ričardas Petras Kliučinskas gavo dovanų iš sūnaus – 115 tūkstančių eurų. O kitas R.P.Kliučinsko sūnus Deividas yra paties J.Miliaus pavaduotojas. Ir tokių giminystės saitų Veterinarijos tarnyboje apstu. Ryšius deklaravę 26 iš daugiau kaip 1300-ų darbuotojų. Kai kurie vieni kitiems vadovauja.

REKLAMA

VMVT atstovė Jurgita Savickaitė teigia: „Yra ir tiesioginiam pavaldume, bet tokiu atveju nuo bet kokių sprendimų, susijusių su tais asmenimis, žmonės yra nusišalinę. Sprendimus priima kitų padalinių vadovai.“

Lietuvių įprotis dirbti giminių apsuptyje?

Maisto ir veterinarinę kontrolę visoje šalyje vykdančioje tarnyboje gausu ir ryšių su politikais ar kitais įtakingus postus užimančiais asmenimis. Štai „tvarkiečio“ Seimo nario Kęsto Komskio brolis Zenonas vadovauja Pagėgių tarnybos skyriui. O dar vienas brolis Virginijus – miestelio meras.

REKLAMA
REKLAMA

Plungės tarnybos vadovo Virginijaus Gailiaus žmona dirba Klaipėdos tarnyboje. Dar apstu dirbančiųjų su broliais, pusbroliais ar atžalomis.

VMVT atstovė Jurgita Savickaitė tikina, kad galimos įtakos stengiamasi išvengti kuo labiau: „Kad tai įtakotų įstaigos veiklą ar neigiamai veiktų, tikrai nemanom ir stengiamės užtikrinti, kad nekiltų jokių klausimų nei dėl kompetencijos, nei dėl skaidrumo, nei dėl sprendimų pagrįstumo.“

Kas vyksta atskleidus giminystę ir galimą įtaką?

Visgi skaidrumą institucijose tiriančiai organizacijai taip neatrodo. Nors giminystės ryšys darbe savaime nėra nusikaltimas, tokių atvejų gausa kelia abejonių, ar į tarnybą patenka geriausieji. Tai galioja visai valstybės tarnybai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Transparency International“ projektų koordinatorė Ingrida Palaimaitė teigia, kad giminystės ryšiais susaistytus asmenis sunku valdininkams nušalinti: „Labai dažnai į interesų konfliktus ir nusišalinimą žiūrima per daug formaliai. Kai reikia nusišalinti nuo sprendimų, tai suprantama kaip parašo teisės perdavimas kolegai, kai šie sprendimai priimami.“

Pasak I.Palaimaitės, svarbu užtikrinti, kad patys darbuotojai, pastebėję galimus interesų konfliktus, nebijotų apie tai pranešti vadovams, o šie gebėtų spręsti problemą. Teoriškai, į valstybės tarnybą draudžiama priimti žmogų, kuris tiesiogiai pavaldus giminaičiui. Nustačius tokį pažeidimą pavaldinys atleidžiamas. Šefas – ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų