REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Meksiko olimpinės žaidynės (nuotr. olympic.org)

TOP 5: blogiausios olimpinės žaidynės istorijoje

Nuo finansų iki Hitlerio

Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės prasidės rugpjūčio 5-ąją, tačiau toli gražu ne viskam brazilai yra pasiruošę. Netyla kalbos apie daugybę broko tiek sporto renginių vietose, tiek olimpiniame kaimelyje, kuriame sportininkai apsistos. Pridėjus Zikos virusą, vaizdas tikrai nedžiugina.

29

Rio de Žaneiro olimpinės žaidynės prasidės rugpjūčio 5-ąją, tačiau toli gražu ne viskam brazilai yra pasiruošę. Netyla kalbos apie daugybę broko tiek sporto renginių vietose, tiek olimpiniame kaimelyje, kuriame sportininkai apsistos. Pridėjus Zikos virusą, vaizdas tikrai nedžiugina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Rio tapo didžiausiu išbandymu, kokį esame turėję“, – leidiniui „The Wall Street Journal“ sakė ilgametis Tarptautinio olimpinio komiteto narys Geraldas Heibergas.

REKLAMA

Jei Rio de Žaneiras neįsimins kaip įvykis su daug neįtikėtinų sportinių pasiekimų, šios olimpiados jau laukia kitas, blogiausių olimpinių žaidynių, sąrašas.

Pateikiame penkias nesėkmingiausias žaidynes istorijoje.

1904 St. Louiso Olimpiada

Ši sporto šventė tapo tikra katastrofa. Nors iš pradžių buvo manyta, kad olimpiada bus surengta Čikagoje, Theodore`as Roosveltas buvo perkalbėtas ir sutiko vietoje Čikagos pasirinkti St. Louisą.

REKLAMA
REKLAMA

Tai buvo vienas blogiausių jo sprendimų.

20-ojo amžiaus pradžios transporto ribotumas tapo priežastimi, kodėl St. Louise pasirodė sportininkų tik iš 12 šalių! Be to, olimpinės žaidynės sutapo su kitu, labai populiariu renginiu „The St. Louis Fair“, kuris buvo daug populiaresnis.

Olimpiada St. Louise buvo ištęsta ir truko nuo liepos 1-sios iki lapkričio 23-sios.

Renginyje netruko ir gamtos išdaigų. Kepinant 33 laipsnių karščiui iš 32 maratono bėgikų finišavo vos 14-ka. Nors laimėtoju buvo paskelbtas Fredas Lorzas, vėliau paaiškėjo, kad jis pabėgėjęs sustojo ir dalį maratono įveikė automobiliu, kuris vėliau sugedo ir bėgikas toliau „tęsė“ lenktynes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po 4-rių metų olimpinės žaidynės buvo suorganizuotos Londone ir, lyginant su katastrofa St. Louise, buvo fantastiškos.

1936 Berlyno olimpiada

Iš viso dvi olimpiados buvo surengtos Vokietijoje. Istorija teisia sprendimą leisti 1936-ųjų olimpines žaidynes surengti nacių valdomoje šalyje. Amerikiečio lengvaatlečio Jesse Owenso keturi aukso medaliai šiek tiek padėjo nusodinti A. Hitlerį, kuris tikėjosi, kad žaidynėse dominuos Vokietijos sportininkai ir tai taps puikiu propagandos įrankiu.

Kai buvo renkama 1936-ųjų olimpinių žaidynių vieta, Vokietija dar buvo respublika, tačiau 1933-siais, į valdžią atėjus naciams, buvo aišku, kad antisemitizmo politika ir arijų rasės iškėlimas nesutaps su olimpiniais broliškumo idealais.

REKLAMA

Vis dėlto buvo nuspręsta vietos nekeisti ir surengti žaidynes Berlyne.

1972-ųjų olimpiada Miunchene buvo pažymėta tragedija, kuomet 11 Izraelio atletų mirė per palestiniečių teroristų ataką.

1968 Meksiko olimpiada

Sprendimas olimpines žaidynes rengti mieste, kuris yra daugiau nei 2000 metrų virš jūros lygio, o deguonies yra trečdaliu mažiau nei jūros lygyje. Tai turėjo milžiniškos įtakos prie to nepratusiems sportininkams.

Bet mažesnis oro pasipriešinimas lėmė rekordų proveržį lengvojoje atletikoje: vyrų 100, 200, 400 metrų bėgimuose, estafetėse 4x100 ir 4x400, trišuolio rungtyje, moterų 100 ir 200 metrų bėgimuose, estfetėje 4x100 metrų. Pati didžiausia staigmena buvo Bobo Beamono šuolio į tolį rekordas (8,9 metro), kuris išsilaikė net 23 metus.

REKLAMA

Buvo pasiekta ir kitų netikėtumų: favoritai nelaimėjo, o iššovė prastesni, kurie buvo įpratę prie didelio aukščio.

Tačiau TOK pasimokė iš savo klaidų ir olimpinės žaidynės daugiau niekada nebuvo surengtos mieste, kuris yra dideliame aukštyje virš jūros lygio.

1976 Monrealio ir 2004-ųjų Atėnų olimpiados

Šios dvejos žaidynės nenukentėjo dėl jokių sportinių ar politinių krizių. Tiek Monrealis, tiek Atėnai, surengę žaidynes, paniro į milžiniškas finansines skolas.

Monrealio žaidynės taip nustekeno miestą, kad šis dar 30 metų bandė atsigauti po milijardinių nuostolių. Šia proga pasikeitė ir olimpinio stadiono pavadinimas. Anksčiau jis buvo vadinamas „The Big O“ (Didysis O) dėl savo formos, primenančios spurgą, tačiau po žaidynių buvo pravardžiuojamas „The Big Owe“ (Didžioji skola).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2004-ųjų Atėnų olimpiada Graikijai kainavo 15 milijardų dolerių skolą, kuri nustekeno ne tik šalį, bet ir visą Europą. Dauguma stadionų ir kitų sporto objektų liko nenaudojami.

Atėnai davė puikią pamoką kitoms mažesnėms šalims, norinčioms organizuoti tokį brangų sporto įvykį, kaip olimpinės žaidynės: sumokėk už savo paties riziką.

Panašu, kad vienintelė išeitis, kurią turi mažosios šalys yra TOK pasekti FIFA modeliu ir leisti keletui šalių pasidalinti organizavimu.

1996-ųjų Atlantos olimpiada

Kilo nemažai klausimų, kai Atlanta buvo išrinkta organizuoti 1996-ųjų olimpines žaidynes.

Pirma, Los Andžele žaidynės vyko prieš 12 metų, tad kodėl TOK vėl grįžta į JAV taip anksti? Juk yra bandoma olimpiadas paskirstyti po visą pasaulį.

REKLAMA

Tad kodėl Atlanta? TOK turėjo ir kitų variantų: Melburną, Torontą. Ilgai buvo manoma, kad Atlantos verslo magnatai aprūpino balso teisę turinčius TOK narius pinigais, kaip nutiko ir 2002-siais Solt Lake Sityje.

Graikų aktorė Melina Mercoui, viena iš Atėnų delegacijos lyderių, pareiškė, kad TOK nusilenkė JAV verslo interesams. „Coca-Cola laimėjo prieš Partenoną“, – tada kalbėjo aktorė.

Antra, kodėl olimpinės žaidynės buvo surengtos tokiu metu (liepos 19 – rugpjūčio 4), kai Atlantoje yra taip karšta? Pirmąjį renginio savaitgalį temperatūra siekė beveik 38 laipsnius šilumos!

REKLAMA

Tačiau oras nebuvo vienintelė problema. Prasta transporto sistema žiūrovams neleido pamatyti visų norimų renginių, jie į rungtynes tiesiog vėluodavo arba taip ir likdavo įkalinti autobusuose.

Viduryje olimpinių žaidynių susisprogdino vietinis teroristas. Du žmonės žuvo, dar apie 100 buvo sužaloti.

Ar įsirašys Rio de Žaneiras į šį sąrašą, sužinosime jau netrukus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų