REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
39
Vaikas (nuotr. Fotolia.com)

Skaičiuojama, kad per sekundę sepsis nusineša po gyvybę. Vis dėlto labai mažai žmonių žino tiek apie ligą, tiek apie jos simptomus.

39

Skaičiuojama, kad per sekundę sepsis nusineša po gyvybę. Vis dėlto labai mažai žmonių žino tiek apie ligą, tiek apie jos simptomus.

REKLAMA

Tylusis žudikas – tai staigiai prasidedanti kraujo infekcija, kuri net ir visiškai sveiką žmogų gali nužudyti per parą. Vis dėlto išgyti galima, tačiau būtina reaguoti laiku.

Blogiausia, kad sepsio pirmieji simptomai primena gripą ar virusą, todėl žmonės neskuba reaguoti. Vis dėlto šis kraujo uždegimas nužudo daugiau žmonių nei krūtų, prostatos ir žarnyno vėžys.

Neatpažįsta net daktarai

Palyginus su širdies infarktu ar vėžiu, šios ligos simptomai sunkiai atpažįstami. Diagnozuoti ligą vėluoja ir daktarai, tad tokia statistika tikrai baugina.

Centro, skatinančio sepsio simptomų sklaidą, direktorius, daktaras Ronas Danielsas sutinka, kad situacija – itin nepalanki.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes galėtume išgelbėti apie 13 tūkst. žmonių gyvybių, jei žmonės ir daktarai ligos simptomus atpažintų greičiau. Netrūksta vaistų ar ligoninės palatų, tik žinių”, - teigia ekspertas.

REKLAMA

Sepsį paprastai sukelia gretutinės ligos, sumažėjęs organizmo atsparumas, nusilpęs imunitetas, o į organizmą bakterijos patenka per kraują, odą ar orą.

Pažeista oda: kaip atpažinti?

Labai dažnai sepsiu žmonės užsikrėčia pažeidus odą. Pavyzdžiui, užlipus ant surūdijusios vinies. Pažeista oda raudonuoja ir tinsta, todėl organizmas siunčia daugiau baltųjų kraujo ląstelių į pažeistą vietą.

Taip kūnas bando sustabdyti kraujavimą, tačiau, jeigu imuninė sistema per daug „dėmesio” skiria žaizdai, paraudonuoja ir ištinsta visas kūnas. Tuo metu kraujo stoką ir deguonies trūkumą pradeda jausti ir vidiniai organai: širdis, kepenys.

REKLAMA
REKLAMA

Liga yra neprognozuojama ir plinta žaibiškai. Kartais liga išplinta per tris ar keturias dienas, tačiau sunkiausiais atvejais sepsis gali šplisti vos per dvylika valandų.

Nuo ligos apsaugotų nėra

Tokios ligos kaip vėžys dažniausiai kėsinasi į skirtingas amžiaus grupes, rūkorius ar nesveiką gyvenimo būdą propaguojančius, tačiau sepsis taikosi į visus. Tai nutinka netikėtai ir gali susirgti įvairių amžiaus grupių žmonės.

„Sepsiu serga net ir sportininkai, kurie niekada nerūkė, nevartojo alkoholio ir maitinosi labai sveikai. Susirgti gali ir maži vaikai, ir senyvo amžiaus žmonės. Vis dėlto sveikų žmonių, kurie yra pačiame žydėjime, sveikimo progresas yra greitesnis, nes jų imuninė sistema veikia aktyviau”, - teigia daktaras Danielsas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindiniai sepsio simptomai (būdingi visoms amžiaus grupėms):

Neaiški kalba

Stiprus drebulys, raumenų skausmas

Dažnas šlapinimasis

Sunkus dusulys

Spalvą pakeitusi oda: išblyškusi, išmarginta

Simptomai vaikams:

Pakilusi temperatūra

Vangumas

Nenoras valgyti

Dėmės ant galvos

Pablaususios akys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų