REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tokijo naujoji gubernatorė Yuriko Koike pirmadienį pareiškė, kad jos triuškinamą pergalę galbūt nulėmė atsisakymas paklusti savo partijai, kuri nenorėjo, kad ji kandidatuotų.

Tokijo naujoji gubernatorė Yuriko Koike pirmadienį pareiškė, kad jos triuškinamą pergalę galbūt nulėmė atsisakymas paklusti savo partijai, kuri nenorėjo, kad ji kandidatuotų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

64 metų Y.Koike sekmadienį tapo pirmąja moterimi, išrinkta į Tokijo gubernatoriaus postą, surinkusi daugiau kaip 2,9 mln. balsų ir beveik 1,8 mln. balsų aplenkusi savo artimiausią varžovą Hiroyą Masudą.

REKLAMA

H.Masuda, anksčiau dirbęs šiaurinės Ivatės prefektūros gubernatoriumi, buvo premjero Shinzo Abe valdančiosios Liberalų demokratų partijos (LDP) ir jos koalicijos partnerės iškeltas kandidatas.

LDP boikotavo Y.Koike, kuri yra šios partijos narė, nes ji nesistengė užsitikrinti partijos palaikymo jos kandidatūrai. Vienas aukšto rango partijos pareigūnas pareiškė, kad ji elgiasi „savanaudiškai“.

Vis dėlto Y.Koike taktika pasiteisino, nes jos kampanijos rengti mitingai gatvėse pritraukdavo didžiules minias.

REKLAMA
REKLAMA

„Kovojau be partijos palaikymo, o žmonės juokavo, kad esu kaip solistė teatro trupėje, – ji sakė žurnalistams pirmadienį paryčiais. – Bet galiausiai tai leido mums judėti laisvai, o ne būti suvaržytiems.“

Šie rinkimai buvo surengti, kai ankstesnis gubernatorius Yoichi Masuzoe atsistatydino dėl finansų skandalo, įskaitant viešųjų lėšų naudojimą viešbučių ir kurortų paslaugoms. Jis buvo jau antras iš eilės pirma laiko atsistatydinęs Tokijo lyderis.

Pagrindinis Y.Koike laukiantis iššūkis – Tokijo pasiruošimai organizuoti 2020 metų vasaros olimpiadą, temdomi skandalų ir lėšų pereikvojimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sekmadienio vakarą ji žadėjo užtikrinti biudžeto skaidrumą ir atkurti rinkėjų pasitikėjimą didžiuliame metropolyje, turinčiame 13,6 mln. gyventojų.

Jos pergalė prieš H.Masudą, veteraną administratorių, kuris pelnė pripažinimą 12 metų vadovaudamas Ivatės prefektūrai, tapo skaudžiu smūgiu konservatyviajai LDP.

Ministrų kabineto vyriausiasis sekretorius Yoshihide Suga, pagrindinis vyriausybės atstovas, išreiškė nusivylimą, kad H.Masuda pralaimėjo, bet užsiminė, kad LDP galėtų bendradarbiauti su Y.Koike.

„Centrinei vyriausybei svarbu bendradarbiauti (su naujuoju gubernatoriumi) Japonijos žmonių labui“, – pabrėžė jis.

REKLAMA

Y.Koyke susidūrė ne vien su LDP priešiškumu, bet ir sulaukė įžeidžiamų pareiškimų iš Shintaro Ishiharos (Šintaro Išiharos), kuris dirbo sostinės gubernatoriumi 13 metų.

„Neturėtume leisti senai, senai moteriai smarkiai nupudruotu veidu perimti Tokijo politikos vairą“, – 83 metų Sh.Ishihara sakė per vieną LDP mitingą, kuriame buvo reiškiamas palaikymas H.Masudai.

Y.Koike ramiai atrėmė tą išpuolį, aiškindama, kad makiažą naudoja dėmei ant veido pridengti. Pasak apžvalgininkų, tas atsakymas padėjo jai pelnyti rinkėjų simpatijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų