REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė olimpinėse žaidynėse triskart iškovojo bronzos medalius. Portalas TV3.lt siūlo prisiminti svarbiausias lietuvių laimėtas rungtynes olimpiadose.

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė olimpinėse žaidynėse triskart iškovojo bronzos medalius. Portalas TV3.lt siūlo prisiminti svarbiausias lietuvių laimėtas rungtynes olimpiadose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1. 1992 metai (Barselona). Mažasis finalas. Lietuva – Nepriklausomų valstybių sandrauga (NVS) 82:78

REKLAMA

Lietuvos rinktinė pirmą kartą per šalies krepšinio istoriją olimpinėse žaidynėse rungtyniavo kaip nepriklausomos šalies atstovė ir iškart tapo prizininke. Mače dėl bronzos mūsų vyrai palaužė principinį varžovą – NVS komandą, kurios garbę tada gynė rusai, ukrainiečiai, latviai. Tai iš esmės buvo ką tik subyrėjusios Sovietų Sąjungos rinktinė, tik be lietuvių.

Šiame mūšyje nesulaikomai rungtyniavo abi mūsų ryškiausios žvaigždės. Šarūnas Marčiulionis pelnė 29 taškus, o Arvydas Sabonis surinko 27 ir atkovojo 16 kamuolių. Beje, pirmojo etapo rungtynėse lietuviai nusileido NVS ekipai 80:92, tačiau mažajame fnale atkeršijo varžovams. Vlado Garasto auklėtinių iš vėžių neišmušė ir tai, kad pusfinalyje jie net 76:127 nusileido JAV krepšininkams. Mūsiškiai, ko gero, būtų pralaimėję mažesniu skirtumu, bet taupė jėgas akistatai dėl bronzos.

REKLAMA
REKLAMA

Po olimpiados A. Sabonis pabrėžė, kad laimėtas bronzos medalis su Lietuvos rinktine yra brangesnis nei iškovotas auksas 1988 metų olimpiadoje Seule, kai jis dar atstovavo SSRS ekipai.

2. 2000 metai. Sidnėjus (Australija). Mažasis finalas. Lietuva – Australija 89:71

Prieš olimpiadą tik didžiausi optimistai tikėjo, kad atsinaujinusi mūsų šalies rinktinė gali parvežti medalius. Mūsiškių gretose jau nebuvo su nacionaline komanda atsisveikinusių asų: A. Sabonio, Š. Marčiulionio, Rimo Kurtinaičio. Iš senosios gvardijos buvo likęs tik Gintaras Einikis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kartų kaita įvyko be galo sklandžiai. Rungtynėse dėl 3-iosios vietos Jono Kazlausko diriguojami lietuviai nepaliko jokių prošvaisčių šeimininkams australams. Vienas geriausių karjeros rungtynių sužaidęs Saulius Štombergas atseikėjo varžovams 28 taškus.

3. 1996 metai (Atlanta). Mažasis finalas. Lietuva – Australija 80:74

Lietuvos krepšininkai antrą kartą laimėjo bronzos apdovanojimus. Mūsiškiai nei fiziškai, nei psichologiškai nepalūžo po skaumingo pralaimėjimo pusfinalyje Jugoslavijai ir patiesė ant menčių australus.

REKLAMA

Priešininkus į neviltį varė 30 taškų jiems įsūdęs ir 13 kamuolių sugriebęs A. Sabonis. Š. Marčiulionis atliko 9 rezultatyvius perdavimus. Kaip paaiškėjo vėliau, jis Atlantoje kovėsi iki galo neišsigydęs sunkios kelio traumos. Iš pradžių to nežinoję kai kurie sirgaliai, specialistai kritikavo Š. Marčiulionį dėl blankaus žaidimo, o vėliau, sužinoję tiesą, gyrė mūsų žvaigždę dėl pasiaukojimo. Dėl dalyvavimo Atlantos žaidynėse ir po jų paūmėjusių traumų Šarūnas buvo priverstas baigti karjerą.

4. 2004 metai (Atėnai). Pirmasis etapas. Lietuva – JAV 94:90

Lietuviai pirmą kartą paklupdė iš NBA geriausių krepšininkų sudarytą JAV rinktinę! Dieviškai žaidė Šarūnas Jasikevičius, kuris amerikiečius gniuždė lemiamais momentais. Iš viso Šaras, kuris oponentų gynybą draskė ir tolimomis bombomis ir prasiveržimais, sukaupė nt 28 taškus, atliko 4 rezultatyvius perdavimus. S. Štombergas atkovojo 10 kamuolių.

REKLAMA

JAV rinktinei atstovavo tokios superžvaigždės kaip Timas Duncanas, LeBronas Jamesas, Carmelo Anthony, Dwyane'as Wade'as, Allenas Iversonas. Gaila, kad toje pačioje olimpiadoje mūsiškiai pralaimėjo JAV komandai akistatoje dėl trečiosios vietos 96:104.

5. 2000 metai (Sidnėjus). Ketvirtfinalis. Lietuva – Jugoslavija 76:63

Pagaliau pavyko revanšuotis Jugoslavijos komandai po itin skaudžių nesėkmių 1995 metų Europos čempionato finale ir 1996-ųjų olimpiados pusfinalyje. Pirmuoju smuiku griežė vyriausias komandos narys Gintaras Einikis, kuris įmetė 26 taškus, sugriebė 8 kamuolius.

Varžovų neišgelbėjo 20 pelnytų Predrago Stojakovičiaus taškų. Jugoslavijos ekipos garbę gynė ir daugiau aukščiausios lygio meistrų: Dejanas Bodiroga, Igoris Rakočevičius, Željko Rebrača.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų