REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu įtariamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius pripažįsta, jog anksčiau savo pajamų ir turto deklaracijas pildė „labai neatsakingai“, buvo patikėjęs tai daryti sekretorei ir sutuoktinei. Dėl to yra sulaukęs ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) tyrimo, nes buvo nedeklaravęs dalies savo pajamų, kurias yra gavęs kaip Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertas.

Piktnaudžiavimu tarnyba ir dokumentų klastojimu įtariamas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius pripažįsta, jog anksčiau savo pajamų ir turto deklaracijas pildė „labai neatsakingai“, buvo patikėjęs tai daryti sekretorei ir sutuoktinei. Dėl to yra sulaukęs ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) tyrimo, nes buvo nedeklaravęs dalies savo pajamų, kurias yra gavęs kaip Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J.Miliaus turto deklaracija viešoje VMI duomenų bazėje paskelbta vėliau nei kitų - penktadienį, kaip aiškino VMI - dėl techninių nesklandumų. Pagal pateiktus naujausius Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo duomenis matyti, kad ankstesnių metų turtas patikslinus deklaracijas gerokai aptirpo.

REKLAMA

Po apklausos Specialiųjų tyrimų tarnyboje ketvirtadienį J.Milius žurnalistams teigė, jog jo deklaracijos „nesikeičia jau 7 metai“, apie turtą nieko nežinąs, nes viską pildo žmona. Kalbinamas penktadienį BNS J.Milius aiškino, jog po atliktų VMI patikrinimų situacija pasikeitusi - deklaracijas dabar pildantis „labai atsakingai“.

J.Milius užpernai nurodė neturėjęs turto

VMI po BNS kreipimosi penktadienį paskelbė naujausias Maisto ir veterinarijos vadovo deklaracijas. Tiesa, išsamus yra tik 2015-ųjų metų turto ir santaupų sąrašas, tuo metu 2014-aisiais J.Milius nurodė nebeturėjęs jokio turto, tik kažkam paskolinęs 30 tūkst. litų (8,7 tūkst. eurų). Jo žmona 2014-aisiais nurodo turėjusi turto už 82 tūkst. eurų, taigi, bendras šeimos deklaruotas turtas, įskaitant paskolintus pinigus, užpernai siekė beveik 91 tūkst. eurų.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu 2015-aisiais, atsižvelgiant į VMI pateiktus duomenis, turtas ir santaupos siekė 216 tūkst. eurų, taigi, per metus išaugo 125 tūkst. eurų.

Iš pernai turėto turto 52,5 tūkst. eurų sudarė bendras veterinarijos tarnybos direktoriaus ir sutuoktinės nekilnojamasis turtas bei dar beveik 16 tūkst. eurų - žemės sklypai (paties J.Miliaus nekilnojamasis turtas ir žemė atitinkamai siekė 32 ir beveik 9 tūkst. eurų). Šeima turėjo 79 tūkst. eurų santaupų (48 tūkst. - J.Milius), automobiliai įvertinti dar beveik 66 tūkst. eurų (40,5 tūkst. eurų - J.Miliaus).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

VMI atstovas spaudai Darius Buta BNS nurodė, kad J.Miliaus viešinamoje deklaracijoje iš inspekcijos pusės klaidų nėra, nes būtent tokius duomenis pateikė pats J.Milius, pernai rugpjūčio pabaigoje inspektorių raginimu patikslinęs deklaraciją.

„Valstybinė mokesčių inspekcija skelbia tik tuos duomenis, kuriuos pateikia mokesčių mokėtojas. Už duomenų nepateikimą arba klaidingų duomenų pateikimą gresia įspėjimas arba bauda iki 144 eurų“, - sakė D.Buta.

Vis dėlto lyginant J.Miliaus ir sutuoktinės 2013-ųjų ir 2015-ųjų deklaracijų duomenis, pasikeitimas nėra toks didelis: 2013 metais bendras turtas buvo 185 tūkst. eurų, taigi, per dvejus metus išaugo 31 tūkst. eurų. Nekilnojamojo turto ir žemės, taip pat automobilių vertė nekito, tuo metu šeimos santaupos nuo 2013-aisiais turėtų 48 tūkst. eurų (27 tūkst. eurų - J.Miliaus) padidėjo iki 79 tūkst. 2015-aisiais.

REKLAMA

Pasaulio sveikatos organizacijos eksperto uždarbis - tūkstantis eurų už dieną

Atsižvelgiant į VMI pateikiamus duomenis, per dvejus metus Maisto ir veterinarijos vadovo tarnybos santaupos išaugo apie 30 tūkst. eurų. J.Milius sako, kad tai lėmė jo papildomas, kaip Pasaulio sveikatos organizacijos eksperto uždarbis, taip pat pajamos pardavus medieną iš senelio paveldėtame miške.

„Tai, kiek žinau, pardaviau senelio mišką, turiu 25 hektarus miško. Ten nemaža suma - apie 20 su viršumi ar 30 tūkst. eurų (...), pjovėme tą mišką ir aš pardaviau“, - BNS pirmadienį praturtėjimą aiškino J.Milius.

REKLAMA

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad pastarąjį pusmetį gauna didesnį atlyginimą - apie 2,7 tūkst. eurų, neatskaičiavus mokesčių.

VMVT vadovas sako, kad buvo tikrinamas „įvairių tarnybų ir daug kartų“, tarp jų - ir VMI, nes dėl jo buvo pateikta daug skundų. Veterinarijos tarnybos vadovas tai siejo su Maisto ir veterinarijos tarnybos nepalankiais sprendimais verslui, užkardyta kontrabanda.

Vis dėlto jis pripažino deklaracijas pildęs neatsakingai ir dar pernai daręs klaidų.

„Buvo užbaigtas (VMI) tyrimas, viskas pagrįsta. Atvirai šnekant, aš labai neatsakingai tas deklaracijas pildžiau, kadangi užpildydavo arba sekretorės, arba žmona. Aš pažiūrėjau, kad daugiau esu uždirbęs. Aš kaip ekspertas esu uždirbęs dideles sumas - esu Pasaulinės Sveikatos Organizacijos ekspertas. Esu važiavęs į penkioliką valstybių, ten man už vieną dieną moka tūkstantį eurų. Taip kad esu važiavęs į 15 valstybių, po 3 savaites, tai supraskite vieną dalyką“, - aiškino J.Milius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Parodžiau mažiau, nei turiu. Aišku, buvo užklausimai į tą Pasaulio sveikatos organizaciją iš VMI, taip toliau. Taip, taip“, - sakė jis, paklaustas, ar deklaracijoje nurodė visas lėšas.

Penktadienį BNS J.Milius sakė, jog šiuo metu deklaracijas pildantis pats „labai atsakingai“, nors dar ketvirtadienį po apklausos Specialiųjų tyrimų tarnyboje klausiamas apie turtą žurnalistams aiškino apie jį nieko nežinąs, nes deklaracijas pildo žmona.

„Žmona pildo. Nežinau, ta deklaracija mano nesikeičia gal septyneri metai. Ten nieko naujo“, - žurnalistams ketvirtadienį kalbėjo J.Milius.

REKLAMA

J.Milius pripažino, jog pernykštę deklaraciją taip pat pildė žmona. Jis nepaaiškino, kodėl VMI neturi duomenų apie jo 2014-ųjų turtą ir santaupas.

Dukra dovanojo kotedžą

Kaip nurodoma jo deklaracijose Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai, dukra Aistė šių metų gegužę J.Miliui dovanojo nekilnojamojo turto už 195 tūkst. eurų. J.Milius pasakojo, kad dukra ėmė paskolą ir statėsi kotedžą sau, tačiau padovanojo tėvams, nes jie būstą Vilniuje iki šiol nuomojosi.

„Mano turto per tuos metus padidėjo tik kotedžu - per penkiolika metų daugiau niekas tikrai nepadidėjo“, - tvirtino VMVT vadovas.

REKLAMA

Jis teigė, kad dukra, su žentu turinti verslą, norėjo patys gyventi savo pasistatytame kotedže Turniškėse, bet persigalvojo ir pasirinko kitą vietą.

„O aš turėjau sklypą, žadėjau statytis namą, nes kažkur reikėjo gyventi - iki to laiko nuomavau, nors 14 metų esu Vilniuje (...). Dukra buvo paėmusi kreditą, labai didelį kreditą, žymiai daugiau kartų didesnį, dukrai aš, aišku, atiduodu už tą kreditą, kurį ji moka, ir ji man perrašė tą savo kotedžą, kuris jai priklausė“, - aiškino J.Milius.

Tiesa, deklaruoti šį pasikeitimą J.Milius turės iki kitų metų gegužės.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) ketvirtadienį pareiškė įtarimus J.Miliui dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo. Jo darbe atliktos kratos, taip pat - Seimo nario P.Gražulio darbo vietoje Seime ir namuose, su pastarojo šeimos verslu siejamoje Kauno bendrovėje „Judex“, Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Kauno teritoriniame skyriuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot STT, teisėsaugos turimi duomenys leidžia įtarti, kad maisto produktus gaminančios bendrovės vadovai, norėdami, kad įmonė išvengtų nuobaudų, kurios paprastai yra taikomos aptikus darbų saugos, pakavimo, ženklinimo, higienos ar kitus pažeidimus, savo neteisėtų tikslų siekė papirkdami įvairius atsakingus specialistus arba asmenis, galinčius tokiems specialistams, pareigūnams daryti poveikį.

Neoficialiomis žiniomis, teisėsauga aiškinasi įtarimus, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ar jai pavaldžios institucijos galėjo gauti iš kitų kompetetingų žinybų informacijos apie listerijos (Listeria monocytogenes) rūšies bakterijos užkratą kai kuriuose „Judex“ gaminiuose, tačiau šį faktą esą nuslėpė ir, įtariama, nesiėmė veiksmų.

Kartu su J.Miliui teisėsauga neteisėta veikla įtaria dar asmenis asmenis, kurie įtariami piktnaudžiavimu tarnyba, prekyba poveikiu ir dokumentų klastojimu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų