REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gardžių sūrių rinkinys su džiovintais ir šviežiais vaisiais, uogomis, džemais, riešutais krekeriais - gurmaniškas pasirinkimas kiekvienai šventei ar jaukiam pasisėdėjimui. Dailiai paserviruoti sūriai atrodo skoningai, šis užkandis paruošiamas per akimirką, o tinkamai sudėliojus produktus įtiksite kiekvieno skoniui. Tad rekomenduojame, kokius sūrius rinktis, ką pasiūlyti prie jų bei kaip išsirinkti tinkančius vynus.

Gardžių sūrių rinkinys su džiovintais ir šviežiais vaisiais, uogomis, džemais, riešutais krekeriais - gurmaniškas pasirinkimas kiekvienai šventei ar jaukiam pasisėdėjimui. Dailiai paserviruoti sūriai atrodo skoningai, šis užkandis paruošiamas per akimirką, o tinkamai sudėliojus produktus įtiksite kiekvieno skoniui. Tad rekomenduojame, kokius sūrius rinktis, ką pasiūlyti prie jų bei kaip išsirinkti tinkančius vynus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip išsirinkti sūrių rūšis?

Pasaulyje egzistuoja gausybė skirtingų, įvairiausio skonio sūrių, kurie spaudžiami su galybėmis prieskonių bei pagardų. Sūrius galima suskirstyti pagal skirtingo pieno rūšis - tai karvės, ožkos, avies pieno sūriai. Pavaišinti svečius skirtingo pieno sūriais - puiki idėja!

REKLAMA

Visi sūriai taip pat gali būti suskirstyti pagal gamybos būdą: brandinti (čederis, gauda, comté), minkštieji (kamembero, mocarela, feta), kietieji ir puskiečiai (parmezanas, parmidžiano, ementalis), pelėsiniai (brie, stiltono, rokforo). Dėliodami sūrių padėklą pasirinkti bent keletą skirtingos gamybos sūrių, suteikite svečiams galimybę pajusti didžiulę šių produktų skonio, tekstūros bei aromato įvairovę.

Savo užduotį gerokai palengvinsite, jeigu ragausite tik vieno regiono, pavyzdžiui, prancūziškus, itališkus ar tik Lietuvoje gamintus sūrius.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek ir kokio sūrio reikės?

Ruošdami stalą, kurio pagrindinis akcentas bus sūris turėtumėte pirkti 1 - 1,5 kilogramo įvairių sūrių 8 žmonių kompanijai. Jeigu sūrį tieksite, kaip užkandį prieš pagrindinį patiekalą, tai vienam valgytojui skirkite 80 - 100 gramų, šį kiekį reikėtų šiek tiek sumažinti, jeigu sūriai bus tiekiami jau pavalgius - vienam žmogui skirkite 70 - 90 gramų sūrio.

Planuodami sūrių degustacijos vakarėlį užkandžius galite rinktis pakankamai lengvai - siūlykite didelę įvairovę arba sūrius parinkite pagal pieno rūšį, regioną, gamybos būdą. Jeigu jūsų svečiai ragaus sotų pagrindinį patiekalą, tai sūrių įvairovė turėtų ženkliai susiaurėti. Prieš valgį vertėtų siūlyti tik lengvo skonio, minkštuosius sūrius su gaiviais priedais, pavyzdžiui, mocarelą su alyvuogėmis, bazilikais, pomidorais ar žolelėmis gardintą ožkos sūrį su keletu krekerių. Pavalgius ir toliau vakarojant tiktų ir ryškesnio skonio, brandinti arba kietieji sūriai - parmezanas, stiltonas, rokforas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pagalvokite apie savo svečius - drąsūs gurmanai mielai ragaus net ir aštraus kvapo sūrius su žaliuoju ar mėlynuoju pelėsiu, tačiau tradicinio skonio vertintojai liks alkani. Prisiminkite, kad ant padėklo privalo puikuotis bent viena „saugi“ sūri rūšis - tiks švelnaus skonio, daugelio mėgstamas šveicariškas ementalis ar tepamas maskarponės sūris.

Kaip patiekti sūrius?

Sūrių patiekimas - išmonės ir skonio reikalas, tačiau egzistuoja keletas pagrindinių taisyklių. Visų pirma, jeigu norite, smulkinkite tik kietuosius sūrius, o šalia minkštų sūrių padėkite po atskirą peilį, kad svečiai galėtų atsipjauti norimo dydžio gabaliuką, o sūris nesausėtų, išsaugotų skonines savybes.

REKLAMA

Jeigu minkštųjų sūrių yra nemažai, tai juos dėliokite erdviai, galbūt net patiekite ant atskirų pjaustymo lentelių - svečiams turėtų būti patogu atsipjauti sūrio, neįmerkiant rankovių į šalia padėtą džemą. Labai stipriai kvepiančius pelėsinius sūrius vertėtų sudėlioti ant atskirų lėkštelių, kadangi jų aitrus kvapas nėra priimtinas visų skoniui, jie gali nustelbti kitus užkandžius.

Sūrius iš šaldytuvo ištraukite ir sudėliokite ant padėklų bei lėkščių prieš valandą - šaltis trukdo atsiskleisti skoniui bei aromatui, tad jūsų užkandžiai turėtų būti kambario temperatūros. Smeigtukai su sūrių pavadinimais - taip pat puiki idėja, jums nereikės vargintis ir nuolat kartotis, o sūrius degustuojantys svečiai ne tik ragaus, bet ir šviesis.

REKLAMA

Kokie priedai tinka prie sūrių?

Net ir didžiausiems sūrio mėgėjams nusibos gardžiuotis vien šiuo produktu, o papildomi priedai puikiai pabrėžia sūrių skonį bei atgaivina receptorius. Prie sūrių patiekite neutralaus skonio, saikingai sūrių krekerių arba šviesios duonos, skrebučių. Ryškaus skonio, prieskoninėmis žolelėmis, česnakais, sezamo sėklomis gardinta duona netiks, kadangi ji nustelbs sūrio skonį, tačiau duona su riešutais, džiovintais vaisiais ar alyvuogėmis - tikras skanumėlis!

Sūrio skonį subtiliai subalansuoja saldūs pagardai - puikiai tiks obuolių, kriaušių, persikų džemas, karamelizuoti svogūnai, o taip šviežios vynuogės, obuoliai, kriaušės, melionai, braškės, figos. Žinoma, nereikėtų pamiršti ir džiovintų vaisių, uogų bei riešutų. Sūrūs priedai - taip pat tinkamas pasirinkimas. Sūrių padėklą puikiai papildys alyvuogės, vytinta mėsa ar dešra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Priedus pasirinkite pagal savo skonį, tačiau pasirūpinkite, kad jie suteiktų džiaugsmo ne tik skrandžiui, bet ir akims. Parinkite įvairių spalvų ir formų priedus, sudėliokite juos pramaišiui su sūriu - jūsų užkandžių lėkštė atrodys elegantiškai ir skoningai.

Kokie vynai dera prie sūrių?

Sūris ir vynas - klasikinis ir daugelio mėgstamas derinys, tačiau svarbu parinkti prie skirtingų sūrio rūšių derančius vynus. Minkšti, švieži sūriai, pavyzdžiui, mocarela ar rikota, dera su lengvo skonio, gaivu vynu - ieškokite Sauvignon Blanc ar Pinot Gris. Sodresnio skonio kietieji ar puskiečiai sūriai gali būti tiekiami tiek su ganėtinai stiprų skonį turinčiu baltuoju Sauvignon Blanc, tiek su raudonaisiais Zinfandel ar Syrah. Švelnesnio skonio sūriai su baltuoju pelėsiu tiktų su šampanu, o štai aštresnius, žaliuoju ar mėlynuoju pelėsiu padengtus sūrius subalansuos taurė desertinio vyno.

Daugiau apie sūrio ir vyno derinimą sužinosite čia: Tradiciniai sūrio ir vyno deriniai.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų