REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietus – dažnai aplankantis Lietuvą reiškinys, žinoma, vasarą jis tampa dar aktualesnis poilsiautojams. Mūsų, palyginti, nedidelėje šalyje lietaus kiekis pasiskirsto nevienodai, ir vieno regiono gyventojai lietaus patiria daugiau už kitus. Ar atspėsite kurio?

Lietus – dažnai aplankantis Lietuvą reiškinys, žinoma, vasarą jis tampa dar aktualesnis poilsiautojams. Mūsų, palyginti, nedidelėje šalyje lietaus kiekis pasiskirsto nevienodai, ir vieno regiono gyventojai lietaus patiria daugiau už kitus. Ar atspėsite kurio?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagal meteorologę Viktoriją Čėgelienę, per metus Lietuvoje pasitaiko vidutiniškai 135-140 apsiniaukusių dienų. Apsiniaukę orai vyrauja lapkričio ir gruodžio mėnesiais, tuomet pasireiškia aktyvūs ciklonai. Apsiniaukusių dienų metu dažnai iškrenta ir krituliai.

REKLAMA

Didesnį lietaus kiekį lemia reljefas

„Klimato ypatybes lemia ne tik atmosferoje vykstantys procesai, bet ir vietiniai geografiniai veiksniai. Daugiausia apsiniaukusių dienų per metus (150-170) būna Vidurio ir Pietvakarių Lietuvoje, o mažiausiai (110-130) pasitaiko pajūryje ir Žemaičių aukštumoje. Mažiausias giedrų dienų skaičius per metus būna Pajūrio žemumos pietinėje dalyje (10-15) ir Vidurio Lietuvoje (15-20). Dažniausiai giedrų dienų pasitaiko balandžio ir gegužės mėnesiais (apie 3), o rečiausiai lapkritį (0,5-1)“, – mini V. Čėgelienė.

REKLAMA
REKLAMA

Manytume, kad ten, kur yra daugiausia apsiniaukusių dienų, ten turėtų būti ir daugiausia lietaus, tačiau yra visai priešingai. Jei regione daug apsiniaukusių dienų, tai nereiškia, kad ten visuomet lis, o jei jau regione daug saulės, tai nereiškia, jog jis bus sausas kitomis dienomis.

„Su lietumi viskas, iš tikrųjų, dar paprasčiau, nei su saule. Daugiausia lietaus yra žemaičių aukštumoje, nes kai keliauja pas mus nuo vakarų oro masės, tuomet jos sutinka kliūtį, Žemaitijos kalvas, tuomet oras kyla aukštyn, tos oro masės, vyksta atvėsimas ir iškrenta lietus. Na, o po to, automatiškai, lietaus jau atsiranda ir už tų kalvų, vidurio Lietuvos regione“, – klaba klimatologas dr. Donatas Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiausia lietaus – Žemaitijoje

Daugiausia lietaus patirianti žemaičių aukštumos teritorija apima Skuodą, Telšius, Plungę, Rietavą bei kitus greta esančius miestelius. Taigi, jei ketinate atostogų važiuoti į šią Lietuvos pusę galite tikėtis lietingesnio oro, nei likusioje Lietuvos dalyje.

„Pagal kritulių kiekį labai aiškiai išsiskiria žemaičių aukštuma. Kažkur tai apie Laukuvą, kai turime, tai ten daugiausia tų kritulių ir būna. Tiksliau, kritulių kiekio, nes dienų su krituliais gali būti įvairiai visur“, – tikina D. Valiukas.

REKLAMA

Vidurio Lietuva – sausiausia, bet labiausiai apniukus

Vidurio Lietuvos regione esančius miestus – Kauną, Kėdainius, Raseinius, Šiaulius, Panevėžį - lietus aplanko rečiausiai, nors čia užfiksuojama daugiausia apsiniaukusių dienų per metus apie 150-170.

„Kritulių yra visur. Rytų Lietuvoje taip pat jų yra, na o vidurio Lietuvoje mažiausiai. Prie Druskininkų panašiai kaip rytų Lietuvoje. Šiaip žemaičių aukštuma yra lietingiausia, gal kokias nors metais ir būna kitaip, bet imant daugiamečius vidurkius, tai tikrai tai ryškiausia tendencija“, – mini D.Valiukas.

REKLAMA

Nors mažiausiai apsiniaukusių dienų apie 110-130 pasitaiko pajūryje ir Žemaičių aukštumoje, tačiau, tai ir lietingiausias regionas, kitaip tariant, jei jau lyja, tai nebūtinai lis ilgai, bet gausiai.

„Keista atrodo kad, kai yra daugiau saulės, tai ir lietaus daugiau pasirodo. Nebūtinai tas lietus būna labai ilgas, jis iškrinta ir jo yra pakankamai daug, kai lyja tai lyja, o Vilniuje būna daugiau apsiniaukę ir be to lietaus. Debesuotumas nebūtinai reiškia tuos kritulius. Daugiausia saulės nereiškia, kad sulaukiama mažiausiai lietaus“, – pastebi D. Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų