REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Kariuomenės pratybos Rusijoje (nuotr. SCANPIX)

Ekspertai atskleidė, kur NATO galėtų smogti Rusijai karo metu

JAV veikiančio politikos analizės centro ekspertai iš „Atlantic Council“ savo naujame tyrime pateikė išvadą, kad „Rusija gali užimti Lenkiją per vieną naktį“, praneša vokiečių tabloidas „Bild“. Anot ekspertus cituojančio leidinio, būtent todėl NATO turėtų būti visada pasirengusi kariniam susidūrimui su Rusija.

10

JAV veikiančio politikos analizės centro ekspertai iš „Atlantic Council“ savo naujame tyrime pateikė išvadą, kad „Rusija gali užimti Lenkiją per vieną naktį“, praneša vokiečių tabloidas „Bild“. Anot ekspertus cituojančio leidinio, būtent todėl NATO turėtų būti visada pasirengusi kariniam susidūrimui su Rusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Net jeigu šiuo metu Maskva nėra suinteresuota tiesioginio konflikto su NATO eskalavimu, viskas gali pasikeisti per vieną naktį ir būti realizuota per trumpiausią laikotarpį. Tuo labiau, atitinkami planai ir būtini tam resursai jau seniai parengti“, – teigiama ataskaitoje.

REKLAMA

Tyrimo autoriai pažymi, kad V. Putino organizuota Krymo aneksija „akivaizdžiai įrodė, kaip greitai Rusija gali visus priešpastatyti jau įvykusiam faktui“. Dėl to „Atlantic Council“ rekomenduoja aljansui „visuomet būti pasirengus bet kokiems scenarijams ir suduoti galingą atsakomąjį smūgį“.

Centro analitikai netgi pateikė galimų „atsakomųjų smūgių“ tikslus: Maskvos metro, Sankt Peterburgo elektros tinklai, Rusijos propagandinė televizija RT.

REKLAMA
REKLAMA

Anot „Atlantic Council“, Lenkija „turi Rusijai leisti suprasti, kad karo veiksmų pradžios atveju ji pasiųs į Kaliningradą spec. padalinį, kuris naikins strateginės svarbos objektus, pavyzdžiui, raketų paleidimo įrenginius“.

JAV svarba Europai

Būtiną saugumo garantą Rusijos kaimynės turės tik tuo atveju, jeigu JAV ir toliau tęs savo pajėgų dislokaciją regione, teigiama leidinyje.

Pradžia jau yra – leidinys primena apie Varšuvoje liepos pradžioje pasiektą susitarimą, pagal kurį 4000 aljanso šalių, įskaitant ir JAV, bus dislokuota Lenkijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje. Šiuo sprendimu itin nepatenkinta pati nuolat šių šalių pasienyje karinius mokymus rengianti Rusija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo arsenale dabar turi pakankamai modernios balistinės ginkluotės, kad krizės atveju atskirtų NATO. Ir ne tik atskirti Baltijos šalis nuo likusios Europos, tačiau ir Europą – nuo likusių NATO šalių.

„Rusija gali pabandyti nukirsti mus nuo JAV ir Kanados. Mes negalime sau to leisti“, – cituojamas neįvardintas aukštas pareigas užimantis NATO atstovas Varšuvos susitikime. Rusijos anklave Kaliningrade, Kryme, Juodojoje ir Viduržemio jūrose Rusija dislokavo raketas, kurios gali būti naudojamos, kaip strateginis bombardavimo kupolas.

REKLAMA

NATO generolas: mes nespėtume apginti

„Todėl krizės periodu mūsų judėjimo laisvė gali būti stipriai apribota,“ – teigia NATO atstovas. 

JAV ginkluotosioms pajėgoms Europoje vadovaujantis generolas Benas Hodges'as Vokietijos laikraščiui „Die Zeit“ birželį minėjo, kad, esant tuometinei padėčiai (dar prieš sprendimą dislokuoti NATO dalinius Rytų Europoje), Rusijos kariai galėtų užimti šiaurės rytines Baltijos šalis anksčiau negu NATO spėtų reaguoti.

Per karines pratybas Lenkijoje, pabrėždamas mobilumą, generolas leitenantas trečiadienį sakė, kad Lietuva, Latvija ir Estija gali būti užimtos greitai.

REKLAMA

Generolas nurodė sutinkąs su karinių analitikų vertinimu, kad Rusijos pajėgos gali užimti Lietuvos, Latvijos ir Estijos sostines per 36–60 valandų.

„Rusija galėtų užgrobti Baltijos valstybes greičiau, negu mes galėtume ten nukakti ir apginti jas“, – taip anot „Die Zeit“ sakęs B.Hodgesas.

B.Hodgesas taip pat sakė, kad per neseniai Lenkijoje vykusias karines pratybas „Anakonda“ NATO pajėgos pastebėjo daugybę savo trūkumų.

Sunki karinė įranga negalėjo būti pakankamai greitai perkelta iš Vakarų į rytinę Europą, sakė generolas, tai pat išreiškęs susirūpinimą dėl Aljanso komunikacinių technologijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nei radijo komunikacijos, nei elektroninis paštas nėra saugūs, – sakė jis. – Aš manau, kad viskas, ką aš parašau per savo „BlackBerry“ (telefoną), yra stebima“.

Valdas Adamkus dar 2008-aisiais įžvelgė Kremliaus planus Kryme

Buvęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus dar 2008-aisiais interviu leidiniui „Sueddeutsche Zeitung“ sakė, kad jei Rusijos pamišėliai sumanytų užimti Lietuvą, jie tą padarytų per keletą minučių.

V. Adamkus „Sueddeutsche Zeitung“ apie tuometinius įvykius Gruzijoje teigė manantis, kad tai tebuvo ilgalaikių Rusijos planų įgyvendinimo pradžia. Aiškindamas, kodėl, jo manymu, Rusija dėl dviejų mažų provincijų provokuoja tarptautinę bendruomenę, V. Adamkus sakė: „Turint ilgalaikių planų, reikia kur nors pradėti“.

REKLAMA

Prezidentas tuomet teigė manąs, jog jo minimi planai susiję pirmiausia su Krymu, po to - su Baltijos šalimis, dar po to - su Pietų Kaukazu.

„Jei pamišėliai Rusijoje suplanuotų įsiveržimą į mūsų šalį, jie galėtų mus užimti per keletą minučių“, - sakė V. Adamkus. V. Adamkaus nuomone, įvykiai esą vystosi kaip tik šia kryptimi, tačiau jis turėjęs vilties, kad pasaulis tam pasipriešins.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų