REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijoje pirmadienį prasideda tradicinis kompozitoriaus Richardo Wagnerio kūrybai skirtas Bairoito operos festivalis, bet pastaruoju metu šalyje įvykdyti keli išpuoliai kelia nerimą dėl jau 140 metų rengiamo festivalio saugumo.

Vokietijoje pirmadienį prasideda tradicinis kompozitoriaus Richardo Wagnerio kūrybai skirtas Bairoito operos festivalis, bet pastaruoju metu šalyje įvykdyti keli išpuoliai kelia nerimą dėl jau 140 metų rengiamo festivalio saugumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Likus kelioms dienoms iki festivalio pradžios 18-metis iraniečių kilmės moksleivis pradėjo šaudyti prie vieno Miuncheno prekybos centro ir nužudė devynis žmones, o vėliau nusišovė.

REKLAMA

Anksčiau šią savaitę penki žmonės buvo sužeisti per išpuolį traukinyje Viurcburge, kuomet siautėjo kirviu ir peiliu ginkluotas paauglys prieglobsčio ieškotojas. Atsakomybę dėl šio išpuolio prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“.

Bairoitas yra vos už dviejų valandų kelio nuo abiejų miestų.

Dėl šaudynių Miunchene Bavarijos žemės premjeras Horstas Seehoferis pranešė, kad pirmadienį organizuojamas tradicinis banketas festivalio pradžios proga bus atšauktas iš pagarbos žuvusiems Miunchene ir jų artimiesiems.

REKLAMA
REKLAMA

Papildomų saugumo priemonių imtasi teatre, kuriame vyksta festivalis. Čia saugumas sustiprintas nuo birželio, kuomet prasidėjo festivalio repeticijos.

Miesto valdžia paragino imtis papildomų saugumo priemonių, pasklidus kalboms, kad šiųmetis naujasis R. Wagnerio operos „Parsifalio“ pastatymas, kurio dar niekas nematė, gali būti vertinamas kaip kritikuojantis islamą.

Remiantis kai kuriais žiniasklaidos pranešimais, kuriuos vėliau paneigė pastatymo režisierius Uwe Ericas Laufenbergas, vaidinimo metu „gėlių mergaitės“ neva turėjo vilkėti burkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Festivaliui artimi žmonės sako, kad sugriežtintas saugumas gali gerokai aptemdyti festivalio idilišką vasaros atmosferą.

Dirigentas atsisakė

Kai kurie apžvalgininkai mano, kad papildomos saugumo priemonės buvo viena iš priežasčių, kodėl kylanti žvaigždė, latvių dirigentas Andris Nelsonas, turėjęs diriguoti per festivalio atidarymą, pranešė neatvyksiąs, likus vos mėnesiui iki renginio.

Festivalio atidaryme tradiciškai dalyvauja Vokietijos politikos ir visuomenės elitas. Nuolatinė šio festivalio viešnia kanclerė Angela Merkel jame dalyvauja beveik kasmet, tačiau šiemet bus priversta praleisti pirmąjį vakarą dėl darbo įsipareigojimų.

REKLAMA

Kitaip negu ankstesniais metais, šiemet festivalio metu į salę bus uždrausta įsinešti bet kokių krepšių ar pagalvėlių. Lankytojai ir darbuotojai su savimi visuomet turės turėti asmens dokumentą su nuotrauka. Be to, bus uždrausta privažiuoti prie teatro automobiliu.

Temdo nesutarimai

Tačiau festivalio nuotaiką temdo ne tik saugumas, bet ir vidiniai R. Wagnerio palikuonių nesutarimai dėl nuo 1876 metų rengiamo festivalio kontrolės, o taip pat užkulisinės intrigos ir konfliktai, kurie publikai tampa netgi didesne pramoga negu patys legendinio kompozitoriaus kūrinių pastatymai.

REKLAMA

Skelbiama, kad šiais metais A.Nelsonas galėjo atsisakyti dalyvauti festivalyje dėl festivalio generalinio muzikos direktoriaus Christiano Thielemanno nesiliaujančio kišimosi.

O pernai būta kalbų, kad Ch.Thielemannas atleido vieną dainininkę, kuri buvo artima jo konkurentui rusui dirigentui Kirilui Petrenkai, nurungusiam jį kovoje dėl Berlyno filharmonijos vyriausiojo dirigento posto.

Beje, pastaruosius trejus metus Bairoite dirigavusio K.Petrenkos šiemet taip pat nebus. Jį pakeis veteranas dirigentas Marekas Janowskis.

Kalbant apie mįslėmis apimtą „Parsifalio“ pastatymą, operą iš pradžių buvo pakviestas statyti Vokietijos performansų menininkas Jonathanas Meese. Tačiau šis dar nėra pastatęs nė vienos operos. Galiausiai jo paslaugų buvo atsisakyta dėl per didelių pastatymo išlaidų, o jį pakeitė U. E. Laufenbergas.

Bairoito festivalis vyks nuo liepos 25 iki rugpjūčio 28 dienos. Jo metu iš viso bus parodyta 30 septynių skirtingų operų pastatymų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų