REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaimynė apie Miuncheno žudiką: jis juokdavosi kaip normalus žmogus

pareigūnai užsiminė apie sąsajas su Breiviku

Įtariamojo Miuncheno užpuoliko kaimynė pozityviai apibūdino 9 žmonės nušovusį ir nusižudžiusį 18-metį. Davidą S. Tuo metu pareigūnai spėja, kad kruviną išpuolį surengęs jaunuolės galėjo sirgti depresija.

Įtariamojo Miuncheno užpuoliko kaimynė pozityviai apibūdino 9 žmonės nušovusį ir nusižudžiusį 18-metį. Davidą S. Tuo metu pareigūnai spėja, kad kruviną išpuolį surengęs jaunuolės galėjo sirgti depresija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vokietijos žiniasklaida paskelbė, kad žudikas buvo aštuoniolikmetis Davidas S. Naktį specialiosios policijos pajėgos krėtė vieną butą Miuncheno priemiestyje Maxvorstadt. Įtariama, kad čia greičiausiai gyveno įtariamasis su tėvais.

REKLAMA

Šaudynes surengė asmeninie iniciatyva

Kaip skelbia Vokietijos žiniasklaida, policijos pareigūnai spaudos konferencijos metu pranešė, jog įtariamasis žudikas šaudė iš 9 milimetrų pistoleto „Glock“, kurį greičiausiai įsigijo nelegaliai, nes ginklo serijiniai numeriai buvo ištrinti.

Pareigūnų teigimu, jis dar turėjo kulkų dėtuvėje ir apie 300 šovinių kuprinėje. Du civiliai apsirengę policininkai bandė sulaikyti Davidą S. Į jį buvo paleistas ir šūvis iš pareigūno ginklo, tačiau įtariamojo jis nekliudė. Davidas S. galiausiai nusišovė pats.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai teigė, kad yra duomenų, kad įtariamasis galėjo įsilaužti į svetimą „Facebook“ paskyrą ir per ją bandyti privilioti žmonių į prekybos centre esantį „McDonalds“ restoraną.

Miuncheno policija patvirtino, kad Davidas S. penktadienį šaudynes surengė savo asmenine iniciatyva, jo motyvai nesusiję su radikaliu islamizmu ar pabėgėlių krize. Vaikino namuose aptikta informacijos, patvirtinančios jo susidomėjimą panašiais išpuoliais.

Policija pareigūnai užsiminė, kad vaikinas turėjo „akivaizdžių sąsajų“ su su Norvegijoje 2011 metais ataką surengusiu neonaciu Andersu Behringu Breiviku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Penktadienį, liepos 22-ąją, kaip tik suėjo penkeri metai nuo tos dienos kai A.B.Breivikas surengė sprogdinimus Oslo centre ir šaudynes Utiojos saloje. Jo išpuoliai pražudė 77 žmones. Norvegijos teroristo galimai įkvėptas Davidas S. dar mokėsi mokykloje, tačiau Miuncheno policija nepatikslino, kokia tai buvo mokykla. Tiesa, jie aiškinsis ar tarp žudiko aukų ar taikinių prekybos centre „Olympia“ ir restorane „McDonalds“ buvo asmenų iš jo švietimo įstaigos arba pažįstamų.

Įvardintos aukos

Trys Kosovo, trys Turkijos ir vienas Graikijos pilietis buvo tarp devynių aukų, nušautų penktadienį per iraniečių kilmės jaunuolio išpuolį Vokietijos pietiniame Miuncheno mieste, šeštadienį pranešė pareigūnai.

REKLAMA

„Trys Kosovo piliečiai yra tarp šaudynių Miunchene aukų. Mūsų konsulatas Miunchene kartu su Vokietijos policija ir šeimomis nustatė, kad trys jauni albanai (iš Kosovo) prarado gyvybes per šią ataką“, – sakoma Kosovo ministerijos pranešime.

Graikijos URM vėliau šeštadienį nurodė, kad vienas graikas buvo nušautas per išpuolį judriame prekybos centre.

„Liūdna, bet vakarykštės tragiškos atakos Miuncheno prekybos centre „Olympia“ padariniai apima vieną Graikijos pilietį, kuris buvo tarp nekaltų aukų“, – sakoma ministerijos pranešime.

REKLAMA

„Graikijos generalinis konsulas Miunchene imasi visų reikiamų priemonių, derindamas veiksmus su atitinkamomis Vokietijos institucijomis“, – pridūrė graikų URM.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu (Mevliutas Čavošohlu) savo ruožtu nurodė, kad užpuolikas Miunchene taip pat nušovė tris turkus.

Televizija NTV citavo ministrą, kuris sakė, kad tos aukos buvo įvardytos kaip Sevda Dag, Can Leyla ir Selcukas Kilicas.

Dar 16 žmonių buvo sužeisti, o trijų iš jų būklė kritinė, nurodė Miuncheno policija.

Daugima aukų buvo 15–21 metų jaunuoliai, pranešė Bavarijos visuomeninė televizija.

Atsiliepė teigiamai

Davido S. kaimynė vaikiną apibūdino pozityviai.

„Jis buvo geras žmogus, – naujienų agentūrai AFP sakė 40-etė moteris. – Nesu mačiusi jo pikto, niekada neteko girdėti, kad jis keltų problemas policijai ar kaimynams“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris pridūrė: „Jis juokdavosi kaip normalus žmogus.“

Sirgo depresija

Tuo metu skelbiama, kad FOCUS šaltiniai teisėsaugoje pasakojo, kad įtariamajam, kuris šūkavo, kad buvo gydomas, iš tiesų buvo skirtas gydymas, jis naudojo antidepresantus.

Vėliau pasirodė informacija, kad aštuoniolikmetis penktadienį neišlaikė abitūros egzamino. Ar tai galėjo būti žiaurių šaudynių motyvas, dar nėra aišku.

Taip pat tikrinama informacija, ar jis į „McDonald's“ greito maisto restoraną, kuriame šaudė, nebandė per feisbuką atsivilioti kitų bendramokslių.

REKLAMA

Garbino kitą žudiką

FOCUS taip pat atskleidžia, kad įtariamsis kruvino išpuolio rengėjas laisvalaikiu dažnai žaisdavo kompiuterinius žaidimus, kuriuose daug šaudoma, kovojama.

Taip pat pasirodė informacija, kad jis garbino kitą žudiką – Vinendene (miestelis netoli Štutgarto) 2009 m. 15 žmonių buvusioje savo mokykloje išžudžiusi ir nusižudžiusį septyniolikmetį. Tyrėjai žudiko namuose rado knygą „Amok im Kopf“ („Žudymas – mintyse (galvoje)“, – red past.)

Tėvas dirbo taksistu

Pasak kaimynės, įtariamojo žudiko tėvas į Vokietiją atvyko iš Irano. Miunchene jis dirbo taksi vairuotoju.

REKLAMA

Mama anksčiau dirbo prekybos tinklo „Karstadt“ prekybos centre. Šeimoje auga dar ir jaunesnis brolis.

Davidas S. gimė ir užaugo Vokietijoje. Jo tėvai iš Irano į Vokietiją atvyko po 1990-ųjų.

Galvojo, kad veikė ne vienas

18-metis Vokietijos ir Irano pilietis Davidas S., kuris nušovė devynis žmones judriame Miuncheno prekybos centre, o galiausiai nusižudė, veikė vienas, šeštadienį pranešė policija.

Jau trečia ataka prieš civilius Europos buvo sukėlusi pirkėjų paniką prekybos centre „Olympia“, o elitinės policijos pajėgos surengė didelio masto operaciją, ieškodamos, kaip manyta anksčiau, iki trijų užpuolikų.

„Užpuolikas buvo 18-metis Vokietijos ir Irano pilietis iš Miuncheno“, – policijos vadovas Hubertus Andrae sakė žurnalistams išpuoliui pasibaigus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų