REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV Respublikonų nacionalinio suvažiavimo dalyviai pagaliau suartėjo su savo naujai iškeptu kandidatu į prezidento postą, atidėję į šalį tarpusavio susipriešinimą ir audringai reikšdami palaikymą Donaldui Trumpui, taip pat reikšdami kolektyvinį pasibjaurėjimą demokratų kandidate Hillary Clinton.

JAV Respublikonų nacionalinio suvažiavimo dalyviai pagaliau suartėjo su savo naujai iškeptu kandidatu į prezidento postą, atidėję į šalį tarpusavio susipriešinimą ir audringai reikšdami palaikymą Donaldui Trumpui, taip pat reikšdami kolektyvinį pasibjaurėjimą demokratų kandidate Hillary Clinton.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D.Trumpo padėkos kalba ketvirtadienio vakarą buvo momentas, kurio nekantriai laukė tūkstančiai delegatų, susirinkusių Klivlando sporto arenoje, o atžaraus būdo milijardierius jų nenuvylė.

REKLAMA

Džiaugsmingi šūksniai prapliupo, kai jis įžengė į sceną. Kandidatas išklausė audringų ovacijų, kai susirinkusieji jam plojo atsistojęs, nors tokios baigties vargu ar kas tikėjosi 14 mėnesių anksčiau, kai D.Trumpas, anksčiau niekada nedalyvavęs politikoje, paskelbė sieksiantis užimti Baltuosius rūmus.

Tūkstantis šalininkų nufotografavo jį vienu metu, o viena delegatė, vilkinti marškinėlius su rausvo dramblio atvaizdu – Didžiosios senosios partijos (GOP) simboliu – užsilipo ant kėdės, kad geriau matytų.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai fantastiška!“ – džiūgavo Donaldas Hartley iš Madisono miesto Alabamoje, prasmukęs į salę iš svečių tribūnų, kad galėtų iš arčiau stebėti veiksmą.

Kai D.Trumpas dėstė savąją Amerikos viziją, minia reagavo panašiai, kaip ir jo pirminių rinkimų kampanijos renginius: garsiai ir impulsyviai.

Nors šią savaitę buvo kilęs šurmulys dėl D.Trumpo paskyrimo, ketvirtadienio vakarą žydėjo vienybė, o keli delegatai entuziastingai stengėsi išsklaidyti nuogąstavimus, kad respublikonai yra susiskaldę.

„Sakau jums, ši partija nėra susiskaldžiusi, rinkėjai nėra susiskaldę, o Trumpas toliau stiprės ir laimės šiuos rinkimus“, – naujienų agentūrai AFP sakė senatorius Jeffas Sessionsas, artimas D.Trumpo patarėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atstovų Rūmų narys respublikonas Thomas Massie anksčiau palaikė savo žemietį iš Kenkukio Randą Paulą, bet dabar sako, kad D.Trumpas turi „galimybę ir pareigą mus sutelkti kartu“.

„Manau, jis gali tai padaryti, bet didžiausia mūsų vienytoja yra Hillary Clinton“, – juokavo jis.

Klausytojai pasipiktinę suūžė, kai D.Trumpas paminėjo buvusią valstybės sekretorę, ir pradėjo skanduoti šiame suvažiavime jau įprastu tapusį šūkį „Uždarykit ją (kalėjime)!“.

D.Trumpas mostelėjo, tildydamas minią, tada pasilenkė ir suriaumojo: „Nugalėkime ją lapkritį!“

REKLAMA

Tuo tarpu Mičigano delegatas Wesas Nakagiri pasirodė salėje užsidėjęs guminę H.Clinton kaukę, apsirengęs kalėjimo uniformą ir užsidėjęs plastikinius antrankius.

„Praeitą vakarą išgirdau (šūkį) „Uždarykit ją!“ ir pagalvojau, kad būtų smagu, jeigu nusipirkčiau oranžinį kalinio kombinezoną“, – aiškino jis.

Per 1 val. 17 min. trukusią kalbą D.Trumpas palietė daugelį savo kampanijos nacionalistinių aspektų, jo pareiškimus dažnai palydėdavo riaumojimas sausakimšoje salėje. Keli delegatai mojavo plakatais su užrašu „Hispanics para Trump“ (Ispanakalbiai už Trumpą).

REKLAMA

23 val. 34 min. vietos (6 val. 34 min. Lietuvos) laiku kandidatas baigė savo kalbą žodžiais „Telaimina jus Dievas, ir labos nakties. Aš jus myliu“, o ant scenos nukrito 125 tūkst. raudonų, baltų ir mėlynų balionų. Prie arenos šaudė fejerverkai, žymėdami respublikonų fiestos pabaigą.

D.Trumpo svarbiausias vakaras nebūtų laikomas pavykusiu be tam tikro šurmulio, tačiau tuo pasirūpino protestuotoja, priklausanti judėjimui „Code Pink“ (Rožinis kodas).

Ji šūkavo ir laikė iškėlusi plakatą, kuris buvo greitai suplėšytas, bet moteris sugebėjo sutrikdyti programą ilgiau negu minutę, kol policininkai įstengė ją ištempti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Muzika atrodė atspindinti palengvėjimo pojūtį salėje, kai per garsiakalbius buvo leidžiamas klasikinis roko grupės „Free“ hitas „All Right Now“.

Minesotos valstijos delegatė Mary Susan, apsigobusi raudona pelerina su užrašu „Trump“ iš žybsinčių švieselių, sakė, kad suvažiavimas gali virsti „nesėkme“, jeigu D.Trumpui nepavyks suburti plačios respublikonų koalicijos ateinantiems mėnesiams.

Jos liberalių pažiūrų draugai šaipėsi iš provokuojančios D.Trumpo kampanijos retorikos, vadindami kandidatą „oranžiniu klounu“, sakė Susan, apsisukusi ir išskleidusi savo peleriną.

„Tačiau jis yra mūsų klounas, ir mes jį mylime!“ – pareiškė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų