REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Būsimas Jungtinės Karalystės pasitraukimas iš Europos Sąjungos (ES) sukūrė didelį neaiškumą verslo aplinkai, ir tai kenkia ES bei Lietuvos verslininkams - jie negali numatyti savo elgsenos, sako Lietuvos nuolatinė atstovė ES. Pramonininkai perspėja, kad esant neaiškumui, Lietuvos eksportas ir naujų partnerių paieška bei abipusės investicijos turėtų sustoti.

REKLAMA
REKLAMA

 

„Visų pirma tiek Lietuvos verslui, tiek Europos Sąjungos verslui šita situacija, kol nėra aktyvuotas išstojimo 50 straipsnis (ES Lisabonos sutarties - BNS), yra neaiškumo situacija, ir ji kenkia verslui. Tai atsispindi statistikoje, ir tas neaiškumas verčia likusias 27 valstybes galvoti, koks turi būti santykis su Britanija ateityje“, - po susitikimo su Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) nariais penktadienį žurnalistams sakė ambasadorė Jovita Neliupšienė.

REKLAMA

Anot jos, Jungtinės Karalystės išstojimo procesas šiemet nebus pradėtas, o tai nesumažina neaiškumo.

„Kol kas tas atsargumas ir neapibrėžtumas ir daro įtaką verslininkų veiksmams. Dabar, kol nevyksta derybos, dar labai sunku pasakyti, kur viskas link judės. Kol nėra apibrėžti Britanijos interesai, kokių santykių ji norės su Europos Sąjunga, kaip toli norės išeiti, sunku kol kas vertinti“, - sakė diplomatė

J.Neliupšienės žodžiais, Lietuvai būsimose derybose svarbiausia išsaugoti kertines ES prekių, paslaugų, kapitalo ir žmonių judėjimo laisves.

REKLAMA
REKLAMA

LPK viceprezidentas Arūnas Laurinaitis pabrėžė, kad didžiausios neigiamos įtakos verslui šiuo metu daro neapibrėžtumas.

„Jeigu žiūrėtume iš verslo pozicijos, tai Britanijos pasitraukimo poveikis pasireiškia per neapibrėžtumą ir nežinomumą. Verslas mėgsta prognozuoti arba matyti aiškumą. Tuo laikotarpiu, kol nebus aiškios krypties, kas yra „Brexit“ ir kokios jo pasekmės, tai verslo vystymasis per Lietuvos eksportą, per naujų partnerių suradimą bei investicijų judėjimą iš Britanijos pas mus ir iš Lietuvos į Britaniją turėtų sustoti“, - žurnalistams sakė A.Laurinaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, Lietuvos verslininkai ieško galimybių į Lietuvą pritraukti Jungtinės Karalystės bendroves.

„Verslas į „Brexit“ žiūri kaip į naują iššūkį ir naujas galimybes. Dabar verslas žiūri galimybes, kaip pritraukti kompanijas iš Britanijos į Lietuvą, kad jos turėtų savo biurus čia. Sąlygos užsienio kompanijų atėjimui į Lietuvą gerėja ir aiškėja. Aš nenustebčiau, jei „Brexit“ rėmuose einant toliau atsirastų įmonių, norinčių dirbti Lietuvoje“, - teigė A.Laurinaitis.

Birželio pabaigoje referendume Jungtinės Karalystės rinkėjai pasisakė už pasitraukimą iš Europos Sąjungos. Naujoji šalies premjerė Theresa May (Teresa Mei) praėjusią savaitę pranešė, kad šiais metais derybos dėl išstojimo iš ES nebus pradėtos.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų