REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Turkija įvedė nepaprastąją padėtį: ką būtina žinoti lietuviams

Gali tekti susidurti su netikėtais apribojimais

Užsienio reikalų ministerija (URM) rekomenduoja nevykti į tam tikrus regionus pietryčių Turkijoje, taip pat susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Ankarą ir Stambulą.

Užsienio reikalų ministerija (URM) rekomenduoja nevykti į tam tikrus regionus pietryčių Turkijoje, taip pat susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Ankarą ir Stambulą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat ministerija perspėja, kad Turkijoje ketvirtadienį įvedus nepaprastąją padėtį, būtina su savimi turėti asmens dokumentus, taip pat informuoja, kad keliautojai gali susidurti su įvairiais apribojimais: keliuose gali būti įkurti laikini patikros postai, nurodytose teritorijose gali būti įvedamos komendanto valandos, teisėsaugos institucijos gali imtis papildomų saugumo užtikrinimo priemonių.

REKLAMA

Lietuvos piliečiams, planuojantiems kelionę į Stambulą arba Ankarą, ministerija rekomenduoja atidžiai stebėti saugumo situaciją vietoje, vengti viešų erdvių, ypač demonstracijų, ir išlikti budrius. Taip pat rekomenduojame atidžiai sekti vietos valdžios institucijų rekomendacijas bei nurodymus ir jais vadovautis. Ankaros ir Stambulo Atatiurko oro uostai veikia įprastu režimu.

Turkijoje esantys Lietuvos piliečiai pagalbos gali kreiptis į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją visą parą veikiančiais telefonais +370 706 5 2444, +370 699 83537.

REKLAMA
REKLAMA

Turkija ketvirtadienį įvedė trijų mėnesių nepaprastąją padėtį, po savaitgalį kariškių mėginto surengti nepavykusio perversmo, kuris nusinešė mažiausiai 290 gyvybių.

„Demokratijos pamoka“

Pasaulyje padidėjo susirūpinimas, kai Turkijos institucijos ėmėsi suiminėti arba šalinti iš pareigų kariškius, policininkus, teisėjus, dėstytojus ir kitus valstybės tarnautojus po penktadienį maištaujančių karių surengto nesėkmingo mėginimo perimti valdžią.

Turkijos lyderis taip pat užsipuolė šių valymų kritikus, paraginęs Prancūzijos užsienio reikalų ministrą Jeaną-Marcą Ayrault „žiūrėti savo reikalų“, kai šis perspėjo Ankarą dėl griežtų veiksmų prieš perversmininkus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jis turėtų žiūrėti savų reikalų. Ar jis turi įgaliojimus skelbti tuos pareiškimus apie mano asmenį? – Neturi. Jeigu jis nori demokratijos pamokos, jis gali labai lengvai gauti demokratijos pamoką iš mūsų“, – R.T.Erdoganas sakė duodamas interviu televizijai „al Jazeera“.

Anksčiau trečiadienį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry per bendrą spaudos konferenciją su sąjungininkų užsienio reikalų ministrais sakė, kad jie „smerkia šį perversmą“, bet svarbu, kad atsakas į jį „būtų vykdomas visiškai gerbiant demokratiją, kurią mes palaikome“.

REKLAMA

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas pasisakė dar atviriau, pareiškęs, kad Turkijoje „beveik kiekvieną dieną matome naujas priemones, kurios kertasi su teisinės valstybės principais ir pažeidžia proporcingumo principą“.

R.T.Erdoganas, kalbėdamasis su „al Jazeera“, tvirtino, kad areštai ir nušalinimai nuo pareigų vykdomi „įstatymų ribose“, pridūręs: „Aišku, kad tai nereiškia, jog pasiekėme viso to pabaigą“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų