REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atkimšus vyno butelį iškart prasideda oksidacija, kuri vos per keletą dienų negrįžtamai sugadina gėrimo skonį, pakeičia jo spalvą ir sumenkina puikų aromatą. Raudonieji, brandinti vynai savo skonines savybes išlaiko šiek tiek ilgiau – šaldytuve juos galima saugoti apie savaitę, tačiau jaunesni, baltieji vynai sugenda jau po poros dienų. Džiugina tai, kad neišgerto vyno išpilti tikrai nereikėtų – jį galima sunaudoti gaminant gardžius patiekalus, tvarkantis buityje ir net puoselėjant savo grožį!

Atkimšus vyno butelį iškart prasideda oksidacija, kuri vos per keletą dienų negrįžtamai sugadina gėrimo skonį, pakeičia jo spalvą ir sumenkina puikų aromatą. Raudonieji, brandinti vynai savo skonines savybes išlaiko šiek tiek ilgiau – šaldytuve juos galima saugoti apie savaitę, tačiau jaunesni, baltieji vynai sugenda jau po poros dienų. Džiugina tai, kad neišgerto vyno išpilti tikrai nereikėtų – jį galima sunaudoti gaminant gardžius patiekalus, tvarkantis buityje ir net puoselėjant savo grožį!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gaminkite gardžius patiekalus. Vynas puikiai tinka gardžių patiekalų gamyboje. Šis gėrimas įeina į mėsą minkštinančių marinatų sudėtį, naudojamas kvapnių troškinių ir sriubų bei gardžių padažų gamyboje. Vynai suteikia patiekalams sodresnio skonio bei nuostabaus aromato.

REKLAMA

Daugiau sužinosite ir išmoksite paruošti keletą klasikinių patiekalų su vynu perskaitę straipsnį „Vynas maisto gaminime: naudingi patarimai ir išbandyti receptai“.

Paruoškite karštą vyną. Vyno skonines savybes pakeičianti oksidacija nepaverčia jo nuodingu, vynas tiesiog tampa ne toks skanus, tačiau jį gerti saugu. Ilgiau pastovėjusio vyno skonį nesunkiai pagerinsite jį pakaitinę su prieskoniais ir vaisiais. Dažniausiai kaitinamas raudonasis vynas, tačiau karštas baltasis vynas yra labai populiarus Vokietijoje, taip pat Elzaso regione, Prancūzijoje. Ruošdami šį gėrimą į puodą dėkite cinamono lazdelę, kelis gvazdikėlius, įtarkuokite muskato riešuto, mėgstantys ryškiau juntamus prieskonius gali įmesti kelis kvapiųjų pipirų grūdelius, kardamono ankštis ar anyžių žvaigždeles, supilkite vyną, galite įpilti šlakelį brendžio ir ant nedidelės ugnies pašildykite beveik iki užvirimo. Karštą vyną pasaldinkite cukrumi ar medumi, pagardinkite citrinos, apelsinų riekelėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Sušaldykite vyno kubelius. Vyno likučius galima supilstyti į ledukų formelę ir sušaldyti vyno kubelius. Sušaldytas vynas ilgai neges, o kubelius bus galima panaudoti tiek gaminant įvairius patiekalus, tiek ir atšaldant vyno kokteilius, pavyzdžiui, sangriją.

Nuvalykite vaisius ir daržoves. Visi puikiai žino, kad prekybos centruose esantys vaisiai ir daržovės yra purškiami cheminėmis medžiagomis ir vaškais, saugančiais juos nuo sugedimo ir padedančiais ilgiau išlaikyti prekinę išvaizdą. Vaisius ir daržoves galima nuvalyti trupučiu raudonojo vyno, kuris ne tik pašalins nenatūralias medžiagas, bet ir sunaikins mikrobus, grybelius, pelėsį. Žinoma, prieš vartojimą juos reikėtų kruopščiai nuskalauti po tekančiu vandeniu. Išvalykite riebalų dėmes. Įsisenėjusios riebalų dėmės ant kepimo grotelių, virtuvės tekstilės ar dirbtuvių stalo yra tikras galvos skausmas! Jas lengvai pašalinsite pagaminę valymo priemonę iš baltojo vyno ir sodos – sumaišykite tirštą košelę, ja padenkite dėmę, šiek tiek patrinkite ir keletui minučių palikite, o tuomet nuvalykite švaria šluoste.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagerinkite kompostą. Truputį savo skonį praradusio vyno vertėtų įpilti į komposto dėžę. Gėrimas pagreitins komposto susidarymą, pagerins jo kokybę, praturtindamas papildomomis mineralinėmis medžiagomis.

Pasimėgaukite vyno vonia. Raudonajame vyne gausu antioksidantų, flavonoidų, mineralinių medžiagų, druskų, jis pasižymi antibakterinėmis savybėmis, tad šis gėrimas – puiki odos priežiūros priemonė. Vynas jaunina ir skaistina odą, sumažina raukšleles, padeda kovoti tiek su pavieniais spuogais, tiek su varginančia akne. Pasinaudokite vyno terapija – į šiltą vonią įsipilkite porą puodelių raudonojo vyno, ramiai pagulėkite vonioje ir apsiprauskite po drungnu dušu.

REKLAMA

Pasigaminkite veido kaukę. Vyno kaukė veido odai suteiks skaistumo, šviežumo ir elastingumo, o jos gamybai tereikia trijų ingredientų! Atsargiai sumaišykite kiaušinio baltymą su trimis šaukštais raudonojo vyno ir vienu šaukštu medaus. Gautą mišinį tolygiai paskirstykite ant švarios ir sausos veido bei dekoltė srities odos, tačiau netepkite aplink akis. Atsigulkite ir leiskite kaukei įsigerti, po 10-15 min. dėmesingai nuplaukite drungnu vandeniu, o tuomet dar ir lediniu. Nusišluostykite švariu rankšluosčiu ir baikite procedūrą pasitepdami jūsų veido odai tinkančiu kremu.

Pasigaminkite vyno šveitiklį odai. Švelnus šveitimas pašalina negyvas odos ląsteles, suaktyvina kraujotaką, švelnina ir lygina odą, tad šlakelį vyno galite panaudoti natūralaus šveitiklio gamyboje. Sumaišykite aštuonis šaukštus rudojo cukraus su trimis šaukštais medaus ir pora šaukštų raudonojo vyno. Išsiprauskite po karštu dušu, kad odos poros šiek tiek prasivertų ir nusišveiskite odą gauta mase, skirdami daugiau dėmesio šiurkščioms bei probleminėms kūno vietoms – alkūnėms, pėdoms, sėdmenų sričiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų