REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasaros sezonas jau įpusėjo, tačiau saule bei šiluma pasilepinti progų daug neturėjome. Jau kuris laikas vis pasirodo lietus, šilumos taip pat pritrūksta. Ateinančios savaitės prognozė, taip pat atrodo panašiai. Tačiau Lietuva, nėra tropikai, o toks oras yra normalus.

Vasaros sezonas jau įpusėjo, tačiau saule bei šiluma pasilepinti progų daug neturėjome. Jau kuris laikas vis pasirodo lietus, šilumos taip pat pritrūksta. Ateinančios savaitės prognozė, taip pat atrodo panašiai. Tačiau Lietuva, nėra tropikai, o toks oras yra normalus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasaros mėnesiai lietingiausi

Pasak klimatologo Donato Valiuko kaip tik vasaros mėnesiais galime pamatyti daugiausiai lietaus ir tai yra visiškai normalu. Tačiau trūksta šilumos išsiveržimų.

REKLAMA

„Iš tikrųjų, kaip tik vasaros mėnesiai yra lietingiausi pas mus. Taip yra dėl to, kad tie krituliai yra intensyvesni, papraščiausiai jų daugiau. Šiaip iš tų lietingųjų mėnesių, lapkritis dar lietingas pasitaiko, bet šiaip, dažniausiai vasara. Beveik visi vasaros mėnesiai pasižymi lietingu oru, tiek birželis, tiek liepa, tiek rugpjūtis. Ši vasara nėra išskirtinė. Tikrai to lietaus būdavo ir labai smarkaus, na ir dabar jo buvo. Liūtys skandino ir Kauną, ir Vilnių, ir pajūrį. Kol kas tai normali vidutiniška, lietuviška vasara. Ko gero trūksta tik tokių karščio išsiveržimų šiai lietuviškai vasarai. Kokie buvo liepos pradžioje, bet tikėtina, kad dar galime jų ir sulaukti.”, – kalba D.Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA

Vasaros mėnesių temperatūros kinta kasmet

Nors vasaros mėnesiai ir yra lietingiausi, tačiau didžiausia temperatūra vasaros sezono metu, ir apskritai visų laikų Lietuvos aukščiausia temperatūra buvo užfiksuota būtent liepos mėnesį. Aukščiausia oro temperatūra +37,5 °C ir tuo pačiu oro temperatūros absoliutus maksimumas Lietuvoje buvo užfiksuotas 1994-07-30, Zarasuose. Žemiausia oro temperatūra Lietuvoje buvo užfiksuota Varėnoje ir Širvintose, tuomet termometro stulpelis pakilo tik iki +0,9 °C (1971-07-22 ir 1986-07-11).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip liepa yra karščiausias mėnuo, kaip ten bebūtų, ypač antra liepos pusė. Kol kas, šiemet ji ne karščiausia, bet jeigu taip statistiškai, tai liepa tokia yra. Beveik visi rekordai buvo pasiekti liepą pas mus. Dažnai žmonės mėgsta sakyti, kad nepamena, kada yra buvęs koks nors reiškinys, bet kai pasižiūri statistiką, tai prieš kelis metus lygiai tas pats ir buvo. Pernai liepos pabaigoje buvo labai karšta ir birželio pradžioje taip pat buvo labai aukštos temperatūros. Registravome ir +37°C Druskininkuose ir pan. Tai ta liepos pabaiga – rugpjūčio pradžia tikrai labai karšta buvo. Bet ir lietingumo tikrai pasitaiko, gerai žiūrint į tas vasaras, tie svyravimai yra normalūs. Nereikia norėti, kad kasmet tie mėnesiai būtų tokie pat, kaip pernai, arba, kad kiekvienais metais būtų vis karščiau. Taip ko gero nebūna, jeigu taip būtų, tai jau reikštų kažką katastrofiško, o tas svyravimas, kad tai karščiau, tai kitą vasarą vėsiau truputį, tai nelabai turėtų stebinti”, – kalba klimatologas.

REKLAMA

Liepos temperatūra vidutiniška

Šiemet liepos mėnesis artimas vidurkiui, sumuojant dienos ir nakties temperatūrą, paros vidurkis atitinka vidutinišką. „Cirkuliacija dabar pas mus tokia, kad tie vis ciklonai keliauja ir jie vis su lietumis, tai ko gero taip jie šiek tiek užsitęsę, jų būna tikrai ne visada. Bet negalėtume skyti, kad kažkas čia stebėtino. Reiktų prisiminti, kad pagal mūsų klimato normą, pagal tai kokia vidutinė temperatūra turėtų būti, tai liepą yra nuo 17°C iki 18,5°C. Dabar naktį turime 16°C, dieną kokių 20°C, tai tas vidurkis ir yra apie 18°C. Galbūt nėra tų tokių karščių dienos, tai galbūt ir klaidina, bet tikrai negalima sakyti, kad labai vėsi liepa. Ji ne tokia karšta, kaip paskutinių metų, bet kad labai vėsi, tai irgi ne”, – ramina D.Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų