REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
6
JAV gyvenantis turkų dvasininkas Fethullah Gulenas (nuotr. SCANPIX)

JAV gyvenantis turkų dvasininkas Fethullah Gulenas šeštadienį sakė, kad niekaip nedalyvavo bandyme įvykdyti Turkijoje perversmą, ir užsiminė, kad jį galėjo surežisuoti pats prezidentas.

6

JAV gyvenantis turkų dvasininkas Fethullah Gulenas šeštadienį sakė, kad niekaip nedalyvavo bandyme įvykdyti Turkijoje perversmą, ir užsiminė, kad jį galėjo surežisuoti pats prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

F.Gulenas, atsiskyrėliškai gyvenantis ir sekėjų visame pasaulyje turintis musulmonų dvasininkas, kuris nuolat yra kaltinamas užkulisiniu vaidmeniu Turkijos politikoje, gyvena mažyčiame Seilorsberge Pokono kalnuose JAV Pensilvanijos valstijoje.

REKLAMA

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas apkaltino F.Guleną stovint už kruvino penktadienio bandymo įvykdyti perversmą, kai žuvo mažiausiai 265 žmonės, ir paragino Jungtines Valstijas išduoti Turkijai „žmogų, kuris gyvena Pensilvanijoje“.

„Nežinau, kas yra mano sekėjai“, – sakė F.Gulenas laikraščiui „The New York Times“ iš savo komplekso, kai jo buvo paklausta, ar kokie nors jo sekėjai dalyvavo bandyme įvykdyti perversmą.

REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi aš šių asmenų nepažįstu, negaliu kalbėti apie jų potencialų dalyvavimą. Tai galėtų būti kažkas iš opozicijos ar nacionalistų. Nuo Turkijos esu toli 30 metų ir tuo nesidomėjau“, – sakė jis. Netrukus po to, kai prasidėjo bandymas įvykdyti perversmą, F.Gulenas savo pareiškimu „griežčiausiais žodžiais“ pasmerkė tą kariškių maištą.

Per minėtą retą interviu F.Gulenas sakė, jog „įmanoma“, kad perversmą surežisavo R.T.Erdoganas. „Bet kaip tikintysis ... negaliu mesti kaltinimų be įrodymų. Tai galėtų būti melas, tai galėtų būti neteisingas kaltinimas ir aš siekiu Dievo sergėjimo nuo neteisingų kaltinimų“, – sakė F.Gulenas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kai kurie lyderiai inscenizuoja ... apgaulingas mirtininkų atakas, kad sustiprintų savo valdžią, tokie žmonės gali pasiūlyti tokį scenarijų. Kaip tikintysis negaliu reikšti neteisingų kaltinimų“, – pridūrė jis.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry šeštadienį sakė, kad Jungtinės Valstijos padės Turkijai tiriant žlugusį perversmą, ir paprašė Ankaros, kad ji pasidalytų savo turimais įkalčiais prieš F.Guleną.

75 metų F.Gulenas kažkada buvo artimas R.T.Erdogano sąjungininkas, bet pastaraisiais metais jie susipyko, R.T.Erdoganui ėmus įtariai žiūrėti į F.Guleno judėjimą „Hizmet“ ir jo didelę įtaką Turkijos visuomenei, įskaitant žiniasklaidą, policiją ir teismų sistemą.

F.Gulenas į JAV persikraustė 1999 metais, prieš tai, kai gimtojoje šalyje buvo apkaltintas išdavyste. Jis gyvena uždarą gyvenimą Pensilvanijoje, paprastai nesutinka duoti interviu ir retai rodosi viešumoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų