REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
40
Karinis perversmas Turkijoje: į sostinę įvesta kariuomenė (nuotr. SCANPIX)

Generolas: Turkijoje nukauti 104 pučistai

Paskelbtas pavojus pasienyje ir oro uostuose

Stengiantis sutrukdyti perversmui Turkijoje, nukauti 104 pučistai, pareiškė šeštadienį armijos vadas.

40

Stengiantis sutrukdyti perversmui Turkijoje, nukauti 104 pučistai, pareiškė šeštadienį armijos vadas.

REKLAMA

„Mėginimas surengti perversmą žlugo“, – sakė per televiziją generolas Umitas Dundaras dar nurodė, kad „kankiniais krito“ 90 žmonių: 41 policininkas ir 47 civiliai, bei pridūrė, kad daugelis vadų buvo „nugabenti į nežinomas vietas“.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, pasinaudojo socialiniu tinklu „Twitter“, kad paragintų žmones likti gatvėse, nes maištas vėl gali atgyti.

Paskelbtas pavojus sienų perėjose, oro uostuose

Turkijos valdžia paskelbė pavojų sienų perėjose ir oro uostuose, nes gauta informacijos, kad Fethullah Guleno judėjimo nariai, tarp kurių yra ir žurnalistų, gali mėginti išvykti iš šalies po naktinio karinio pučo.

Pranešime nurodoma, kad tokie planai buvo atskleisi, aptikus sąrašus, kuriuose išvardinti vadai ir jų pavaduotojai, kurie turėtų eiti pareigas karinės padėties atveju, jei pučas pavyktų.

REKLAMA
REKLAMA

Ginkluotųjų pajėgų generaliniam štabui lakinai vadovaujantis generolas Umitas Dundaras šeštadienį sakė, kad kariškiai yra pasiryžę imtis veiksmų prieš šio judėjimo narius; F.Gulenas, musulmonų dvasininkas gyvena tremtyje Pensilvanijoije, JAV.

REKLAMA

Turkijos premjeras: padėtis – kontroliuojama

Turkijos ministras pirmininkas Binali Yildirimas šeštadienį paskelbė, kad padėtis šioje šalyje yra „visiškai kontroliuojama“, sužlugdžius karinį pučą, kuriuo siekta nuversti jo vadovaujamą vyriausybę.

„Padėtis visiškai kontroliuojama“,– sakė B.Yildirimas Ankaroje, greta jo buvo teisingumo ir vidaus reikalų ministrai ir aukščiausiojo rango generolas. Jis dar nurodė, kad per šį pučą žuvo 161 žmogus, sulaikyti 2839 kariškiai, įtariami sąsaja su puču.

Pavadinęs pučą „juoda dėme“ Turkijos demokratijoje. B.Yildirimas pažymėjo, kad sužeistųjų yra 1440. Jis pabrėžė, kad į minimą skaičių 161 neįtraukti žuvę perversmininkai. Anksčiau buvo skelbta, kad žuvo 104 pučistai.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras B.Yildirimas pučo rengimu apkaltino JAV gyvenantį turkų dvasininką Fethullah Guleną, kurį Ankara seniai kaltina siekiu nuversti dabartinę valdžią ir nori jį patraukti teismo atsakomybėn. Tačiau JAV nerūpi jo ekstradicija.

„Fethullah Gulenas yra teroristinės organizacijos vadovas, – sakė premjeras. – Bet kuri jį palaikanti valstybė nėra Turkijos draugė ir iš esmės kariauja karą su Turkija“.

Graikijoje nutūpė turkų karo sraigtasparnis

Vienam Turkijos kariniam sraigtasparniui nutūpus Graikijoje, jame buvę aštuoni turkai pasipašė politinio prieglobsčio, pranešė šeštadienį graikų policija. Sraigtasparnis „Black Hawk“, paskelbęs nelaimės signalą, nutūpė Aleksandrupolio oro uoste šalies šiaurėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Septyni iš atskridusiųjų vilkėjo karines uniformas, manoma, kad jie buvo susiję su Turkijoje surengtu puču, nurodė televizija ERT. 

NATO vadovas sveikina turkus, taip stipriai palaikiusius demokratiją

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas šeštadienį pasveikino turkus, per naktį atlikusius itin svarbų vaidmenį, kuris padėjo sutramdyti pučą prieš prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.

„Aš sveikinu stiprų palaikymą, kurį parodė žmonės ir visos politinės partijos demokratijai ir demokratiškai išrinktai Turkijos vyriausybei“, – parašė J. Stoltenbergas socialiniame tinkle „Twitter“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų