REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Į Lietuvą penktadienį iš Delio per Maskvą atvyko lietuvių kariams Afganistane vertėjavusio Abdulo Basiro Yoususi (Abdulo Basiro Jususio) žmona ir dukra.

Į Lietuvą penktadienį iš Delio per Maskvą atvyko lietuvių kariams Afganistane vertėjavusio Abdulo Basiro Yoususi (Abdulo Basiro Jususio) žmona ir dukra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeima susitiko maždaug po septynių mėnesių pertraukos, žurnalistams laukdamas artimųjų pasakojo Basiras. „Labai pasiilgau, negaliu net apsakyti, kaip“, – sakė afganistanietis.

REKLAMA

Pasak Basiro, jis su šeima apsisprendęs gyventi Lietuvoje, nori, kad žmona pramoktų lietuvių kalbos, tad iš pradžių ji su dukra gyvens Ruklos pabėgėlių centre.

„Gyvensime Lietuvoje, aš jau kai pirmąkart atskridau, pasakiau, kad gyvensime Lietuvoje“, – sakė lietuviškai kalbantis afganistanietis.

Basiras pasakojo, jog žmona moka keletą lietuviškų žodžių: „Kai aš dirbau su kariais Afganistane, namo grįžęs šnekėdavau lietuviškai, (todėl žmona) kažkiek moka“.

REKLAMA
REKLAMA

Šeimai talkinantis Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viešųjų ryšių karininkas Tomas Pakalniškis žurnalistams sakė, jog iš pradžių Basiras su šeima kelias dienas pailsės, o po to žmona teiks prašymą dėl prieglobsčio Lietuvoje suteikimo.

„Basiras labai nori, kad žmona pramoktų lietuvių kalbos, o tą geriausia padaryti Rukloje, pabėgėlių centre, todėl bandysime, kad keletą mėnesių žmona su dukra pagyventų ten. Basiras pažiūrėjo, tikrai galės lankytis, jo darbo grafikas leis po keletą dienų atvykti pas šeimą, pabūti, o vėliau grįžti į darbą. Po šitų kursų šeima bandys susijungti, tas dalykas laukia ateityje“, – sakė T.Pakalniškis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Basiras dirba poilsio parke Anupriškėse „TonyResort“. Pasak T.Pakalniškio, sąlygos gyventi visai šeimai yra sudarytos ir Anupriškėse, bet norint, kad žmona greičiau integruotųsi, iš pradžių pagyvens pabėgėlių centre.

„Nenorime, kad žmona būtų izoliuota nuo visuomenės, norime, kad ji integruotųsi, ir geriausia tai padaryti Rukloje, pabėgėlių centre“, – sakė karininkas.

Basiro žmona Gul Banu žurnalistams vertėjaujant vyrui sakė, jog Lietuvoje jaučiasi labai gerai, tik per kelionę pavargo. Ji taip pat sakė, kad metas, kai likusi viena su dukryte išvykus Basirui gyveno Afganistane, buvo labai sunkus.

REKLAMA

„Aš negaliu patikėti. Dabar viskas labau gerai, labai gerai jaučiuosi, ačiū“, – jau sutikęs šeimą sakė Basiras, neslėpęs ašarų po tiek laiko išvydęs mažąją dukrelę, kuri linksmai čiauškėjo įsitaisiusi tėčiui ant rankų..

Afganistane dirbo pradinių klasių mokytoja, mokė vaikus dari kalbos. Šeima augina dvejų su puse metų dukrą Baharą.

Kovo pabaigoje JAV žurnalistas Joshas Friedmanas (Džošas Fridmanas) vaizdo įrašų svetainėje youtube.com paskelbė įrašą, kuriame Basiras kreipėsi lietuviškai, prašydamas prieglobsčio. Į žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose išplitusį įrašą greitai sureagavo Lietuvos valdžios atstovai – jau po savaitės afganistanietis atskrido į Lietuvą.

Basirui jau suteiktas pabėgėlio statusas, leidžiantis nuolat gyventi Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų