REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Būtiniausių mokėjimo paslaugų, vadinamojo paslaugų krepšelio, įkainiai bus apriboti nuo kitų metų vasario pradžioje. Kainos ribą ir krepšelio sudėtį nustatys Lietuvos bankas.

Būtiniausių mokėjimo paslaugų, vadinamojo paslaugų krepšelio, įkainiai bus apriboti nuo kitų metų vasario pradžioje. Kainos ribą ir krepšelio sudėtį nustatys Lietuvos bankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagrindinė mokėjimo sąskaita turėtų iš esmės pakeisti mokėjimų rinką. Gyventojai turės daugiau galimybių rinktis ir pigiau naudotis būtiniausiomis mokėjimo paslaugomis, todėl jos taps labiau prieinamos ir dažniau naudojamos“, – panešime spaudai sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

REKLAMA

Pakeistos Mokėjimų įstatymo nuostatos įpareigoja bankus ir kredito unijas jau kitų metų vasarį gyventojams pasiūlyti pagrindinę mokėjimo sąskaitą su būtiniausiomis mokėjimo paslaugomis. Anot V.Vasiliausko, įsigaliojus įstatymo pakeitimams vartotojui taps kur kas paprasčiau savo turimą sąskaitą perkelti į kitą banką ar kitą mokėjimo paslaugas teikiančią įstaigą, pasiūliusią palankesnes sąlygas, o tai reiškia, kad paslaugų teikėjų konkurencija didės.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak V.Vasiliausko, Lietuvos bankas jau baigia rengti būtiniausių paslaugų krepšelio sudėties ir kainos nustatymo metodiką, kuri artimiausiu metu bus pateikta konsultacijoms su rinkos dalyviais. Vartotojams, kuriems paskirta piniginė socialinė parama, šiame įstatyme nustatyta ne mažesnė nei 50 proc. lengvata pagrindinės mokėjimo sąskaitos kainai.

Anksčiau teigta, kad būtiniausių paslaugų krepšelio fiksuota kaina turėtų siekti apie 1,5 euro.

Mokėjimo paslaugų krepšelis apims sąskaitos tvarkymą, mokėjimo kortelės išdavimą ir jos mokėjimo operacijas, Lietuvos banko nustatytą skaičių pervedimų Lietuvoje ir į kitas Europos Sąjungos bei Europos ekonominės erdvės valstybes, gautų lėšų įskaitymo į sąskaitą administravimą, nustatytos sumos grynųjų pinigų pasiėmimą iš sąskaitos ir jų įnešimą į ją. Lietuvos bankas atnaujins krepšelio sudėtį, kai atsiras gyventojų mokėjimo elgsenos arba mokėjimų rinkos reikšmingų pokyčių, o krepšelio kainą įvertins kasmet ir prireikus ją keis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mokėjimų įstatyme taip pat nustatyta, kad gyventojai, kurių mokėjimo sąskaita susieta su būsto paskolos sutartimi ar kitu produktu, keičiantis mokėjimo paslaugų įkainiams ar kitoms paslaugų sąlygoms, turės teisę nevaržomai ją uždaryti arba perkelti pas kitą paslaugų teikėją.

Pakeistame Mokėjimų įstatyme sprendžiama įskaitymo mokesčio problema - lėšų įskaitymo į sąskaitą įkainis negalės skirtis priklausomai nuo mokėtojo banko. Tai reiškia, kad įmonėms, gaunančioms mokėjimo pervedimus eurais iš klientų ar partnerių, siekiant efektyvumo, nebereikės turėti sąskaitų daugybėje bankų ar kredito unijų – mokėjimams atlikti ir gauti jos galės pasirinkti vieną paslaugų teikėją, siūlantį palankiausias sąlygas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų