REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baigę mokyklas abiturientai strimgalviais nebesiveržia studijuoti užsienyje, jie renkasi studijas Lietuvoje. Studijuoti tėvynėje pasilieka ir dauguma „šimtukais“ egzaminus išlaikiusių jaunuolių.

Baigę mokyklas abiturientai strimgalviais nebesiveržia studijuoti užsienyje, jie renkasi studijas Lietuvoje. Studijuoti tėvynėje pasilieka ir dauguma „šimtukais“ egzaminus išlaikiusių jaunuolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išvykstančiųjų mažėja

Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius, kalbėdamas apie abiturientų siekį studijuoti aukštosiose mokyklose, taip pat pabrėžė, kad pastaraisiais metais mokinių, išvykstančių mokytis į užsienį, skaičius mažėja. „Mūsų mokyklos mokiniai renkasi prestižinius universitetus, kurie daugumai yra neprieinami. Jie išvyksta arba į labai gerus užsienio universitetus, arba lieka studijuoti Lietuvoje. Kai kurie abiturientai jau atsikando mokslų Vakaruose ir suvokė, kad į prastus universitetus neverta vykti“, – pastebėjimais dalijosi S.Jurkevičius. Tačiau Vilniaus licėjaus direktorius neslėpė, kad po studijų Lietuvoje dauguma absolventų vis dėlto įsidarbina užsienyje.

REKLAMA

Kauno jėzuitų gimnazijos abiturientai taip pat mieliau linkę studijuoti gimtojoje šalyje. Tik 10 proc. šios mokyklos ugdytinių išvyksta toliau mokytis į užsienį. Šios gimnazijos pavaduotoja ugdymui Aušrinė Šerepkienė pasakojo, kad daug mokinių Lietuvoje renkasi medicinos studijas.

„Šiais metais tarptautinės programos mokiniai ketina likti Lietuvoje. Mes manome, kad baigę gimnaziją jauni žmonės turi visapusiškai subręsti. Užsienio šalyse jiems reikia persiorientuoti į kitą švietimo sistemą, o tai nėra lengva. Beje, studijoms kitoje valstybėje reikia ir kitų finansinių galimybių“, – kalbėjo A.Šerepkienė.

REKLAMA
REKLAMA

Artimųjų įtaka

Ignalinos rajone gyvenanti gimnazisto mama Marija Labeckienė teigė, kad užsienyje giminių ar artimųjų turintys abiturientai išlaikę egzaminus iš karto išvyksta iš Lietuvos.

„Dirbantys svečiose šalyje artimieji tarsi su virvute traukia saviškius. Ten vieni abiturientai pasirenka mokslus, kiti – darbą. Prieš dvejus metus net keli Ignalinos rajono Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos abiturientai, baigę mokyklą, iškart išvyko studijuoti į Vokietiją“, – kalbėjo pašnekovė.

M.Labeckienė sūnus, nors dar nebaigė gimnazijos, planų palikti Lietuvą neturi. „Sūnui siūliau vasarą išvažiuoti nors į stovyklą užsienyje. Tačiau jis atsakė, kad yra tikras lietuvis ir iš savo šalies niekur nevažiuos“, – sakė moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visaginietės Giedrės Bogdaškienės dukra – vienuoliktokė. „Baigusi gimnaziją dukra tikrai liks Lietuvoje. Kitų mokinių tėveliai taip pat neketina išleisti vaikų į užsienį. Manau, ką tik mokyklą baigusiems jaunuoliams nėra saugu svetimoje aplinkoje. Pirma jie turėtų baigti mokslus savo šalyje. Juk niekada nevėlu išvykti, jei jie to norės“, – aiškino „Verdenės“ gimnazijos moksleivės mama.

Ukmergės Taujėnų gimnazijos direktorius Darius Kaplūnas pasakojo, kad jo dukra, kuri dabar yra trečiakursė, buvo sumaniusi studijuoti Jungtinėje Karalystėje. Tačiau nuvažiavusi į atvirų durų dienas savo apsisprendimą pakeitė ir liko Lietuvoje.

REKLAMA

Užsienis nevilioja

Ukmergės rajono Taujėnų gimnazijos abiturientai vienbalsiai tvirtino, kad apie studijas užsienyje nesvajoja.

Aistė Šnipaitytė „Valstiečių laikraščiui“ sakė planuojanti stoti į Vilniaus universitetą arba kolegiją. Jos pasirinkimas priklausys nuo brandos egzaminų rezultatų. „Užsienis manęs nevilioja. Matau perspektyvas savo šalyje. Galbūt vėliau, baigusi mokslus Lietuvoje, vyksiu į užsienį įgyti patirties“, – apie savo ateities planus pasakojo mergina.

Deividas Mesonis ketina studijuoti Vilniaus Gedimino technikos universitete. „Į užsienį nenoriu. Man geriausia savo šalyje“, – užtikrintai kalbėjo gimnazistas.

REKLAMA

Viktorija Pranaitytė svajoja apie kūrybinių komunikacijų studijas Vilniaus universitete, tačiau baigusi mokslus mergina į Taujėnų miestelį grįžti neplanuoja.

Samantos Preikšaitės planuose – mokslai Lietuvos policijos mokykloje. „Norėčiau grįžti į savo gimtinę ir dirbti Ukmergėje“, – sakė gimnazistė.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų