REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teksaso mieste Dalase ketvirtadienio vakarą penki policininkai žuvo, o dar šeši buvo sužeisti, mažiausiai dviem snaiperiams ėmus šaudyti per protestus, išprovokuotus Jungtinėse Valstijose dviejų šią savaitę įvykusių incidentų, kai policininkai kontroversiškomis aplinkybėmis nušovė juodaodžius vyrus.

Teksaso mieste Dalase ketvirtadienio vakarą penki policininkai žuvo, o dar šeši buvo sužeisti, mažiausiai dviem snaiperiams ėmus šaudyti per protestus, išprovokuotus Jungtinėse Valstijose dviejų šią savaitę įvykusių incidentų, kai policininkai kontroversiškomis aplinkybėmis nušovė juodaodžius vyrus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Greitosios pagalbos darbuotojas paviešino nuotrauką iš greitosios pagalbos automobilio. Vaizdas nuotraukoje išties šokiruoja: ant autobusiuko grindų matosi kraujo dėmės.

REKLAMA

„Kelias dienas svarsčiau apie tai, ar turėčiau viešinti tokias nuotraukas, tačiau manau, kad žmonės turėtų pamatyti kraupiąją šaudynių ir žudymo pusę“, - sako vyras.

Dalaso miesto policijos viršininkas Davidas Brownas sakė, kad per šį kruviniausią išpuolį prieš teisėsaugos atstovus nuo Rugsėjo 11-osios teroro atakų du asmenys šaudė į „policijos pareigūnus iš aukštai esančių pozicijų per protestus/eitynes“.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip rodo vienas per demonstraciją Dalase padarytas vaizdo įrašas, protestuotojai ėjo viena gatve miesto centre, už kelių šimtų metrų nuo merijos, kai pasigirdo šūviai, o panikos apimti žmonės pradėjo bėgioti, ieškodami priedangos.

D.Brownas sakė, jog policija nežino šio išpuolio motyvų ir neturi jokios informacijos apie įtariamuosius, tačiau pridūrė, jog šauliai tikriausia „planavo sužeisti ir nužudyti kuo daugiau policininkų“.

Trys įtariamieji buvo suimti, o ketvirtasis anksti penktadienį įsitraukė į susišaudymą su policija vienoje požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje miesto centre ir žuvo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Televizija CNN citavo vieną šaltinį policijoje, kuris sakė, kad įtariamasis buvo nukautas, bet kai kurie kiti vietos žiniasklaidos kanalai nurodė, kad įtariamasis nusišovė.

Policija taip pat suėmė dar tris Dalaso šaudynių įtariamuosius: moterį, kuri buvo toje pačioje daugiaaukštėje automobilių stovėjimo aikštelėje, ir du vyrus, kurių automobilyje buvo rasti slepiamosios spalvos krepšiai.

„Nusiteikęs sužaloti ir nužudyti daugiau mūsiškių“

CNN nurodė, kad į pastatą buvo pasiųsta elitinių policijos snaiperių grupė ir sprogmenis užuosti išdresuoti šunys. Pranešime sakoma, kad policija taip pat naudojo kurtinamąsias granatas.

REKLAMA

D.Brownas anksčiau nurodė, jog įtariamasis „sakė derybininkams, kad galas artėja ir kad jis nusiteikęs sužaloti ir nužudyti daugiau mūsiškių – tai yra, teisėsaugos pareigūnų. Ir kad visur pridėliota bombų – toje (automobilių stovėjimo) aikštelėje ir miesto centre.“

Tačiau po didelio masto paieškų policijos majoras Maxas Geronas penktadienį paryčiais savo „Twitter“ žinutėje rašė, kad pirminis ir antrinis paieškų etapas jau baigtas, bet jokių sprogmenų toje teritorijoje nebuvo rasta.

Snaiperių paieškos vyko visame miesto centre, kur įsikūrę daug viešbučių, restoranų, verslo įmonių ir esama gyvenamųjų pastatų. Kilus didžiulei sumaiščiai virš miesto skraidė sraigtasparniai, o sankryžose budėjo automatais ginkluoti pareigūnai.

REKLAMA

Savo ruožtu miesto meras Mike'as Rawlingsas nurodė, kad vienas iš sužeistųjų per šaudymą yra civilis asmuo.

Theresa Williams naujienų agentūrai AP pranešė, jog sužeista civilė esanti jos sesuo – 37 metų Shetamia Taylor.

Pasak Th.Williams, jos sesuo ketvirtadienio vakarą išėjo protestuoti kartu su keturiais savo sūnumis, kurių amžius – 12–17 metų.

Pasigirdus šūviams, Sh.Taylor savo kūnu uždengė sūnus, teigė Th.Williams. Moteris, kuriai kulka pataikė į dešinę blauzdą, buvo operuota anksti penktadienį.

Viena memorialinė grupė pranešė, kad penkių policininkų – keturių Dalaso policijos ir vieno vietos viešojo transporto sistemos policijos pareigūno – nužudymas Dalase yra pražūtingiausia diena per JAV teisėsaugos istoriją nuo 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro išpuolių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nacionalinis teisėsaugos pareigūnų memorialinis fondas, renkantis informaciją apie pareigūnų žūtis, nurodė, kad per Rugsėjo 11-osios teroro atakas žuvo iš viso 72 teisėsaugininkai. Ši organizacija taip pat skelbia, kad Rugsėjo 11-osios atakos buvo kruviniausia diena per JAV teisėsaugos istoriją.

„Tikras pragaras“

Vienas įvykių liudininkas pasakojo, kad prasiveržė „tikras pragaras“.

 

„Ten buvo juodaodžių, baltųjų, lotynų – visų. Ten protestavo mišri bendruomenė. Ir visa tai įvyko tarsi perkūnas iš giedro dangaus“, – televizijai CNN sakė Cory Hughesas (Koros Hjuzas), kurio brolis buvo palaikytas vienu iš įtariamų snaiperių, bet klaida buvo išaiškinta, kai jis pasidavė policijai.

REKLAMA

„Tebesu sudirgęs ir sukrėstas. Buvom priekyje – atrodė, kad šaudoma tiesiai į mus. Kilo tikras pragaras... Beprotybė“, – pridūrė vyras.

Ismaelis DeJesus, kuris filmavo tą išpuolį pasislėpęs viešbutyje „Crown Plaza“, sakė CNN, kaip vienas užpuolikas šovė į policininką, gulintį ant žemės.

„Tiesą sakant, tai atrodė kaip egzekucija. Jis stovėjo šalimais, kai (policininkas) jau buvo parkritęs. Iššovė jam dar tris ar keturis kartus į nugarą“, – pasakojo I.DeJesus.

„Visi staiga pradėjo bėgti, – savo ruožtu dienraščiui „The Dallas Morning News“ pasakojo 21 metų Devante Odomas (Devantė Odomas). – Praradome ryšį su dviem mūsų draugais, mėgindami iš ten ištrūkti.“

REKLAMA

Demonstrantė Brittaney Peete sakė AP, kad šūvių asmeniškai negirdėjo, bet pridūrė: „Pamačiau žmones, bėgančiu manęs link ir sakančius, kad kažkas šaudo.“

B.Peete pasakojo mačiusi vieną moterį, kuri suklupo ir vos nebuvo sutrypta.

Dabar daugelyje centrinio verslo rajono gatvių, kuriose paprastai būna pilna žmonių, uždarytos ir jose nekursuoja autobusai ir tebesilaikoma itin griežtų saugumo priemonių; taip pat nekursuoja traukiniai ir apriboti skrydžiai virš miesto.

„Žiauri, suplanuota ir niekinga ataka“

JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį pasmerkė „niekingus“ išpuolius Dalase ir pridūrė, kad į policijos pareigūnus „nusitaikė“ keli įtariamieji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prieš teisėsaugą įvykdyta žiauri, suplanuota ir niekinga ataka“, – sakė B.Obama per spaudos konferenciją Varšuvoje, į kurią atvyko dalyvauti NATO viršūnių susitikime.

„Kai žmonės sako, kad juodaodžių gyvybės svarbios, tai nereiškia, kad „mėlynosios“ gyvybės nėra svarbios“, – anksčiau dieną komentuodamas JAV kilusius protestus pažymėjo prezidentas, turėdamas omenyje JAV policijos pareigūnų uniformos spalvą.

Vis dėlto pilietinių teisių judėjimas „Black Lives Matter“ („Juodaodžių gyvybės svarbios“), organizavęs protestus, greitai tapo tūžmingų pasisakymų taikiniu.

REKLAMA

„Dabar tai reiškia karą. Saugokis, Obama. Saugokitės, „black lives matter“ padugnės. Tikroji Amerika ateina pas jus“, – respublikonas įstatymų leidėjas Joe Walshas (Džo Volšas) parašė savo „Twitter“ žinutėje, kuri vėliau buvo ištrinta, kai sulaukė griežtos kritikos dėl savo tono.

„Ko mes norime? – Teisingumo!“

Šaudymas prasidėjo ketvirtadienį apie 20 val. 45 min. vietos (penktadienį 4 val. 45 min. Lietuvos) laiku, kai šimtai žmonių buvo susirinkę protestuoti dėl šią savaitę įvykusių prieštaringai vertinamų incidentų Baton Ružo mieste Luizianos valstijoje ir viename Sent Polo priemiestyje Minesotoje, per kuriuos nuo policijos kulkų žuvo juodaodžiai.

REKLAMA

Protestai Dalase buvo viena iš kelių panašių akcijų, surengtų Jungtinėse Valstijose po to, kai vienas Minesotos policininkas trečiadienį mirtinai pašovė Philando Castile'ą (Filandą Kastilą), kurio automobilis buvo sustabdytas, kai tas vyras važiavo su savo mergina ir vaiku Sent Polo priemiestyje. To šaudymo padarinius Ph.Castile'o mergina tiesiogiai transliavo per „Facebook“.

Tuo tarpu antradienį afroamerikietis Altonas Sterlingas buvo nušautas Luizianoje, kai buvo prispaustas prie šaligatvio dviejų baltaodžių pareigūnų. Tas incidentas taip pat buvo nufilmuotas mobiliuoju telefonu.

REKLAMA
REKLAMA

Kiti ketvirtadienį JAV miestuose surengti protestai buvo taikūs. Manhatano viduryje protestuotojai pirmiausiai susirinko Sąjungos Aikštės parke, kur skandavo „Žmonės vieningi, niekada nebus supriešinti!“ ir „Ko mes norime? – Teisingumo. Kada mes jo norime? – Dabar!“

Minesotoje, kur buvo pašautas Ph.Castile'as, šimtai protestuotojų žygiavo per lietų į gedulingą budėjimą prie gubernatoriaus oficialiosios rezidencijos.

Protesto eitynės taip pat vyko Atlantoje, Čikagoje ir Filadelfijoje.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų