REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau ateinantį sekmadienį Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Vilniuje susikaus su Venesuelos rinktine, antrą kartą iš eilės tapusia Pietų Amerikos čempione.

Jau ateinantį sekmadienį Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė Vilniuje susikaus su Venesuelos rinktine, antrą kartą iš eilės tapusia Pietų Amerikos čempione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šios komandos abi yra tiesiogiai patekusios į Olimpines žaidynes Rio ir tai – tik pasirengimas olimpiniam turnyrui. Tačiau prieš ketverius metus atrankos turnyre Venesueloje lietuviai turėjo kautis su šeimininkaisdėl teisės važiuoti į Londoną. Nuo tada Venesuelos pavadinimas kelia dvejopus prisiminimus.

REKLAMA

Paliko šeimininkus už borto

Olimpinis atrankos turnyras 2012 m. Venesueloje buvo viena įdomiausių patirčių per visą 20 metų karjerą ir dirbant su rinktine, ir kaip žiniasklaidos atstovui.

Jau vien buvimas vienoje grupėje su šeimininkais garantavo tam tikrą atsainesnį organizatorių požiūrį į Lietuvos komandos poreikius, grafiką ir kitus dalykus. O kai Lietuvos rinktinės sportinis pasirodymas turėjo tiesioginės įtakos šeimininkų fiasko, atmosfera dar labiau įkaito.

REKLAMA
REKLAMA

Grupės dvikovą lietuviai prieš Venesuela laimėjo net 18 taškų skirtumu, o netikėtas mūsiškių pralaimėjimas paskutinę dieną Nigerijai reiškė, kad Venesuela užima trečiąją vietą grupėje ir iškrinta iš turnyro. Įvairūs Venesuelos sporto funkcionieriai vos ne atvirai kaltino lietuvius tyčia pralaimėjus Nigerijai, kad eliminuotų šeimininkų rinktinę (beje, Nigerija buvo viena iš trijų komandų drauge su Lietuva ir Rusija laimėjusi kelialapį į olimpinį Londoną).

Tankai šalia treniruočių salės

Taip jau sutapo, kad turnyro metu liepos pradžioje buvo švenčiama Venesuelos Nepriklausomybės diena. Ta proga karinėje bazėje, kurioje, beje, treniravosi turnyro dalyviai, buvo surengtas didžiulis karinis paradas su gausybe kareivių ir karinės technikos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vėl, taip jau sutapo, kad repeticiją buvo nuspręsta surengti per Lietuvos rinktinės treniruotę. Salė, kurioje treniravosi komandos, buvo pusiau atvira. Tad tankams šalia arenos užkūrus savo senus dyzelinius variklius, salės patalpa per kelias minutes prisipildė išmetamųjų dujų. Treniruotė greitai sutrumpėjo…

Savanoris – pranašas

Artėjant lemiamai ketvirtfinalio dvikovai su Puerto Riku, sulaukėme dar vieno siurprizo – buvo atleisti du savanoriai, kurie Lietuvos rinktinei talkino nuo pirmos dienos. Vienintelė galima priežastis – per daug padėjo Lietuvos komandai sprendžiant problemas.

REKLAMA

Mergina apsipylė ašaromis, vaikinas, vardu Raineris, perspėjo, kad rytoj reikia tikėtis įvairių siurprizų – gali sugesti autobusas, nereikėtų duoti žaidybinių aprangų skalbti, nes jos gali staiga netikėtai dingti, ir t.t.

Aprangų skalbti nedavėme, o Rainerio vizija dėl autobuso, pasirodo, buvo pranašiška. Beje, po to tarpusavyje juokavome, į kurią sunkiųjų darbų koloniją ir keleriems metams Raineris galėtų būti išvežtas už pagalbą valstybės priešams. Tačiau viskas baigėsi laimingai – vėliau „Facebook” puslapyje mačiau, kad jis sėkmingai baigė universitetą, gavo diplomą, o dabar gyvena Barselonoje.

REKLAMA

Nuvažiavus keletą kilometrų, vairuotojas švelniai sustabdė autobusą šalikelėje, ir atidaręs duris puolė į lauką. Kai po minutės išlipome pažiūrėti, kas vyksta, vairuotojas jau buvo išsitepęs alyva rankas, veidą, ir visus baltutėlius marškinius. Tačiau žaibiškas remontas padėjo tik išsitepti. „Gedimo” problemos jis neišsprendė.

Kito autobuso teko laukti ilgokai. Kai pagaliau atvykome į arena, iki varžybų pradžios buvo likusios 45 minutės (įprastas terminas – atvykti į rungtynės likus iki jų pusantros valandos).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visi tie nesklandumai, sakyčiau, tik dar labiau motyvavo komandą – rungtynės su Puerto Riku buvo dramatiškos, tačiau jas laimėjome. O kitame mače Dominikos Respublikos rinktinė buvo nušluota jau trečiajame kėlinyje. Ši pergalė iš karto garantavo Lietuvai kelialapį į olimpiadą, ir reiškė, kad nebereikės paskutinę turnyro dieną žaisti dėl trečiojo bilieto į olimpinį Londoną. Kartu tai reiškė dvi laisvas dienas iki grįžimo namo ir galimybę atšvęsti.

Į parduotuvę – su automatais

Norint atšvęsti, reikėjo pasiekti artimiausią parduotuvę. Visos komandos gyveno viename viešbutyje, kurį 24 valandas per parą saugojo didžiulis kiekis puikiai ginkluotų kareivių su šarvuočiais.

REKLAMA

Su vertėjo pagalba išsakius prie posto savo prašymo esmę, patraukėme į netoliese esančią nedidelę parduotuvę, lydimi keturių automatais ginkluotų Venesuelos armijos kareivių. Taip saugiai pirkti vaišių dar nebuvau ėjęs gyvenime.

Venesuelos pažanga

Nuo to laiko Lietuvos vyrų rinktinė pasiekė nemažai skambių pergalių – dukart laimėjo Europos čempionato sidabrą ir pateko tarp keturių geriausių pasaulio komandų. Nesėdėjo sudėjusi rankų ir Venesuelos rinktinė.

2014-aisiais Venesuelos rinktinė po 23 metų pertraukos tapo Pietų Amerikos čempionate ir šią pergalę pakartojo prieš savaitę, palikdami už nugarų olimpiadoje žaisiančias Braziliją ir Argentiną. 2015 m. venesueliečiai laimėjo ir Amerikos čempionatą.

REKLAMA

Rungtynėmis su Venesuela lietuviai pradeda tarptautinį turnyrą, kuris vyks trijuose Lietuvos miestuose: Vilniuje, Alytuje ir Kėdainiuose. Jame be šių dviejų komandų dar žaidžia kovingoji Nyderlandų ekipa ir į Europos elitą grįžti siekianti Baltarusija.

Daugybei Lietuvos krepšinio aistruolių rungtynės Vilniuje gali būti paskutinė proga gyvai pamatyti Lietuvos rinktinę prieš jai išvykstant į Olimpines žaidynes. Nes Alytuje ir Kėdainiuose arenos yra ženkliai mažesnės ir visi norintys gali netilpti. Savo ruožtu Kaune į palydėtuvių rungtynes su Ispanija bilietai labai sparčiai tirpsta, visa „Žalgirio” arenos apačia beveik užpildyta jau dabar.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

TARPTAUTINIS VYRŲ KREPŠINIO TURNYRAS

Lietuva – Venesuela, liepos 10 d. 18.15 val. Vilniuje, „Siemens” arenoje.

Venesuela – Baltarusija, liepos 12 d. 15.55 val., Alytaus sporto ir rekreacijos centras

Lietuva – Nyderlandai, liepos 12 d. 18.15 val., Alytaus sporto ir rekreacijos centras

Nyderlandai – Baltarusija, liepos 13 d. 18.30 val., Kėdainių arena

Nyderlandai – Venesuela, liepos 14 d. 15.45 val., Kėdainių arena

Lietuva – Baltarusija, liepos 14 d. 18.15 val., Kėdainių arena

Turint bilietus į tos dienos Lietuvos rinktinės rungtynes bus galima stebėti ir kitų komandų kovas liepos 12-ąją ir 14-ąją. Liepos 13-osios rungtynės Kėdainiuose yra nemokamos.

Linas Kunigėlis, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės atstovas ryšiams su visuomene

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų