REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsakymą dėl privalomų skiepų darželį lankantiems vaikams teks atšaukti, po Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimo sako sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Juras Požela.

Įsakymą dėl privalomų skiepų darželį lankantiems vaikams teks atšaukti, po Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimo sako sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Juras Požela.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras pažymi ir toliau manantis, kad vaikų vakcinacija yra teisingas kelias siekiant išvengti ligų, tačiau „teismo sprendimas turi būti nekvestionuojamai vykdomas“.

REKLAMA

„Aiškiai pasakyta, kad įsakymas prieštarauja Konstitucijai. Bus uždavinys įvykdyti teismo sprendimą. Nors aš asmeniškai manau, kad vaikų vakcinacija yra teisingas kelias siekiant išvengti ligų“, – BNS sakė J.Požela.

Vertino teigiamai

Ankstesnio ministro Vytenio Povilo Andriukaičio įsakymas , jog į darželius negalėtų eiti neskiepyti vaikai, turėjo įsigalioti nuo šių metų rugsėjo, bet LVAT antradienį paskelbė, kad toks įsakymas prieštarauja teisės aktų hierarchijos principui.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu viena skundo autorių Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė „darbietė“ Dangutė Mikutienė sako „labai teigiamai“vertinanti teismo sprendimą.

„Iš principo teismas pasisakė, kad visi trys ministrų įsakymai prieštarauja Konstitucijai, ir taip pat prieštarauja teisės aktų hierarchijos principui, nes bet kokie tokie draudimai gali būti nustatyti tik įstatymu. Tai yra tėvų apsisprendimo reikalas apie tai kalba Konstitucija ir Civilinis kodeksas“, – BNS komentuodama teismo sprendimą sakė D.Mikutienė.

Pasak jos, idėja dėl privalomo vaikų skiepijimo „nebuvo išdiskutuota labai plačiai su visuomene, buvo slepiamos įvairios specialistų pažymos ir aiškinamuosiuose raštuose apstu neteisingos ir iškreiptos informacijos“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Asociacija „Objektyviai apie skiepus“ siūlė ministrei bendradarbiauti skatinant savanorišką vakcinaciją, bet nueita paprasčiausiu nurodymų keliu, kad bus taip, o ne kitaip“, – kalbėjo komiteto vadovė.

Vilkino kelis metus

Įsakymą dėl neskiepytų vaikų neįleidimo į darželius 2014 metais pasirašė tuometis sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis. Po jo dirbusi ministrė Rimantė Šalaševičiūtė paliko šį įsakymą įsigalioti, Vyriausybėje stringant jos pasiūlymui numatyti administracinę atsakomybę už vaikų neskiepijimą. Šio atsakymo neketino atšaukti ir J.Požela, bet LVAT pripažino tokį reguliavimą prieštaraujančiu teisės aktams.

REKLAMA

Teismas sprendimą priėmė išnagrinėjęs Seimo narių D.Mikutienės, Gintaro Tamošiūno, Vitalijaus Gailiaus ir Aurelijos Stancikienės pernai metų skundą, kuriuo jie prašė ištirti, ar sveikatos apsaugos ministro įsakymas neprieštarauja kitiems teisės aktams.

„Sveikatos apsaugos ministro 2016 metų sausio 26 dienos įsakymu (...) patvirtintos Lietuvos higienos normos HN 75:2016 „Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programų vykdymo bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ 79 punktas ta apimtimi, kuria šiame punkte numatyta, jog jeigu vaiko sveikatos pažymėjime nurodyta, kad vaikas nepaskiepytas pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintą vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo tymų, raudonukės ir poliomielito nesant skiepų kontraindikacijų, ugdyti pagal ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programą toks vaikas nepriimamas, prieštarauja konstitucinio teisinės valstybės principo apimamam teisės aktų hierarchijos principui“, – rašoma LVAT nutartyje.

REKLAMA

Po teismo sprendimo liks galioti ligšiolinė tvarka

Taip pat teismas nusprendė, kad šiam principui prieštarauja ir reikalavimas pildant ikimokyklines ir (ar) priešmokyklines įstaigas lankančių vaikų pažymėjimus, laukelyje „Diagnozė“ įrašyti, ar vaikas yra paskiepytas visais skiepais, kurie yra reikalingi, norint lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigas.

„Išplėstinei teisėjų kolegijai (...) nekyla abejonių dėl to, jog tiriamąja nuostata (...) įtvirtinančia, jog jeigu vaiko sveikatos pažymėjime nurodyta, kad vaikas nepaskiepytas pagal sveikatos apsaugos ministro patvirtintą vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo tymų, raudonukės ir poliomielito nesant skiepų kontraindikacijų, ugdyti pagal ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programą toks vaikas nepriimamas – yra ribojama konstitucinė asmens teisė į fizinę asmens neliečiamybę, kuri, be kita ko, yra ir asmens teisės į privatų gyvenimą dalis“, – rašoma LVAT nutartyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis teismo sprendimas yra neskundžiamas.

Įsakymas nuo rudens turėjo įsigalioti tik naujai į darželius ateisiantiems vaikams, o šiuo metu darželius lankantys neskiepyti vaikai nebūtų buvę išprašomi, bet po teismo sprendimo liks galioti ligšiolinė tvarka, kai skiepai ikimokyklinio ugdymo įstaigose neprivalomi.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų