REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Grilis (nuotr. Fotolia.com)

Atėjus vasarai vis dažniau norisi maistą ruošti nebe namų virtuvėje, o gryname ore mėgaujantis grilyje keptais patiekalais. Ant žarijų gamintas maistas būna išskirtinai aromatingas, sultingas bei gardus, kuriam retas sugeba atsispirti. Vis dėlto, ar toks maistas nėra žalingas mūsų sveikatai? Apie tai skaitytojams pasakoja sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

20

Atėjus vasarai vis dažniau norisi maistą ruošti nebe namų virtuvėje, o gryname ore mėgaujantis grilyje keptais patiekalais. Ant žarijų gamintas maistas būna išskirtinai aromatingas, sultingas bei gardus, kuriam retas sugeba atsispirti. Vis dėlto, ar toks maistas nėra žalingas mūsų sveikatai? Apie tai skaitytojams pasakoja sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Griežtai teigti, kad grilyje kepti patiekalai yra nesveika – negalima. Jei maistas apdorotas tik šiek tiek – viskas tvarkoj, tačiau jei maistas perkeptas, ant jo atsiranda skrudėsis, kuriame gausu kancerogeninių medžiagų – tai mūsų sveikatai nėra naudinga“, – tvirtina mitybos specialistė.

REKLAMA

Maistą paruoškite sveikai

„Taip pat itin svarbus ir maisto paruošimas, kadangi dažnai marinuojant mėsą, daržoves ar kitus produktus naudojama labai daug riebalų. Grilyje temperatūra yra ganėtinai karšta, o ruošiant maistą kepimui dažnai naudojami aliejai, kurie nėra skirti tokiai aukštai temperatūrai. Tokiu atveju, kada riebalai yra netinkami, ypatingai iškeliamas maisto kaloringumas, aliejai skyla, o kai kurios iš skilimo medžiagų yra kancerogeninės ir, kaip žinia, žalingos mūsų sveikatai. Taigi, rekomenduočiau maistą marinuoti žolelėmis, prieskoniai ir rūgštimis, t.y. vaisias bei vaisių sultimis.

REKLAMA
REKLAMA

Be to, labai svarbu, kokią mėsą renkamasi kepti ant griliaus. Įprastai pasirenkama riebi mėsa, kadangi daugeliui atrodo, jog liesesnė taps itin sausa. Vis dėlto, riebią mėsą galime puikiai pakeisti sveikesne ir liesesne, kaip, pavyzdžiui, sprandinės kepsnius iškeisti į kalakutienos ar vištienos šlaunelės, kurios, neabejotinai bus sultingos ir gardžios. Taip pat patarčiau grilyje pamėginti kepti kokybišką jautieną, žuvį, saldaus pieno sūrį, įvairias daržoves, kaip cukinijos, baklažanai, svogūnai, pomidorai“, – rekomenduoja V. Kurpienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė rekomenduoja:

KALAKUTIENOS MARINATAS SU MINERALINIU VANDENIU

Sudėtinės dalys: • Kalakutiena; • Svogūnai; • Mineralinis vanduo; • Prieskoniai pagal skonį.

Gaminimo žingsniai: 1. Iš vakaro kalakutieną apibarstome pasirinktais prieskoniais ir apiberiame pjaustytais svogūnais. Mėsą gerai ištriname ir paliekame iki ryto. 2. Ryte mėsą užpilame mineraliniu vandeniu ir paliekame marinuotis iki vakaro.

Skanau!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų