REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
JAV „jūrų ruoniai“ (nuotr. Vida Press)

Stipriausi elitiniai padaliniai visame pasaulyje yra apgaubti mistikos ir romantikos aureolėmis. Jie yra parengti geriausiai visų ir vykdo pačias sunkiausias užduotis. Kai įprasti kariai negali arba nenori rizikuoti, pasitelkiamos specialiosios pajėgos, rašoma „Business Insider“. Leidinys sudarė geriausių spec. pajėgų aštuntuką.

20

Stipriausi elitiniai padaliniai visame pasaulyje yra apgaubti mistikos ir romantikos aureolėmis. Jie yra parengti geriausiai visų ir vykdo pačias sunkiausias užduotis. Kai įprasti kariai negali arba nenori rizikuoti, pasitelkiamos specialiosios pajėgos, rašoma „Business Insider“. Leidinys sudarė geriausių spec. pajėgų aštuntuką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. „Juodieji gandrai“

„Special Services Group“ (SSG) – Pakistano kariuomenės specialiosios paskirties pajėgos.

Pakistanas – ne ta šalis, kurią iškart prisimintum, kalbėdamas apie geriausias elitines pajėgas. SSG sudaro 5600 karių, paskirstytų į aštuonis batalionus po 700 žmonių. Kiekvienas batalionas yra paskirstytas į dalinius ir grupes. Grupėse – dešimt žmonių.

REKLAMA

Tėvynėje šie kariai yra vadinami „juodaisiais gandrais“ dėka specialių galvos apdangalų. Šiais metais „Juodieji gandrai“ švenčia savo 60-metį.

Šie daliniai veikia itin neramiame regione, kuriame jie susiduria ir su pasienio konfliktais, ir su religiniu ekstremizmu. 2014 metais gruodį būtent SSG susekė ir likvidavo operatyvinį „al Qaeda“ lyderį Adnaną Gulshairą el Shukrijumha ir penkis jo smogikus.

7. Saugoti jūrą, krantą ir žemę

Fuerza de Guerra Naval Especial – specialiosios karinės jūrų pajėgos iš Ispanijos.

Iki 2009-ųjų specialiosios karinės jūrų pajėgos vadinosi Specialiųjų operacijų padaliniu ( Unidad de Operaciones Especiales), tačiau vėliau pavadinimas buvo pakeistas į dabartinį. Manoma, kad spec. padalinį sudaro apie 100 žmonių. Jų užduotis – saugoti jūrą, pakrantę ir 50 kilometrų gilyn į sausumą.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad padalinys yra sudarytas pagal britų SAS ir JAV „jūrų ruoniai“ (SEAL). Tiek su vienais, tiek su kitais buvo vykdomos treniruotės. Kaip ir visų šiuolaikinių spec. pajėgų atstovai, ispanai pasirengę kovoti ne tik su priešu, tačiau ir su terorizmo, pakertančio valstybės saugumą, grėsme.

6. Įkaitų išlaisvinimas teatre baigėsi katastrofa

„Alfa“, Rusija.

Specialiosios paskirties būrys „Alfa“ buvo įkurtas 1974-aisias KGB sudėtyje specialiuoju šios institucijos vado Jurijaus Andropovo įsaku. Sprendimas buvo priimtas po masinių žudynių 1972-ųjų Miuncheno olimpinių žaidynių metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padalinys „Alfa“ atliko kovos su terorizmu Rusijos teritorijoje funkciją, o taip pat dalyvavo spec. operacijose užsienyje. Ypatingas „Alfa“ išskirtinumas – įkaitų arba pagrobtųjų išlaisvinimas. Dalyvavo Afganistano kare, 90-ųjų įvykiuose Baku ir 91-ųjų Vilniuje, taip pat abiejuose Čečėnijos karuose, nuo 2009-ųjų – vykdo operacijas Šiaurės Kaukaze. Antiteroristinė operacija Dubrovkoje 2002-aisiais baigėsi katastrofa. „Nord-Ost“ teatre vykusio teroro išpuolio metu žuvo 129 įkaitai ir 39 čečėnų teroristai. O spec. padalinys „Alfa“ sulaukė didelės kritikos bangos.

REKLAMA

 

5. Įvykdė daugiau nei 1800 operacijų

National Gendarmerie Intervention Group (GIGN) – Prancūzijos žandarmerijos specialiosios paskirties padalinys.

Kaip ir „Alfa“, GIGN buvo įkurtas 1974-aisiais po tragedijos 1972-ųjų Olimpiadoje. Būtent tuomet tapo aišku, kad pasaulis susidūrė su nauja grėsme – terorizmu.

Per visą savo istoriją, prancūzų spec. padalinys įvykdė daugiau nei 1800 operacijų ir išlaisvino daugiau nei 600 įkaitų.

Daugelis operacijų susilaukė didžiulio dėmesio. Pavyzdžiui, 1994-aisiais buvo išgelbėti 229 lėktuvo, užgrobto Alžyro teroristų, keleiviai.

REKLAMA

2015-ųjų sausį būtent šis padalinys likvidavo du teroristus, siejamus su „Charlie Hebdo“ redakcijos žudynėmis Paryžiuje.

4. Sudavė smūgį teroristams oro uoste

„Sayeret Mat’kal“ – Izraelio armijos generalinio gynybos štabo specialusis dalinys.

Izraelis – šalis, kuri reguliariai tampa grėsmių ir išpuolių taikiniu, tačiau turima vilties, kad „Sayeret Mat’kal“ pavyks anksčiau ar vėliau ištaisys šią situaciją. Pareigūnai be tiesioginių užduočių užsiima ir žvalgyba.

Operacija Entebė – 1976-aisiais įvykusi įkaitų drama, yra viena iš tų, kuriose dalyvavo žydų „Sayeret Mat’kal“. Palestinos teroristai užgrobė iš Tel Avivo į Paryžių skridusį lėktuvą, kuriuo skrido 248 žmonės. Teroristai privertė „Air Force“ lėktuvo įgulą keisti kursą ir skristi į Ugandą, į Entebės oro uostą. Žydus ir Izraelio piliečius atskyrė nuo likusių keleivių. Teroristai reikalavo išmainyti įkaitus į palestiniečius kalinius, kitaip žadėjo nužudyti visus įkaitus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skubiai atvykę kariai įvykdė sėkmingą įkaitų išlaisvinimo operaciją, o pati istorija plačiai nuskambėjo viso pasaulio žiniasklaidoje.

3. Sukūrė spec. padalinių treniruočių sistemą

Special Air Service (SAS) – Ypatingojo oro tarnyba, Didžioji Britanija.

SAS atliko keletą pavojingų operacijų Antrojo pasaulinio karo metu. Po olimpinių Miunchene tapo aišku, kad pagrindinis pavojus pasaulyje keičiasi, ir Ypatingoji oro tarnyba pradėjo ruoštis kovai prieš terorizmą.

Britų SAS daugeliu požiūrių tapo spec. tarnybų treniruočių sistemos atradėjais. 1980-ųjų fotografijos, kuriose užfiksuota kaip britų spec. daliniai šturmuoja Irano ambasadą Londone vadinamo klasikinėmis. Kariai į pastatą pateko nusileidę jo fasadu nuo stogo. Vėliau pasigirdo šūviai, o penki iš šešių teroristų buvo nukauti.

REKLAMA

2. Devizas: „Jėga ir klasta“

Special Boat Service (SBS) – Ypatingoji laivų tarnyba, Didžioji Britanija.

Ypatingoji laivų tarnyba – britiškas „jūrų ruonių“ analogas. Jeigu SAS kompetencija – sausumos operacijos, tai SBS kariai apmokyti veikti jūroje. Padalinio devizas: „Jėga ir klasta“ ( By strength and guile).

SBS karių treniruotės – vienos sunkiausių pasaulyje. Sklinda gandai, kad mokymų metu žūva daugiau žmonių, negu karinių operacijų metu. Treniruočių sistemą sudaro ištvermės treniruotės, išgyvenimas džiunglėse, kovos menai, o taip pat psichologinis pasiruošimas, net apmokymai, kaip vesti apklausas ir „palaužti“ įtariamuosius.

REKLAMA

1. Jie nukovė Osamą bin Ladeną

Navy SEALs – „jūrų ruoniai“, JAV.

Amerikiečių „jūrų ruoniai“ daugeliui – idealių spec. tarnybų pavyzdys. Padalinį 1962-aisiais įkūrė vėliau nužudytas JAV prezidentas Johnas F. Kennedy.

Tačiau pasaulinė situacija buvo nerami. Po 1961-aisiais įvykdytos nesėkmingos karinės operacijos Kiaulių įlankoje, kuomet tikėtasi „svetimomis rankomis“ – specialiai apmokytais kubiečiais – nuversti komunistų valdžią Kuboje, JAV autoritetui ir asmeniškai prezidentui buvo suduotas stiprus smūgis.

Tuomet įkurtas padalinys vėliau dalyvavo visuose kariniuose konfliktuose, kuriuose dalyvavo JAV. 2011-ųjų gegužės 2-ąją būtent 6-oji „jūrų ruonių“ komanda Pakistane likvidavo Osamą bin Ladeną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų