REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per realybėje vykstančią politinę dramą, kurioje šekspyriška tragedija persipynė su serialo „Kortų namelis“ (House of Cards) siužetiniais vingiais, „Brexit“ stovyklos vėliavnešiui Borisui Johnsonui ketvirtadienį teko atsisveikinti su ambicijomis vadovauti šaliai, kai nuo jo nusigręžė vienas svarbiausių sąjungininkų.

Per realybėje vykstančią politinę dramą, kurioje šekspyriška tragedija persipynė su serialo „Kortų namelis“ (House of Cards) siužetiniais vingiais, „Brexit“ stovyklos vėliavnešiui Borisui Johnsonui ketvirtadienį teko atsisveikinti su ambicijomis vadovauti šaliai, kai nuo jo nusigręžė vienas svarbiausių sąjungininkų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Buvęs Londono meras pasitraukė iš kovos dėl Konservatorių partijos lyderio ir ministro pirmininko postų, kai teisingumo ministras Michaelas Gove'as staiga atšaukė savo paramą jam ir paskelbė, kad pats kandidatuos į šias pareigas.

REKLAMA

B.Johnsonas, aktyviai agitavęs britus referendume balsuoti už šalies pasitraukimą iš 28 valstybių Bendrijos, per spaudos konferenciją, kurioje tikėtasi jo oficialaus pranešimo apie kandidatavimą į partijos lyderius, sakė, kad būsimajam konservatorių vadovui reikės suvienyti partiją ir užtikrinti Britanijos pozicijas pasaulyje.

„Pasitaręs su kolegomis ir atsižvelgdamas į aplinkybes parlamente nusprendžiau, kad tas asmuo negaliu būti aš“, – sakė B.Johnsonas, priblokšdamas susirinkusius žurnalistus ir savo šalininkus.

REKLAMA
REKLAMA

B.Johnsonas perfrazavo Viljamo Šekspyro „Julijų Cezarį“, sakydamas, jog „laikas ne kovoti su istorijos banga, bet kylant potvyniui nusitverti tos bangos ir leistis plaukti pirmyn į sėkmę“.

Tai, regis, buvo dūris M.Gove'ui, nes buvęs Londono meras perfrazavo žodžius, kuriuos pasakė Brutas, buvęs artimas romėnų vado sąjungininkas, vėliau tapęs jo žudiku.

Kiti stebėtojai įžvelgė labiau šiuolaikinių paralelių.

„Dėl to „Kortų namelis“ tapo panašus į „Teletabius (Teletubbies)“, – sakė parlamentaras konservatorius Nigelas Evansas visuomeniniam transliuotojui BBC, turėdamas galvoje itin populiarų politinės dramos žanro televizijos serialą ir animacinį serialą vaikams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paliko mūšio lauką“

Tuo tarpu įtakingas Konservatorių partijos narys Michaelas Heseltine'as pareiškė, kad B.Johnsonas, kuris yra parašęs knygą apie Britanijos karo laikų ministrą pirmininką Winstoną Churchillį, yra „tarsi generolas, kuris vedė savo armiją į mūšio lauką, tačiau priartėjus prie jo, paliko tą mūšio lauką“.

Jis kaltino B.Johnsoną sukėlus „didžiausią šių laikų konstitucinę krizę“.

Pasitraukus B.Johnsonui, tarp penkių pretendentų vadovauti konservatoriams realiausiais kandidatais laikomi M.Gove'as ir Vidaus reikalų ministrė Theresa May.

REKLAMA

Tai netikėtas posūkis 52-ejų metų B.Johnsono karjeroje, per kurią jis dirbo žurnalistu, įstatymų leidėju bei meru ir tapo visuomenėje gerai žinoma figūra dėl pomėgio cituoti lotyniškas sentencijas, važinėti į darbą dviračiu ir savo gana ekscentriškos išvaizdos. Tuo pat metu jis nė nesistengė slėpti, jog puoselėja ambicijas ilgainiui stoti prie šalies vairo.

Atrodė, kad B.Johnsono sprendimas nusigręžti nuo savo ilgamečio sąjungininko Davido Camerono ir paremti „Brexit“ stovyklą atsipirko, kai premjeras paskelbė, kad atsistatydins, patyręs pralaimėjimą referendume, kuriame šalies rinkėjai nubalsavo už pasitraukimą iš ES.

REKLAMA

D.Camerono sprendimas trauktis davė startą varžyboms dėl Konservatorių partijos lyderio posto, kuriose B.Johnsonui prognozuotos lyderio pozicijos, o M.Gove'as turėjo tapti jo kampanijos vadovu.

Jie drauge agitavo britus trauktis iš ES. Tačiau po netikėtos „Brexit“ stovyklos pergalės juos užgriuvo kaltinimų lavina, kad jie nepateikė jokių konkrečių planų dėl Jungtinės Karalystės išstojimo iš Bendrijos proceso.

B.Johnsonas palietė šią temą dienraščio „The Daily Telegraph“ skiltyje, leisdamas suprasti, kad po išstojimo Britanija galės toliau naudotis dauguma privalumų, kuriuos teikia narystė Bendrijoje. Tačiau Europos lyderiai atmetė tokią prielaidą kaip visiškai nerealią. Tai pakurstė nerimą tarp konservatorių, manančių, kad B.Johnsonas skiria per mažai dėmesio detalėms, kad galėtų būti lyderiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Smogė peiliu“

M.Gove'as, buvęs Rupertui Murdochui priklausančio laikraščio „The Times“ žurnalistas, ilgą laiką tvirtino nepuoselėjantis jokių ambicijų tapti Britanijos lyderiu. Dar birželį žurnalistų paklaustas, ar kandidatuotų, M.Gove'as atsakė: „Manęs neskaičiuokite.“

Ketvirtadienį M.Gove'as, aiškindamas savo pozicijos pasikeitimą 180 laipsnių, sakė, kad šaliai „reikia žmogaus, kuris galėtų suburti komandą, vesti pirmyn ir suvienyti“.

„Borisas yra nepaprastas ir įspūdingas žmogus, tačiau per kelias pastarąsias dienas aš supratau, kad Borisas nepajėgus suburti tokią komandą ir užtikrinti vienybę“, – aiškino jis savo sprendimo motyvus.

REKLAMA

Pirmuoju ženklu, kad tarp B.Johnsono ir M.Gove'o perbėgo juoda katė, tapo M.Gove'o žmonos, laikraščio skiltininkės Sarah Vine elektroninis laiškas, kurį trečiadienį gavo „Sky News“.

Laiške buvo rašoma, kad M.Gove'ui reikėtų užsitikrinti specialias garantijas iš B.Johnsono prieš tai, kai išreikš palaikymą jo kandidatavimui. S.Vine pridūrė, kad įtakingos žiniasklaidos figūros, tokios, kaip R.Murdochas ir Paul Dacre'as, dešiniojo sparno „Daily Mail“ redaktorius, „instinktyviai nemėgsta“ B.Johnsono.

Notingamo universiteto politikos profesorius Stevenas Fieldingas sakė, kad B.Johnsonas „per mažai pasitiki žmonės, kurie iš tiesų turi galių britų politikoje – Rupertas Murdochas ir Paulas Dacre'as“. „Gove'as, kaip Ruperto Murdocho atstovas politikoje, iš esmės smogė jam (B.Johnsonui) peiliu“, – sakė S.Fieldingas.

REKLAMA

Ši drama primena, kad Konservatorių partijoje, kurios istorijoje būta ne vieno atvejo, kai pati partija nušalino savo lyderį, nėra vietos sentimentams. Netgi Margaret Thatcher, kuri laikoma sėkmingiausiai dirbusia konservatorių ministre pirmininke, buvo nušalinta savo partijos 1990 metais.

„Pasitrauks iš ES“

Britanijos pagrindinę opozicinę Leiboristų partiją taip pat krečia vidiniai neramumai, tačiau jai savo vadovybę pakeisti sunkiau.

Partijos lyderis Jeremy Corbynas spaudžiamas atsistatydinti po to, kai leiboristų įstatymų leidėjai per balsavimą pareiškė jam nepasitikėjimą. Tačiau jis sako, kad juo tebepasitiki eiliniai partijos nariai, taip pat kelios įtakingos profsąjungos, todėl jis kovos su bet kokiu iššūkiu jo vadovavimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partija pateko į aklavietę: J.Corbynas neatsistatydina ir kol kas joks leiboristų įstatymų leidėjas nepareiškė noro mesti jam iššūkį.

Tarp konservatorių, be M.Gove'o ir Th.May, dėl partijos lyderio posto ketina varžytis darbo ir pensijų ministras Stephenas Crabbas, energetikos ministrė Andrea Leadsom bei buvęs gynybos ministras Liamas Foxas.

Iš penkių pretendentų į lyderio postą po virtinės konservatorių parlamentarų balsavimų liks tik du, dėl kurių kandidatūrų jau balsuos partijos nariai.

Daug nei 100 tūkst. partijos narių nugalėtoją išrinks balsuodami paštu.

Naujasis lyderis bus paskelbtas rugsėjo 9 dieną ir automatiškai taps ministru pirmininku.

Lažybininkų favorite yra 59-erių metų Th.May, laikoma patikima politike, kuriai būtų galima patikėti šalies vairą tokiu sudėtingu metu, kai vyks skyrybų su ES procesas. Šešeri metai vidaus reikalų ministrės pareigose, kurios laikomos vienu sunkiausių darbų politikoje, leidžia tikėtis, kad jai užteks patirties ir kompetencijos vesti derybas su ES dėl imigracijos, kuri neabejotinai bus viena opiausių temų pasitraukimo derybose.

REKLAMA

Nors Th.May per referendumo kampaniją palaikė tolesnę narystę Bendrijoje, ji sakė, kad „Brexit“ reiškia „Brexit“ ir ji gerbs balsavimo rezultatus.

„Jungtinė Karalystė pasitrauks iš ES“, – sakė ji, žadėdama įsteigti naują vyriausybės departamentą, kuriam bus pavesta derėtis dėl „tinkamo ir tvarkingo“ Britanijos pasitraukimo iš ES.

Th.May taip pat sakė, kad ji iki kitų metų neinicijuotų Europos Sąjungos sutarties 50-ojo straipsnio ir nepradėtų formalaus pasitraukimo proceso, nepaisant kitų Europos šalių spaudimo kuo greičiau pradėti išstojimo procedūrą.

REKLAMA

M.Gove'as savo ruožtu sakė, kad neleistų jam nurodinėti, koks turėtų būti derybų tvarkaraštis, ir derybas pradėtų tik tada, kai jas būtų teisinga pradėti Britanijai.

„Nemano, kad paskutinis šansas“

Naujajam ministrui pirmininkui taip pat tektų spręsti „Brexit“ referendumo padarinius šalies ekonomikai. Anglijos banko vadovas Markas Carney (Markas Karnis) ketvirtadienį sakė, kad ekonomika patyrė „didžiulį, neigiamą sukrėtimą“.

„Ekonominės perspektyvos suprastėjo ir vasarą greičiausiai reikės kažkiek sušvelninti pinigų politiką“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Ar naujoje vyriausybėje galėtų dirbti B.Johnsonas, ir jei taip, kokį vaidmenį galėtų atlikti, neaišku. Tačiau jis ir anksčiau yra atsitiesęs, todėl negalima atmesti galimybės, kad jis dar sugrįš į priešakines politikos pozicijas.

„Žinant Borisą Johnsoną, jis veikiausiai nemano, kad tai yra jo paskutinis šansas“, – sakė politologijos profesorius Timas Bale'as iš Londono Karalienės Marijos universiteto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų