REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
37
Poilsiautojai prie Žaliųjų ežerų

Savaitgalį temperatūra vėl lepins, tuo viliodama poilsiautojus apsilankyti prie jūros. Baltijos jūroje dabar yra 19 laipsnių šilumos, tačiau jūros temperatūra čia nepastovi, dėl visai elementarių priežasčių.

37

Savaitgalį temperatūra vėl lepins, tuo viliodama poilsiautojus apsilankyti prie jūros. Baltijos jūroje dabar yra 19 laipsnių šilumos, tačiau jūros temperatūra čia nepastovi, dėl visai elementarių priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artimiausiomis dienomis Lietuvoje bus ir karšta, ir saulėta. Šeštadienį kais ir iki +30 laipsnių. Klaipėdoje iki +28. Kituose Lietuvos miestuose taip pat tikėtinas karštis. Lietaus šį savaitgalį pasitaikys, bet karštis nedings. Baltijos jūra įšilusi iki 19 laipsnių.

REKLAMA

Jūra šilčiausia rugpjūtį

Baltijos jūros temperatūra priklauso nuo oro temperatūros, tačiau tai nėra viską lemiantis faktorius.

„Baltijos jūros temperatūra tiesiogiai priklauso nuo metų laiko ir oro temperatūros. Šalčiausia jūra Sausio, Vasario mėnesiais, bet ji, tuo metu, dažnai būna šiltesne nei oras. Baltijos jūra stipriausiai įšyla Rugpjūčio mėnesi“, – kalba Klaipėdos Universiteto Jūrų mokslų ir technologijų centro vyresnioji mokslo darbuotoja, docentė Loreta Kelpšaitė-Rimkienė.

REKLAMA
REKLAMA

Žiemą jūra šildo Klaipėdą, vasarą – šaldo

Per vasarą įšilusi jūra ir žiemą šildo pajūrį, o vasarą atvirkščiai, šaldo sukauptu šalčiu.

„Dėl savo šiluminės talpos, žiemą jūra šildo pajūrio kraštą, o vasara šaldo. Todėl Klaipėdoje oro temperatūra žiema būna keliais laipsniais didesne nei Vilniuje, o vasarą atvirkščiai. Taip pat yra pastebėta, jog Klaipėdos Melnaragės paplūdimyje vandens temperatūra yra aukštesnė, nei Smiltinės paplūdimyje. To priežastis yra iš Kuršių Marių ištekantis stipriau įšilęs vanduo, kuris susimaišo su Baltijos jūros vandeniu ties Melnrage“, – dalijasi doc. L. Kelpšaitė-Rimkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vakarais vanduo gali pasirodyti šiltesnis

Vakare galime tikėtis, kad jūra bus šiltesnė, nebūtinai ji tokia tampa, tačiau oro temperatūrai sumažėjus kontrastas nebus toks juntamas.

„Na, jei karštą diena jūra atrodė vėsi, tai vakare, atvėsus oro temperatūrai, jūros vanduo bus šiltesnis, gal termometras ir neparodys ženklaus vandens temperatūros padidėjimo, bet jutiminė vandens temperatūra bus tikrai aukštesne“, – dalijasi doc. L. Kelpšaitė-Rimkienė.

Temperatūra gali pakisti per dieną

Jūros šiluma priklauso ne tik nuo oro temperatūros, bet ir nuo jūros vandens maišymosi.

„Ilgalaikę jūros vandens temperatūrą lemia oro temperatūra. Tačiau poilsiaudami prie jūros turbūt dažnas yra pastebėjęs kad viena diena vanduo gali būti šiltas kaip pienas, o kita diena geliančiai ledinis. Tai lemia staigiai į krantą pakilęs vanduo iš gilesnių Baltijos jūros sluoksnių. Taigi oras įšildo paviršinį vandens sluoksnį. Jei jūra rami, tai mums aktualus 1-2 metrų gylio vandens sluoksni įšyla sąlyginai greitai. Tačiau pakilus vėjui, susidaro bangos, kurios maišo įšilusi vandenį su vėsesniu, giliau esančiu vandenių. Bet iki rugpjūčio mėnesio Baltija įšyla beveik iki 15 m gylio, ir tada galima mėgautis šiltu vandeniu netgi esant stipriam vakarų, pietvakarių krypties vėjui, ir maloniai šokinėti per bangas. Bet jei pora dienų iš eilės pučia šiaurės krypties vėjas, jau galim tikėtis kad įšilęs paviršinis vanduo bus nupūstas nuo kranto, ir į jo vietą pakils vanduo iš 20 ir daugiau metrų gylio, ir taip per kelias valandas vandens temperatūra gali nukristi 4 ir daugiau laipsniais. Šis efektas vadinamas apvelingu arba atkila“, – kalba doc. L. Kelpšaitė-Rimkienė.

REKLAMA

Vandens telkinių temperatūra

Pagal Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenis, šiomis dienomis įvairiuose vandens telkiniuose yra apie 19 – 25 laipsniai šilumos. Baltijos jūroje prie Nidos ir Klaipėdos yra 19 laipsnių. Ežerų temperatūra yra tokia: Tauragnų ežere – 22 laipsniai, Totoriškių ežere (Trakuose) – 23 laipsnių šiluma, Kauno mariose (Darsūniškyje) yra 25 laipsniai, Neryje (Vilniuje) – 23 laipsniai, Nemune (Druskininkuose) – 23 laipsniai, Šventojoje (Anykščiuose) – 22 laipsniai, Kuršių mariose – 22 – 23 laipsniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų