REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį išnagrinėjo premjero socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus ieškinį Seimo narei konservatorei Agnei Bilotaitei dėl garbės ir orumo įžeidimo.

Vilniaus miesto apylinkės teismas ketvirtadienį išnagrinėjo premjero socialdemokratų lyderio Algirdo Butkevičiaus ieškinį Seimo narei konservatorei Agnei Bilotaitei dėl garbės ir orumo įžeidimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sprendimas bus skelbiamas liepos 20 dieną.

Parlamentarė sako, kad ji televizijos laidoje išsakė nuomonę, o Vyriausybės vadovo ieškinį teismui vertina kaip bandymą užgniaužti ją kaip Antikorupcijos komisijos narę.

REKLAMA

„Tiek ieškovas, tiek aš esame politikai. Visi suprantame, kad politikų kritikos ribos yra platesnės. Aš išsakiau savo nuomonę apie viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją. Tai nebuvo teiginys, tai buvo mano pačios nuomonė. Nemanau, kad savo pasisakymu kažką įžeidžiau. Buvo išsakyta abejonė, kad premjero žentas galėjo įsigyti akcijų už žemesnę nei rinkos kainą“,– teismo posėdyje sakė parlamentarė.

A.Butkevičius į civilinės bylos posėdį neatvyko, Vyriausybės vadovui teisme atstovauja advokatas Linas Blažulionis. Seimo narė A.Bilotaitė posėdyje dalyvavo su advokatu Kristijonu Paliučiu.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras konservatorę apskundė dėl kalbų apie jo žento Evaldo Vaitasiaus verslą, iš kurio kilus skandalui pastarasis pasitraukė. Ieškinyje nurodoma, kad A.Bilotaitė paskleidė tikrovės neatitinkančią, ieškovo garbę ir orumą žeminančią informaciją.

Premjeras teismui skundžiasi dėl A.Bilotaitės teiginių pernai lapkritį televizijos laidoje: „Premjero žentas dovanų gauna akcijų“ ir „...mes matome žento istoriją – mes matome akcijų dovanojimą, aš matau kyšį“.

A.Butkevičius prašo priteisti jam 1 eurą neturtinės žalos ir bylinėjimosi išlaidas. Jo advokatas teismo prašė tenkinti ieškinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ieškovas siejamas su korupcinio pobūdžio veikla – kyšio priėmimu, tokia informacija vertinama kaip neigiama. Faktas, kad nėra duomenų, kad ieškovas būtų teistas, pripažintas kaltu dėl korupcinės veiklos“, – teisme sakė premjero advokatas L.Blažulionis. Jis sako, kad tai nebuvo nuomonė, o paskleista tikrovės neatitinkanti informacija. Advokatas minėjo, kad teisės magistro laipsnį M.Romerio universitete įgijusi Seimo narė turėjo pasverti žodžius prieš sakydama tokios teiginius.

Pasak L.Blažulionio, po tokių A.Bilotaitės pasisakymų premjeras galėjo būti neigiamai įvertintas aplinkinių, o viešas apkaltinimas kyšio ėmimu sukelia neigiamas emocijas.

REKLAMA

Tuo metu A.Bilotaitė prašo ieškinį atmesti kaip nepagrįstą, motyvuodama, kad ji pasakė nuomonę, o ne faktą.

Praėjusiais metais opozicija siekė aiškintis, kaip ir kokiomis sąlygomis įmonė „Ministerium“, kurios akcininku buvo E. Vaitasius, laimėjo stambius valstybinius viešinimo paslaugų konkursus. Konservatoriams įtarimų kėlė aplinkybės, kaip premjero žentas įsigijo pusę įmonės akcijų.

Ministro pirmininko žentas 50 proc. „Ministerium“ akcijų buvo įsigijęs iš likusias įmonės akcijas valdžiusio Manto Krasausko, kuris anksčiau jas įsigijo iš buvusios premjero visuomeninės patarėjos Dalios Kutraitės–Giedraitienės sūnaus Simono Giedraičio. Opozicija klausė, „ar tai nebuvo apsimestinis sandoris, kuris galėtų būti vertinamas kaip atsilyginimas ar dovana ministro pirmininko šeimai“.

REKLAMA

Žiniasklaidoje pasirodžius informacijai, E.Vaitasius akcijas vėliau pardavė. Tuomet pranešta, kad jos parduotos už tą pačią kainą, už kokią pirktos, tačiau konkreti suma neatskleista.

Davusi priesaiką teismui, kad liudys sąžiningai, A.Bilotaitė teismui paaiškino, kad viešojoje erdvėje premjeras prieštaravo pats sau – vieną kartą sakė, kad nežino apie sandorį, paskui, kad tai – komercinė paslaptis, vėliau aiškino, kad akcijos buvo perkamos išsimokėtinai. Dėl to iki šiol yra likusių abejonių dėl premjero žento akcijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A.Bilotaitė taip pat sakė, kad televizijos laidoje buvo nuolat pertraukiama vedėjos, ne visada galėjusi baigti sakyti savo nuomonę.

„Nereiktų imti vieno mano sakinio – imti visą kontekstą. Aš kalbėjau apie korupcines problemas, mano darbas ir pareiga reaguoti į žiniasklaidoje esančią informaciją. Aš šį ieškinį traktuoju kaip bandymą užgniaužti, išgąsdinti, kad ateityje bijočiau išreikšti savo nuomonę, tai demokratinėje valstybėje nėra normalu. Politinė kova neturėtų būti perkeliama į teismą“, - teismo posėdyje ketvirtadienį sakė konservatorė.

REKLAMA

Ji teigė, kad kaip iš tikrųjų buvo su premjero žento akcijomis, ji nežino, kaip ir visa visuomenė.

„Premjeras turėjo padaryti vieną laibai svarbų dalyką – pateikti visą informaciją apie sandorį. Ir tada nei man, nei visuomenei nebūtų likę klausimų. Iki šiol mes turime abejonių, nes pats premjeras painiojosi ir keitė informaciją apie patį sandorį. Aš manau, kad tokio statuso žmogus turi pateikti visą informaciją. Skaidrumas, viešumas yra pagrindinis principas, kuriuo vadovauti, tokio rango tokio lygio ir apskritai visi politikai“, – po posėdžio žurnalistams sakė A.Bilotaitė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų