REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Autoritariškas Rodrigo Duterte, kuris žadėjo pagrindinį dėmesį per šešerius metus truksiančią kadenciją skirti negailestingam ir itin prieštaringai vertinamam karui su nusikalstamumu, ketvirtadienį buvo prisaikdintas 16-uoju Filipinų prezidentu.

Autoritariškas Rodrigo Duterte, kuris žadėjo pagrindinį dėmesį per šešerius metus truksiančią kadenciją skirti negailestingam ir itin prieštaringai vertinamam karui su nusikalstamumu, ketvirtadienį buvo prisaikdintas 16-uoju Filipinų prezidentu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nepaisydamas įsigalėjusios tvarkos, karingasis R.Duterte prisiekė stebint nedidelei grupei prezidentūros rūmuose, o ne per viešą mitingą didelės minios ir žurnalistų akivaizdoje, kaip ankstesni Filipinų lyderiai.

REKLAMA

Jį prisaikdino Aukščiausiojo Teismo teisėjas Bienvenido Reyesas (Bienvenidas Rejesas), o Bibliją, ant kuriuos jis prisiekė, laikė jo duktė Veronica.

„Joks lyderis, kad ir koks stiprus, negali pasiekti nieko, kas svarbu ir reikšminga šaliai, jeigu neturi žmonių, kuriems jam pavesta vadovauti, paramos ir bendradarbiavimo“, – po prisaikdinimo pasakė R.Duterte.

Jo kovos su nusikalstamumu programa apima planus vėl įvesti mirties bausmę, duoti šaudymo su tikslu nukauti nurodymus saugumo tarnyboms ir mokėti jų nariams premijas už narkotikų prekeivių lavonus.

REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat paragino paprastus filipiniečius žudyti įtariamus nusikaltėlius.

Šis 71 metų teisininkas, kuris patirties įgijo daug metų dirbdamas šalies pietuose esančio Davao miesto meru, yra sakęs, kad kitas svarbus jo platformos elementas bus socialinių laisvių suvaržymas įvedant naktinę komendanto valandą nepilnamečiams ir uždraudžiant prekiauti alkoholiu po vidurnakčio.

Šio ciniško politiko stilius nė iš tolo neprimena ramaus prezidento Benigno Aquino (Beninjo Akino), kuris dabar baigė vadovauti maždaug 100 mln. gyventojų turinčiai Pietryčių Azijos valstybei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R.Duterte didžiule persvara laimėjo praėjusį mėnesį įvykusius prezidento rinkimus – po kurstytojiškos kampanijos, kurios metu žadėjo, kad mirs dešimtys tūkstančių nusikaltėlių ir kad žuvys Manilos įlankoje nusipenės dėl ten išmestų lavonų.

Savo kampanijos metu jis taip pat negailestingai akcentavo tariamas B.Aquino, kuriam valdant ekonomika augo sparčiausiai per dešimtmečius, bet nebuvo išspręstos didėjančios eismo problemos ar sumažinti nusikalstamumas bei skurdas, nesėkmes.

Dar prieš prasidedant jo kadencijai, R.Duterte susiginčijo su tokių svarbių sąjungininkių kaip JAV ir Australija pasiuntiniais – dėl savo pokšto apie australų misionierės, kuri per maištą kalėjime buvo seksualiai užpulta ir nušauta, išžaginimą.

REKLAMA

Po išrinkimo jo prieštaringai vertinami komentarai, kad kai kurie iš dešimčių filipiniečių žurnalistų, nužudytų per pastaruosius 30 metų, nusipelnė mirti, išprovokavo retą Jungtinių Tautų (JT) generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono (Ban Kimuno) priekaištą.

R.Duterte buvo kaltinamas ryšiais su linčiuotojų būriais Davao, kurie, pasak teisių gynimo grupių, nužudė per tūkstantį žmonių. Teisių gynėjai nerimauja, kad valdant R.Duterte neteisminiai žudymai gali išplisti visuose Filipinuose.

Su R.Duterte padrąsinimu policija po jo išrinkimo gegužės 9 dieną jau nužudė dešimtis įtariamų nusikaltėlių. Būsimasis antrojo pagal dydį šalies miesto Sebu meras taip pat išmokėjo R.Duterte stiliaus premijas policininkams už įtariamų narkotikų prekeivių žudymą.

REKLAMA

Už savo retorikos ir karo su nusikalstamumu fejerverkų, R.Duterte dar yra pažadėjęs begalę kitų didelių reformų.

Svarbiausia tarp jų yra centralizuotos vyriausybės pakeitimas federaline sistema, pagal kurią naujai sukurtos valstijos turės didelę autonomiją ir galės pasilaikyti daugumą savo pajamų.

Tačiau tam reikės perrašyti konstituciją.

R.Duterte taip pat yra sakęs, kad gali nutraukti dešimtmečius trunkančius musulmonų ir komunistų sukilimus, kurie pareikalavo dešimčių tūkstančių gyvybių. Taikos derybos su komunistais turi prasidėti šį mėnesį. R.Duterte tikisi, kad federalizmas nuramins musulmonų sukilėlius, kurie nori autonomijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų