REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bananai Lietuvoje yra tokie populiarūs, kad savo pardavimais baigia pavyti net šalyje nuo seno vertinamus obuolius.Parduotuvėse šalies gyventojai dažniausiai ieško ryškiai geltonų ir prinokusių bananų, tačiau specialistai sako, kad žmonės neturėtų apsigauti vis labiau populiarėjančius vaisius vertindami vien tik pagal išvaizdą.

Bananai Lietuvoje yra tokie populiarūs, kad savo pardavimais baigia pavyti net šalyje nuo seno vertinamus obuolius.Parduotuvėse šalies gyventojai dažniausiai ieško ryškiai geltonų ir prinokusių bananų, tačiau specialistai sako, kad žmonės neturėtų apsigauti vis labiau populiarėjančius vaisius vertindami vien tik pagal išvaizdą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bananų populiarumas Lietuvoje kasmet stabiliai auga – vien per savaitę įprastomis kainomis mūsų prekybos tinkle žmonės šių vaisių nuperka daugiau nei 80 tonų. Pastebime, kad bananų kilmės šalis mūsų pirkėjams nėra labai svarbi – gyventojai vienodai mėgsta bananus iš Kosta Rikos, Ekvadoro, Meksikos ar kitų bananus eksportuojančių šalių.

REKLAMA

Tačiau žmonėms labai svarbi bananų spalva, pagal kurią jie sprendžia apie vaisiaus šviežumą ir skonio savybes“, – sako prekybos tinklo viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė.

Bananų sunokimas – skirtingiems poreikiams

Ekspertė sako, kad bananų spalva nurodo bananų sunokimą, pagal kurį pirkėjai gali nuspręsti, kokius bananus jiems geriausia įsigyti.

„Žalesni bananai yra šviežiausi, tačiau jie dažnai būna mažiau saldesni ir jų minkštimas yra kietesnis nei jau prinokusių geltonų bananų, kurie yra patys perkamiausi. Geltoni bananai dažniausiai yra minkšti ir saldūs, o taškuoti bananai gali būti tiesiog paveikti staigaus temperatūrų skirtumo ar greičiau sunokę, tačiau jie yra minkščiausi ir saldžiausi, labai tinkantys kepiniams“, – akcentuoja atstovė.

REKLAMA
REKLAMA

Laikyti šaldytuve – nepatartina

Nusipirkę bananus žmonės dažnai juos laiko šaldytuve, tačiau B. Čaikauskaitė sako, kad šiuos vaisius geriausia laikyti kambario temperatūroje.

„Nors šaldytuve laikomi bananai ilgiau išliks tinkami vartoti, tačiau dėl žemos temperatūros jie gali pasidaryti šiek tiek kietesni ir netekti savo skonio bei saldumo, taip pat papilkėti. Jei perkate žalesnius bananus, sunokinti iki reikiamo skonio juos galite kambario temperatūroje, o namuose bananus geriausia laikyti iki penkių ar septynių parų“, – pasakoja B. Čaikauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perkant ne Lietuvoje – atkreipkite dėmesį į lipdukus

Ant Lietuvoje parduodamų bananų gyventojai neretai pamato įvairius lipdukus – jie atskleidžia bananų kilmės šalį ar net ūkį, kuriame šie vaisiai buvo auginti. Taip pat ant bananų lipdukų galite pamatyti kelių tipų skaičių kombinacijas, tačiau šie skaičiai Lietuvos pirkėjams nėra aktualūs.

„Ant bananų lipdukų esantys skaičiai rodo, kaip bananai buvo užauginti – ar naudojant trąšas, ar ekologiškai, ar vaisiai yra genetiškai modifikuoti. Kadangi genetiškai modifikuotų bananų Europos Sąjungoje parduoti negalima, visi bananai Lietuvoje turi sanitarinį Fito sertifikatą – jis įrodo, kad bananai užauginti tik ekologiškai arba naudojant trąšas“, – tęsia B. Čaikauskaitė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų