REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
60
Teroro išpuolis Stambule: žuvo mažiausiai 36 žmonės (nuotr. SCANPIX)

Po to, kai antradienio vakarą Stambulo „Atatiurko“ oro uoste įvyko teroro išpuolis, per kurį žuvo 36 žmonės, o 140 buvo sužeisti, Lietuvos užsienio reikalų ministerija pateikė rekomendacijas lietuviams, gyvenantiems didžiuosiuose Turkijos miestuose ar vykstantiems ten atostogauti. Turkija, pabrėžia URM, yra šalių, į kurias vykstant Lietuvos piliečiams rekomenduojama atkreipti dėmesį į kelionės saugumą, sąraše.

60

Po to, kai antradienio vakarą Stambulo „Atatiurko“ oro uoste įvyko teroro išpuolis, per kurį žuvo 36 žmonės, o 140 buvo sužeisti, Lietuvos užsienio reikalų ministerija pateikė rekomendacijas lietuviams, gyvenantiems didžiuosiuose Turkijos miestuose ar vykstantiems ten atostogauti. Turkija, pabrėžia URM, yra šalių, į kurias vykstant Lietuvos piliečiams rekomenduojama atkreipti dėmesį į kelionės saugumą, sąraše.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Po birželio 28 d. įvykdytų teroristinių išpuolių Stambulo „Atatiurko“ oro uosto darbas iš dalies yra atnaujintas, tačiau labai didelė dalis Turkijos oro linijų skrydžių yra atšaukti. Piliečiai, planuojantys keliauti į Stambulą arba per Stambulą tranzitu, turėtų iš anksto susisiekti su oro linijomis ar savo kelionių organizatoriumi ir gauti naujausią informaciją apie skrydžio vykdymo galimybes.

REKLAMA

Atsižvelgiant į padidėjusį teroro aktų pavojų, Lietuvos piliečiai, viešintys ar gyvenantys didžiuosiuose Turkijos miestuose, raginami imtis ypatingų atsargumo priemonių, vengti masinio susibūrimo, protestų vietų, itin apdairiai elgtis didžiuosiuose miestuose: prekybos centruose, viešajame transporte.

Nesant būtinybės, taip pat patariama vengti turistinės traukos objektų, įvairių religijų maldos namų, gamtos ir istorijos paminklų lankymo. Turistinėse vietovėse patariama vadovautis viešbučio ar turizmo agentūros rekomendacijomis, laikytis vietinių saugumą užtikrinančių tarnybų nurodymų“, – atsakyme raštu dėstė URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamento atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Nedelsiant išvykti

Lietuviams URM taip pat rekomenduoja nedelsiant išvykti iš Turkijos regionų, besiribojančių su Sirija.

„Dėl sudėtingos situacijos pasienyje su Sirija LR piliečiams rekomenduojama nevykti į Turkijos Respublikos Hatay, Kilis, Gaziantep, Šanliurfa (Urfa), Mardin ir Širnak provincijas. Šiose provincijose yra padidėjęs teroro aktų pavojus. Jei, nepaisant šios rekomendacijos, nutariate vykti į minėtas provincijas, įsitikinkite, ar turite galiojančius kelionės dokumentus. Taip pat patariame nesiartinti prie Turkijos – Sirijos pasienio zonos arčiau kaip 10 kilometrų atstumu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

URMInfographic

Rekomenduojame nevykti į Diyarbakir provinciją dėl joje besitęsiančių susirėmimų tarp Turkijos karinių pajėgų bei PKK teroristinės organizacijos grupuočių. Rekomenduojama susilaikyti nuo nebūtinų kelionių į Hakkari provinciją, besiribojančią su Iraku. Turkija per savo teritoriją uždraudė naudotų transporto priemonių tranzitą į Siriją bei Iraką“, – teiga URM.

REKLAMA

Visus minėtose Turkijos provincijose esančius lietuvius ministerija kviečia elgtis itin atsargiai ir dar neužsiregistravusius – skubiai užsiregistruoti URM arba Lietuvos Respublikos ambasadoje Turkijoje. Rekomendacinio pobūdžio informacija apie visas pasaulio šalis yra pateikiama URM konsulinės informacijos tinklalapyje.

Lietuvių planai nekinta

Kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius tv3.lt sakė, kad lietuvių planų vykti atostogauti į pamiltosios Turkijos kurortus teroro išpuoliai nekeičia.

„Šiandien sulaukėme tik kelių skambučių dėl kelionių į Turkiją. Žiniasklaidoje žmonės perskaitė, kad skrydžiai atšaukiami į Turkiją, bet nepasigilino, kad skrydžiai atšaukiami į Stambulo oro uostą. Žmonės yra labiau susirūpinę, ką daryti, jei jų skrydis neva atšauktas, bet ne tuo, ar galima atsisakyti kelionės ir panašiai.

REKLAMA

Kitas dalykas, šiuo metu žmonės yra labiau pasidomėję, pasiskaitę informaciją, kas įvyko, ir žino, kad tai įvyko didmiesčio – Stambulo – oro uoste, o ne kurortų. Todėl mūsų turistai tikrai neėmė panikuoti, kad kažkas galėtų nuvykti ir pan. Juolab, kad jie nevyksta į Stambulą – jie leidžiasi Antalijoje, Dalamano kurortuose“, – kalbėjo R. Širvinskas.

Pasak jo, kai pradėjo sklisti žinios apie pirmuosius išpuolius Stambule, Ankaroje, tada lietuviai buvo labai sunerimę, skambino ir klausinėjo dėl savo atostogų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mums užėmė nemažai laiko žmones įtikinti ir papasakoti jiems, kur yra Stambulas ir kur yra jų kurortai – jie yra už 700, 900 kilometrų nuo tų miestų, kur vyksta išpuoliai, o kurortai bent jau iki dabar nėra įdomūs teroristams, tai žmonės vis ramiau vyksta Turkijos kryptimi“, – kalbėjo R. Širvinskas.

Pustuščiai ir pigūs kurortai

Visgi pašnekovas nurodo, kad kitų tautybių turistų Turkijoje sumažėjo – jis pats pirmadienį grįžo iš atostogų Ankaroje ir pamatė, kad apie 70 proc. viešbučių yra uždaryti, gerokai sumažėję rusų ir vokiečių turistų.

REKLAMA

„Situacija Turkijoje yra prasta, netgi uždarytas vienas iš pagrindinių terminalų Antalijos oro uoste. Tai parodo, kad turizmas sumažėjęs daugiau nei per pusę, bet tai visiškai nedaro įtakos lietuvių apsisprendimui vykti į Turkiją – iki liepos 9 net nemačiau laisvų vietų lėktuvuose. Daugybę aukštos klasės viešbučių sumažinę kainas ir siūlo poilsį pusvelčiui, tad neretai lietuviai, nuvykę atostogų, džiaugiasi, kad viešbutis nepilnas ir dauguma turistų yra lietuviai“, – kalbėjo jis.

R. Širvinskasvisgi nurodė negalintis duoti patarimo be jokios baimės vykti į Turkiją, tačiau negali ir pasakyti, kur vykti dabar yra saugu. Kiekviena kelionė, pažymi jis, yra kažkiek rizikinga, tačiau tai nereiškia, kad žmogus turi užsidaryti namuose.

REKLAMA

Reiškia abejones

Kelionių organizatoriaus „Guliverio kelionės“ direktorius Algis Brazionis tv3.lt nurodė, kad žmonės kol kas neatšaukinėja atostogų Turkijoje, tačiau yra sunerimę.

„Visi šokiruoti paskutinio teroro akto, tačiau merginos, dirbančios su keliautojais, dar nesakė, kad poilsiautojai atšaukinėtų kelialapius. Aišku, natūralu, kad žmonėms teroro aktai kelia nerimą. Mūsų klientai jau po ankstesniųjų įvykių Stambule reiškė abejonę, ar vykti ten, ar rinktis kitą kryptį.

Taip pat natūralu, kad dalis žmonių, po tokių įvykių, renkasi kitas kryptis – Bulgariją, Ispaniją, Kroatiją, Graikijos salas – ten žmonėms šilta, gera ir saugu“, – kalbėjo A. Brazionis.

Jis taip pat nurodė, kad Turkija visgi išlieka mėgstamiausia lietuvių kelionių kryptis.

„Turkijoje yra puikus kainos ir kokybės santykis, o žmonės nori mėgautis geromis atostogomis už gerą kainą“, – kalbėjo A. Brazionis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų