REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuviai labiausiai norėtų dirbti ne daugiausiai besireklamuojančiose ir ne pačiose didžiausiose kompanijose. Anot balsavusiųjų „CV Market“ tyrime „Patraukliausias darbdavys 2016“, juos labiausiai traukia stabilios ir patikimos kompanijos, galinčios pasiūlyti stabilų ir patrauklų atlyginimą bei karjeros galimybes.

Lietuviai labiausiai norėtų dirbti ne daugiausiai besireklamuojančiose ir ne pačiose didžiausiose kompanijose. Anot balsavusiųjų „CV Market“ tyrime „Patraukliausias darbdavys 2016“, juos labiausiai traukia stabilios ir patikimos kompanijos, galinčios pasiūlyti stabilų ir patrauklų atlyginimą bei karjeros galimybes.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patraukliausi darbdaviai 2016Infographic

REKLAMA

Tyrimas atskleidė, kad svajonių darbovietėmis Lietuvoje ir toliau išlieka čia veikiančios tarptautinės kompanijos. Iš dešimties įmonių, į kurias lietuviai labiausiai veržiasi dirbti, aštuonios yra užsienio kapitalo įmonės, tik Ruptela ir A.Žilinskio ir ko įmonių savininkai iš Lietuvos. Be to, daugiausia svajonių darbdavių veikia IT ir finansų srityse. Visi TOP10 dalyviai turi lietuviams patraukliausius pranašumus: yra stabilūs, siūlo ne tik patrauklų atlyginimą, bet ir puikias sąlygas tobulėjimui, taip pat įdomų, dinamišką darbą ir viliojančias karjeros galimybes.   Tarp lietuviams labiausiai patinkančių darbdavių ne tik rinkos senbuviai: SEB bankas, Barclays ar IKEA, tačiau ir nauji vardai.

REKLAMA
REKLAMA

Pačiu patraukliausiu Lietuvos darbdaviu šiemet tapo SEB bankas, kuriam Lietuvoje dirba netoli 2,5 tūkst. darbuotojų. Toliau dešimtuke Barclays operacijų centras Lietuvoje (1218) bei Western Union Processing Lithuania, šiuo metu įdarbinusi per 1,5 tūkst. Ketvirtas sąraše Swedbank. Jame ir antrinėse įmonėse darbuojasi 2390 specialistų.

Penktoje vietoje Bitė Lietuva (558). Sąrašo antrojoje pusėje TEO LT (1792), bendrovė Felit, valdant IKEA Lietuva (369) ir trys patraukliausiųjų TOP10 naujokės: informacinių technologijų bendrovės Ruptela (167) ir Adform Lietuva (458) bei vienintelė dešimtuke inžinerijos UAB A.Žilinskio ir Ko (323).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Patraukliausias darbdavys 2016Infographic

 

Tyrimu paneigti mitai

1. Dalis žmonių mano, jog patraukliu darbdaviu tampa tik didžiausios įmonės, t.y. turinčios daugiausiai darbuotojų. Tiesa yra tokia, kad nei vienas iš daugiausiai darbuotojų turinčių darbdavių nepateko tarp TOP 10 populiariausiųjų.

REKLAMA

Daugiausiai darbuotojų turintys darbdaviaiInfographic

2. Dalis žmonių mano, jog laimėti patraukliausių darbdavių tyrime turi šansų tik daugiausiai besireklamuojantys. Tačiau tiesa ta, kad tik vienas iš šių labiausiai besireklamuojančių darbdavių pateko į patraukliausiųjų TOP 10.

REKLAMA

Labiausiai besireklamuojantys darbdaviaiInfographic

3. Viena iš nuomonių yra ta, kad patraukliausiu darbdaviu tampa daugiausiai už save balsavę. Taip gali įvykti tyrimuose, kuriuose nėra vykdomas respondentų filtravimas.

Tyrime stebėta, iš kokių IP yra balsuojama, ar yra balsuojama iš to paties kompiuterio, kokiais laiko tarpais yra balsuojama už tą pačią įmonę, kiek tendencingai yra balsuojama prieš tiesioginius konkurentus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo duomenys:

  • imtis - 1026 respondentai;
  • atsižvelgta ir į neigiamus atsiliepimus;
  • didelis dėmesys duomenų patikimumui (dalis atsakymų buvo pašalinti);
  • respondentai nebuvo ribojami pasirinkimo variantais (atviri klausimai);
  • buvo renkami ir demografiniai respondentų duomenys;
  • atsakymai renkami naudojant įvairius reklamos kanalus, todėl tyrime dalyvavo ne tik CV Market lankytojai;
  • iš vieno IP atlikti balsavimai užskaityti tik vieną kartą.

Vertinamas lojalumas

Pasak psichologės V.Mikutaitienės, geras santykis su darboviete yra tada, kai didesnė žmogaus minčių apie darbą ir darbovietę dalis yra teigiamos, o ne neigiamos. Neretai lietuviai susidaro klaidingą įspūdį, kad jų svajonių darbovietė yra ne Lietuvoje, o kažkur svetur. „Didžiąją dalį užsienio darbdavių įvaizdžio formuoja darbuotojų emigrantų pasakojimai, kurie ne visada yra visiškai teisingi. O žmonės linkę tikėti gražiomis istorijomis ir ieškoti laimės pas užsienio darbdavius. Tačiau visuose darbuose vertinami lojalūs darbuotojai, o ne ieškotojai“, - pastebėjo psichologė.

REKLAMA

Faktai, kodėl svarbu būti patraukliu darbdaviu:

  • darbuotojų rotacija vidutiniškai mažesnė net 50%.
  • kompanijos gera reputacija pritraukia tinkamus geriausius reikiamos srities specialistus.
  • naujausi tyrimai rodo, jog jauni, studijas baigusieji specialistai labiausiai nori įsidarbinti gerai žinomose bei gerą reputaciją turinčiose įmonėse. Todėl patrauklus darbdavys turi geriausius šansus prisivilioti talentingiausią jaunimą.
  • įmonėse, kurios į savo vardo patrauklumą investavo, kiekvieno darbuotojo našumas padidėjo apie 30%.
  • turėdama geriausius darbuotojus, kompanija potencialiai gali padidinti savo pelną.

Specialistų badą jaučia ir geriausi

REKLAMA

Aukštas darbdavio patrauklumo įvertinimas ir vardo žinomumas vis dėlto nėra panacėja ieškant ir surandant deficitinius specialistus. Labiausiai Lietuvos svajonių darbdaviams trūksta informacinių technologijų specialistų, inžinerijos atstovams galvą skauda ir dėl sunkiai surandamų kvalifikuotų darbininkų.

Užsienio kompanijų paslaugų centrai ypač jaučia siauros srities informacinių technologijų specialistų poreikį. Plačiausią spektrą paslaugų teikiančiam Western Union paslaugų centrui labai trūksta atitikties teisiniams reikalavimams (Compliance) specialistų. Barclays susiduria su sunkumais ieškodamas specialistų, mokančių dirbti su Lietuvoje dar retai sutinkamomis technologijomis. Ruptelai, anot personalo vadovės Neringos Smailienės, vieni iš sunkiau randamų yra JavaScript programuotojai. Bitė Lietuva šalia IT ir mobilaus ryšio profesionalų laukia ir klientų aptarnavimo bei pardavimų meistrų.

Ieškodami reikiamų darbuotojų patraukliausieji darbdaviai naudojasi tiek personalo paieškos agentūrų paslaugomis, tiek socialiniais tinklais, tiek savo pačių darbuotojais, kurie gali rekomenduoti į laisvas vietas savo draugus ar pažįstamus arba patys su darbdavio pagalba išsiugdyti naujas įmonei reikalingas kompetencijas. Patraukliausieji intensyviai dirba ir su šalies universitetais bei kolegijomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų