REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau pirmosiose ugdymo įstaigose, kaip darželis ar pradinė mokykla, vaikams kalami į galvą lyčių skirtumai įvairiose pareigose, darbuose ar kituose kasdieniuose aspektuose. Ilgainiui augant kiekvieno požiūris formuojasi skirtingai, atsiranda savita gyvenimo filosofija, tačiau daugiau ar mažiau nuo mažumės kalami stereotipai galvoje išlieka.

Jau pirmosiose ugdymo įstaigose, kaip darželis ar pradinė mokykla, vaikams kalami į galvą lyčių skirtumai įvairiose pareigose, darbuose ar kituose kasdieniuose aspektuose. Ilgainiui augant kiekvieno požiūris formuojasi skirtingai, atsiranda savita gyvenimo filosofija, tačiau daugiau ar mažiau nuo mažumės kalami stereotipai galvoje išlieka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomu, ar dar šiomis dienomis profesijos skirstomos į vyriškas ir moteriškas? Apie tai skaitytojams pasakoja Šiaulių universiteto Technologijos, fizinių ir biomedicinos mokslų fakulteto Mechanikos ir statybos inžinerijos katedros vedėja Loreta Kelpšienė bei Elektronikos ir elektros inžinerijos katedros vedėjas Dainius Balbonas.

REKLAMA

Skirtingoms lytims - skirtingos profesijos

Nenuostabu, kad daugumoje techniškų inžinerinių profesijų tarp studentų dominuoja vyriškas kolektyvas. Tuo tarpu humanitarinių, edukologijos, ypač pedagogikos, logopedijos, ko gero, daugiau yra merginų nei vaikinų. Vadybos, biznio administravimo, menų galbūt yra apylygiai – tiek merginų, tiek vaikinų.

„Jei bandyčiau komentuoti iš savo, kaip Mechanikos ir statybos inžinerijos katedros vedėjos, pozicijos, tai geriausiai šį teiginį apie vyriškas ir moteriškas specialybes iliustruoja šių metų absolventų statistika: šį birželį katedroje bakalauro bei magistro laipsnius apsigynė 24 absolventai, tarp kurių buvo vienintelė mergina, įgijusi statybos inžinerijos bakalauro laipsnį. Stereotipo, kad merginoms sunkiau mokytis inžinerijos srityje, absolventė Dovilė nepatvirtino, nes pati buvo tarp geriausiai besimokiusių studentų“, – sako Loreta Kelpšienė:

REKLAMA
REKLAMA

Manau, stereotipas vis dar gajus, kad inžinerinės specialybės yra vyriškos specialybės. Pvz., elektronikos inžineriją universitete pasirinko apie 5 proc. merginų. Man žinomas didžiausias merginų kiekis buvo 1998 m., kai iš 35 studentų net 5 (15 proc.) buvo merginos.

Elektros, mechanikos ir statybos inžinerijoje situacija panaši, galbūt blogesnė lyčių lygybės požiūriu. Manau, kad žymiai geresnė situacija yra informacinėse technologijose ir informatikoje, nes jau yra atsiradęs supratimas, kad moteris gali būti tokios pat geros specialistės kaip ir vyrai. Taip pat tarp merginų yra gana populiarios tokios inžinerijos rūšys kaip logistika, aplinkos ir aplinkosaugos inžinerija, – tvirtina Dainius Balbonas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar ateityje situacija keisis?

Pasak Loretos Kelpšienės, turinčios gilias tradicijas mechanikos inžinerijos ir statybos inžinerijos specialybės orientuotos į pramonę ir gamybą. Darbdaviai jaučia šių sričių inžinierių trūkumą, todėl noriai sudaro sutartis su universitetu tikslinėms studijų vietoms finansuoti. Deja, dažnai abiturientų nepasiekia ši žinia.

„Turiu pasakyti, kad šią vasarą stojantiesiems į Šiaulių universiteto technologijos mokslo srities studijas yra numatyta tiksliniu būdu finansuojamų studijų vietų: į mechanikos inžineriją – 5 vietos, į statybos inžineriją – 8 vietos“, – teigia pašnekovė.

REKLAMA

„Inžinerinės ir IT specialybės visada turės paklausą, nes pramonėje vyksta automatizavimo procesai, siekiant didinti darbo efektyvumą. Kur įmanoma, bandoma atsisakyti darbo rankų, nes darbo jėga brangsta. Darbo jėgos brangimo procesas nesustos tol, kol nepriartėsime prie ES lygio, o tai savo ruožtu skatins automatizuoti rankų darbą. Todėl ateityje pramonėje reikės daugiau aukštesnio lygio specialistų“, – sako Šiaulių universiteto Elektronikos ir elektros inžinerijos katedros vedėjas.

Taip pat specialistų teigimu, greitu laiku automatizuoti sprendimai pradės brautis ir į kasdienį žmonių gyvenimą, pavyzdžiui, pastatų automatizavimas. Informacinės technologijos sparčiai vystosi, į rinką ateina nauji atsiskaitymo metodai, duomenų perdavimas ir saugojimas tampa ne tik įmonių galvos skausmu. Telefonai tampa kompiuteriais, televizoriai savo galimybėmis artėja prie kompiuterių, staliniai kompiuteriai baigia išnykti (juos pakeis all in one kompiuteriai bei planšetės). Sparčiai vystosi daiktų internetas, vis daugiau prietaisų galime sujungti į vidinį namų tinklą. Visi šie pokyčiai formuoja inžinerinių ir IT specialybių poreikį ateityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų