REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Penktadienį į Lietuvą parvyko lietuvių jachtos „Extreme įgula“, kuri ketvirtadienį vakare baigė savo penkių iš eilės dienų pasirodymą ant vandens didžiausioje pasaulio regatoje, pavadintoje Kylio savaitė (Kieler Woche – vok.).

Penktadienį į Lietuvą parvyko lietuvių jachtos „Extreme įgula“, kuri ketvirtadienį vakare baigė savo penkių iš eilės dienų pasirodymą ant vandens didžiausioje pasaulio regatoje, pavadintoje Kylio savaitė (Kieler Woche – vok.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šį regata Kylyje jau daugiau nei šimtą metų rengiama paskutinę savaitę iki Joninių, į kurią suplūsta ne tik aukščiausios klasės buriuotojai iš viso pasaulio, bet ir miesto svečiai pasigėrėti reginiu, panašiu į mūsų Jūros šventę. Skiriasi, žinoma ir skaičiai. Kylio savaitė kasmet pritraukia iki 5000 buriuotojų, apie 2000 laivų ir apie tris milijonus lankytojų.

REKLAMA

Savaitės trukmės regatoje lenktyniaujama olimpiniame uoste „Schilksee“, o uždaroma regata didžiausiu Vokietijoje fejerverku, kuris leidžiamas iš laivų ir jau taip pat spėjo tapti atskiru šviesos, vandens, vėjo ir dangaus derinio stebuklų.

Šiemet mūsų šalies garbę Kylio regatoje gynė bendra kauniečių ir vilniečių buriuotojų įgula (Aidas Pivoriūnas, Valdas Ramonaitis, Jonas Romeika, Adomas Valavičius, Martynas Kačergis, Tomas Vencius, Martynas Vilčinskas), vadovaujama kapitono Aisčio Kalanavičiaus.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip pasakojo Aistis Kalanavičius, Kylio regata, kuri yra atviras Vokietijos ORC buriavimo čempionatas, iš įgulų pareikalavo didelio atidumo gana greitai besikeičiančioms gamtinėms sąlygoms. Pirmą navigacinį jūros etapą, kuris truko parą ir kurio metu buriuotojams reikėjo įveikti daugiau nei 130 jūrinių mylių distanciją pučiant pastoviam 12 m/s vėjui.

Tokios pat gamtinės sąlygos buvo ir antrą varžybų dieną, kuomet buriuotojai lenktyniavo olimpinėse priekrantės distancijose, apsukant trasos ženklus.

Kitas dienas buvo arba štiliai, tradiciškai tampantys visų buriuotojų nervus arba vidutinio stiprumo vėjai, kurie ir yra palankiausi mūsų laivui. Po visų septynių etapų paaiškėjo, kad lietuvių jachta, savo grupėje, kurioje varžėsi 28 laivai iš septynių šalių, iškovojo aukštą penktą vietą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antroje ir ketvirtojoje vietoje atsidūrė vietos favoritai vokiečiai, švedai, praėjusių metų Europos buriavimo čempionai, jachta „Malin“, buvo trečia, o nugalėtojos laurai atiteko tik šiai regatai specialiai Italijoje pagamintai olandų jachtai „Bach Sailing“.

„Toks pasiekimas turėtų įeiti į mūsų sportinio kreiserinio buriavimo istoriją, džiaugiuosi, bet turiu pripažinti, kad tik nuoseklaus darbo dėka pasiekėme tokį aukštą rezultatą. Tai, be abejo, visų šalies buriuotojų įvertinimas, – laimingas po finišo kalbėjo A. Kalanavičius. – Gaila, kad varžybos negali tęstis amžinai, nes mums kaip tik kuo toliau, tuo geriau sekėsi“.

REKLAMA

Po atvirojo Vokietijos buriavimo čempionato Lietuvos buriuotojai planuoja dalyvauti kito mėnesio viduryje Danijos sostinėje Kopenhagoje vyksiančiame pasaulio buriavimo čempionate, o rugpjūčio mėnesį „Extreme“ buriuotojus bus galima išvysti ir Nidoje, tradicinėje Kuršių marių regatoje.

Šiemet ši jachta pirmauja Lietuvos klubų regatų taurės įskaitoje. Lietuvos ORC čempionate ji užėmė antrą vietą, kitose regatose buvo užtikrintai pirma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų