REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos svaro kursas smuko iki 31 metų žemumų, krito akcijų ir naftos kainos po to, kai negalutiniai duomenys parodė, kad britai nubalsavo už išstojimą iš Europos Sąjungos.

Didžiosios Britanijos svaro kursas smuko iki 31 metų žemumų, krito akcijų ir naftos kainos po to, kai negalutiniai duomenys parodė, kad britai nubalsavo už išstojimą iš Europos Sąjungos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svaro kursas JAV dolerio atžvilgiu smuko daugiau nei 9 proc. iki 1,3305 JAV dolerio – mažiausio lygio nuo 1985 metų, o JAV dolerio kursas jenos atžvilgiu pirmą kartą per daugiau nei pustrečių metų smuko žemiau 100 jenų ribos, nes investuotojai skuba investuoti į saugius aktyvus.

REKLAMA

Artėjant britų referendumui, beveik visi ekspertai perspėjo, kad Jungtinei Karalystei nubalsavus už išstojimą iš Europos Sąjungos, pasaulinės rinkos smuks. Ir baisiausias scenarijus ima materializuosis, BBC ir kitiems transliuotojams jau skelbiant, kad laimėjo išstojimo šalininkai.

JAV dolerio kursas jenos atžvilgiu vienu metu buvo smuktelėję iki 99,02 jenos. Žemiau šimto jenų ribos jis sumažėjo pirmą kartą nuo 2013 metų lapkričio. Tačiau vėliau dolerio kursas vėl pakilo. Jena yra laikoma saugia investicija ir rinkos dalyviai ją renkasi rinkoms sudėtingais laikais.

REKLAMA
REKLAMA

Japonijos finansų ministras Taro Aso (Taras Asas) penktadienį rengs skubią spaudos konferenciją. Jis anksčiau sakė, kad šalies vyriausybė akylai stebės JAV dolerio ir jenos kurso santykį ir imsis atitinkamų priemonių, jeigu jena per daug pabrangs, kas leidžia manyti, kad Japonijos vyriausybę gali atlikti intervenciją į valiutų rinką.

Nepriklausomybė diena

Britų referendumo rezultatas – visiškai priešingi, nei buvo tikėtasi. Kalbėta, jog Britanijos išstojimo, vadinamojo „Brexit“, šalininkų ir priešininkų stovyklos agitacinio laikotarpio metu bus apylygės, tačiau laimės priešininkai. O lažybų tarpininkai skelbė, jog yra 90 proc. tikimybė, kad laimės pasisakantieji už tolesnę šalies narystę Europos Sąjungoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau paskelbus šokiruojančius negalutinius rezultatus, rinkos smuko žemyn.

Tokijo vertybinių popierių biržos indeksas „Nikkei 225“ smuko daugiau nei 8 proc., akcijos pinga ir Australijoje, Kinijoje, Indonezijoje, Honkonge. Pastarojo biržoje britų bankų HSBC ir „Standard Chartered“ akcijos atpigo daugiau nei 10 proc.

Savo ruožtu prieš Europos Sąjungą pasisakančios Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderis Nigelas Farage'as (Naidželas Faridžas) ankstybą penktadienio rytą pareiškė, kad išaušo šalies „nepriklausomybės diena“.

Ekspertai perspėja, kad dėl vadinamojo „Brexit“ smukusios naftos ir akcijų rinkos kelia didžiulę grėsmę pasaulio ekonomikai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų