REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Jau nuo šio rudens mechanikos inžineriją studijuojantis jaunimas darbo rinkoje įsitvirtins dar lengviau. Naujos kartos mechanikos inžinierius ugdantis Šiaulių universitetas, kuris dalyvauja Jaunųjų profesionalų programoje „Kurk Lietuvai“, kartu su socialiniais partneriais vien šiemet užtikrins 60 darbo vietų mechanikos inžinerijos studijų programos absolventams. Jaunuoliai įsidarbins Lietuvoje veikiančiose, užsienio kapitalo pritraukusiose, įmonėse.

Jau nuo šio rudens mechanikos inžineriją studijuojantis jaunimas darbo rinkoje įsitvirtins dar lengviau. Naujos kartos mechanikos inžinierius ugdantis Šiaulių universitetas, kuris dalyvauja Jaunųjų profesionalų programoje „Kurk Lietuvai“, kartu su socialiniais partneriais vien šiemet užtikrins 60 darbo vietų mechanikos inžinerijos studijų programos absolventams. Jaunuoliai įsidarbins Lietuvoje veikiančiose, užsienio kapitalo pritraukusiose, įmonėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jaunųjų profesionalų programa „Kurk Lietuvai“ buvo pradėta VšĮ „Investuok Lietuvoje“ ir Ūkio ministerijos iniciatyva.

REKLAMA

Skatins mokslo ir verslo partnerystę

Užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuva“ pernai atliktos apklausos duomenimis, svečių šalių investuotojų netenkina Lietuvos absolventų išsilavinimo kokybė, o jų perkvalifikavimo išlaidos trukdo verslo plėtrai ir naujų darbo vietų kūrimui. Todėl „Investuok Lietuva“ drauge su programos „Kurk Lietuvai“ dalyviais inicijavo projektą, kurio metu buvo atrinktos 5 aktualiausios Lietuvos aukštųjų mokyklų studijų programos. Pagrindinis projekto siekis – ne tik tobulinti užsienio investuotojams reikalingas studijų programas, bet ir užmegzti glaudžius santykius tarp įmonių ir aukštųjų mokyklų.

REKLAMA
REKLAMA

Į užsienio kapitalo investuotojams aktualiausiųjų penketuką pateko ir Šiaulių universiteto mechanikos inžinerijos studijų programa. Trys užsienio kapitalo įmonės – UAB „Baltik Vairas“, UAB „Statga“ ir „RGE Group“ – pasirašė bendradarbiavimo sutartis su Šiaulių universitetu. Bendradarbiavimo tikslas – adaptuoti mechanikos inžinerijos programą pagal įmonių poreikius ir išspręsti kvalifikuotos darbo jėgos trūkumą.

„Didžiausias tokio ilgalaikio bendradarbiavimo pranašumas yra tas, kad užsienio kapitalo įmonės įsipareigoja nuosekliai dalyvauti visame studijų procese rengiant įmonėms reikiamus mechanikos inžinerijos specialistus, o šie vėliau taps vertinga jų rinkos atstovų dalimi“, – kalbėjo Šiaulių universiteto Studijų tarnybos direktorė dr. Laima Liukinevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pokyčiai atitiks investuotojų lūkesčius

Dr. L. Liukinevičienės teigimu, atsižvelgiant į projekte dalyvaujančių įmonių rekomendacijas dėl studijų programos gerinimo, mechanikos inžinerijos programoje yra padaryta tam tikrų pokyčių. Kapitalo įmonės į studijų programą rekomendavo įtraukti papildomus dalykus. Taip pat pasiūlyta, jog studentams būtų daugiau praktikų: dėstytojų gretas papildys UAB „Baltik Vairas“ ir UAB „Statga“ specialistai, kurie dar labiau priartins teoriją prie tikrovės bei skatins ieškoti inovatyvių sprendimų kasdienėms problemoms spręsti. Įmonių specialistai ves ir praktinius laboratorinius užsiėmimus, konsultuos rašant baigiamuosius darbus.

REKLAMA

Programoje dar numatyta stiprinti užsienio kalbų gebėjimus atskirus dalykus dėstant anglų kalba, kviečiantis paskaitai partnerių įmonių specialistus iš užsienio, aktyvinant studentų įsitraukimą į mainų programas, tarptautines stažuotes partnerių įmonių padaliniuose kitose valstybėse.

Partnerystės naudą pajus abi pusės

Užsienio kapitalo įmonės, su kuriomis bendradarbiauja Šiaulių universitetas, jau šį rudenį studentams atvers ir savo šiuolaikiškai įrengtas laboratorijas. Jose Šiaulių universiteto mechanikos inžinerijos studijų programos studentai galės atlikti praktiką ir įgyti reikalingos profesinės patirties. Tačiau labiausiai studentus ir stojančiuosius turėtų dominti reali galimybė įsidarbinti šiose įmonėse po studijų. Užsienio kapitalo įmonės sutarė su Šiaulių universitetu ir dėl potencialių jaunųjų specialistų įdarbinimo.

REKLAMA

Kaip teigia UAB „Baltik Vairas“ vykdomasis direktorius Žilvinas Dubosas, užsienio kapitalo įmonės yra suinteresuotos kuo greičiau išspręsti kvalifikuotų specialistų trūkumo problemą. „Mums svarbu, kad kuo daugiau studentų rinktųsi mūsų ir kitų įmonių peržiūrėtą mechanikos inžinerijos studijų programą būtent Šiaulių universitete, – teigė jis. – Į projektą įsitraukėme tam, kad patenkintume augantį kvalifikuotų inžinierių poreikį“.

Kiekvienam įstojusiam suteiks darbo vietą

Vis dar svarstantiems, kur studijuoti, mechanikos inžinerijos studijų programa yra itin patrauklus pasirinkimas, kadangi šiais metais stojantiems į šią studijų programą skirtos 5 tiksliniu būdu finansuojamos studijų vietos. Tačiau ne tik tiksliniu būdu studijuojantys, bet ir kiti studentai, baigę šią studijų programą, galės būti garantuoti dėl darbo vietos. Projekte dalyvaujančios įmonės yra įsipareigojusios per metus priimti į darbą ne mažiau kaip 60 mechanikos inžinerijos studijas baigusių specialistų. Galimybę įsidarbinti iš karto po studijų praktiškai turi visi šią studijų programą Šiauliuose studijuojantys studentai, kadangi mechanikos inžinierių poreikis Lietuvoje viršija Šiaulių universitete besimokančių studentų skaičių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mechanikos inžinerijos studijų programa 2015 m. buvo akredituota maksimaliam šešerių metų laikotarpiui. Atsižvelgiant į akademinių ir socialinių partnerių rekomendacijas, programos turinys ir metodika nuolat peržiūrimi ir tobulinami. Programos studentai 100 proc. įsidarbina Šiaulių regione veikiančiose įmonėse, o jų paklausa didžiulė. Tikimasi, kad prie programos gerinimo prisidėjus ir užsienio kapitalo įmonėms, studentų dėmesys mechanikos inžinerijos programa kasmet tik didės.

Šiaulių universiteto atstovė L. Liukinevičienė primena, kad šiemet ketinančių studijuoti mechanikos inžinerijos studijų programą konkursinis balas formuojamas iš: matematikos (0,4), fizikos (0,2), bet kurio dalyko, nesutampančio su kitais dalykais (0,2) ir lietuvių kalbos ir literatūros (0,2) valstybinių brandos egzaminų rezultatų.

Be mechanikos inžinerijos, Šiaulių universitete taip pat siūloma rinktis elektronikos inžinerijos, informacinių technologijų ar statybos inžinerijos, kuriai skirtos 8 tikslinės vietos, studijų programas.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų