REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva šiuo metu kuria produktus ir paslaugas, kurios naudojamos ir žinomos visame pasaulyje. Vis dėlto šalyje dirbantys specialistai dar negali pasidžiaugti tokiais atlyginimais kaip Vakarų Europoje, o investuotojai gerai apmokamas darbo vietas kuria nenoriai.

Lietuva šiuo metu kuria produktus ir paslaugas, kurios naudojamos ir žinomos visame pasaulyje. Vis dėlto šalyje dirbantys specialistai dar negali pasidžiaugti tokiais atlyginimais kaip Vakarų Europoje, o investuotojai gerai apmokamas darbo vietas kuria nenoriai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindine šios problemos priežastimi laikoma aukšta darbo vietos įkūrimo ir jos išlaikymo kaina. Iš esmės ją sudaro darbdavio mokami socialinio draudimo mokesčiai. Užsienyje taikoma praktika, kad šioms įmokoms taikomos lubos, taigi darbdavys darbuotojui gali pasiūlyti aukšta atlyginimą, tačiau socialinio draudimo mokesčiai, kurie sudaro ženklią užmokesčio dalį, yra mokami tik iki nustatytos ribos.

REKLAMA

Ieško kitų paskatų

Tokios „Sodros“ lubos nei vienoje Baltijos valstybėje nėra taikomos, todėl investuotojai geriau apmokamas darbo vietas yra linkę kurti Lenkijoje, kur tokia tvarka galioja. Kaip pasakoja darbuotojų paieškos bendrovės „Masterclass Lietuva“ partnerė Laura Dauksaitė, būtent didelės išlaidos, kuriant darbo vietas, labiausiai atgraso investuotojus nuo didesnio darbo vietų skaičiaus.

„Mūsų klientai, dauguma jų yra užsienio kapitalo bendrovės, dažnai stebisi, kad darbo užmokestis Lietuvoje yra labai brangus. Jei ne alga, bet būtent mokesčiai būtų mažesni, tai jie galėtų Lietuvoje darbo vietų sukurti dar daugiau“, - pasakoja ekspertė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Seime svarstoma Lietuvoje įvesti 10 vidutinių mėnesinių darbo užmokesčių (VMDU) dydį siekiančias SoDros lubas. Vis dėlto skaičiuojama, kad toks pokytis paliestų mažiau nei tūkstantį dirbančiųjų. Palyginimui, Lenkijoje nustatytos 2,5, Čekijoje 4,2, o Vokietijoje – 1,7 VMDU socialinio draudimo įmokų lubos.

Kaip pasakoja L. Dauksaitė, dabar darbdaviams Lietuvoje yra per brangu ženkliai kelti atlyginimus net ir aukščiausio lygio specialistams, todėl pasirenkamos alternatyvios skatinimo priemonės.

„Manau, kad „Sodros“ lubos iš principo yra svarbios, norint mokėti darbuotojams didesnį darbo užmokestį. Šiuo metu jis yra keičiamas įvairiais kitais dalykais. Darbuotojai pradeda kalbėti apie paketą šalia atlyginimo, kaip automobilis, degalai ir taip toliau“, - pastebi ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Padeda išlaikyti darbuotojus

„Sodros“ lubų pritaikymas ne tik leistų kurti daugiau gerai apmokamų darbo vietų, tačiau taip pat verslui leistų išlaikyti profesionalus ir lengviau planuoti veiklą. Tokios pozicijos laikosi lazerių sistemas kuriančios bendrovės „Brolis Semiconductors“ vienas iš įkūrėjų Kristijonas Vizbaras. Pasak jo, „Sodros“ lubų įvedimas gerokai pagerintų investicinę aplinką Lietuvoje.

„Palaikau „Sodros“ lubų įvedimą , nes tai išties palengvintų brangių ir konkurencingų darbuotojų išlaikymą darbo vietoje. Taip pat leistų sukurti daugiau tokių darbo vietų ir skatintų patrauklumą investicijoms“, - kalba specialistas.

REKLAMA

Dažnai pasigirsta abejonių, ar „Sodros“ lubos nėra naudingos, tik aukštas pajamas uždirbantiems žmonėms. Vis dėlto skaičiuojama, kad didesni atlyginimai vienoje srityje per padidėjusi vartojimą konvertuojasi į didesnius atlyginimus kituose sektoriuose. Pasak K. Vizbaro, būtent per didesnį vartojimą ir plėtrą pasireikštų tikrasis „Sodros“ lubų efektas.

„Juk žmonės turėdami daugiau pinigų, jų daugiau ir išleidžia. Tuo tarpu vartojimas kuria ir plečia aplink įvairių paslaugų sektorių, kuriam reikia ir mažiau kvalifikuotų žmonių. Atitinkamai didinamas konkurencingumas ir atlyginimai ir kituose sektoriuose“, - svarsto jis.

REKLAMA

Investicijų ekspertai ragina nedelsti

Finansų analitikas, „Oxford Business Group“ Azijos regiono leidinių redaktorius Paulius Kunčinas pritaria „Sodros“ lubų įvedimui ir pastebi, kad to nepadarius Lietuvą gali aplenkti investicijos.

„Lietuva investuotojų akyse atrodo patraukliai. Gerai išvystyta infrastruktūra, išsilavinę ir užsienio kalbas mokantys darbuotojai, gera darbo etika bei geri valstybės ekonominiai rodikliai daro mūsų šalį patrauklia vieta kapitalo pritraukimui. Visgi, aukšti darbo jėgos išlaikymo kaštai yra tas šaukštas deguto, dėl kurio investuotojai renkasi mūsų kaimynus“, - pasakoja šiuo metu Malaizijoje dirbantis P. Kunčinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, Lietuva per nepriklausomybės laikotarpį pasiekė daug pergalių, tačiau delsdama priimti investuotojams svarbius sprendimus, tarp jų ir „Sodros“ lubų įvedimą, mūsų šalis rizikuoja pakartoti Pietų Europos šalių scenarijų.

„Turime aiškiai suvokti – kuriuo keliu norime pasukti. Ar kurti gerai apmokamas darbo vietas ir sudaryti visas sąlygas žmonėms užsidirbti, ar atsisakyti reikalingų sprendimų ir likti žemesnes pajamas gaunančių darbuotojų šalimi. Mano galva, absoliuti dauguma Lietuvos gyventojų norėtų pirmojo scenarijaus“, - teigia investicijų ekspertas.

Pasak jo, Seimui pasiryžus dar šios kandencijos metu įvesti SoDros lubas, jau artimiausiais metais Lietuva galėtų pritraukti investuotojus, kurie galėtų mokėti 3-4 tūkst. eurų atlyginimus finansų analitikams, IT specialistams, medikams ar kitų profesijų atstovams.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų