REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milijoninės aferos tvaikas – Ramūno Karbauskio pavaduotojo valdomoje įmonėje

Iki rinkimų neliks „nesusitepusių“ partijų?

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT) vykdant tyrimą dėl Europos Sąjungos (ES) lėšų grobstymo, pareigūnų taikiklyje atsidūrė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio pavaduotojo Viktoro Rinkevičiaus valdoma įmonė. Ar tai reiškia, jog prieš Seimo rinkimus iš tikrųjų neliks partijų, kurių nariai nebūtų „susitepę“?

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT) vykdant tyrimą dėl Europos Sąjungos (ES) lėšų grobstymo, pareigūnų taikiklyje atsidūrė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio pavaduotojo Viktoro Rinkevičiaus valdoma įmonė. Ar tai reiškia, jog prieš Seimo rinkimus iš tikrųjų neliks partijų, kurių nariai nebūtų „susitepę“?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Portalas tv3.lt praėjusią savaitę pranešė apie FNTT pradėtą plataus masto ikiteisminį tyrimą dėl ES lėšų grobstymo (dėl sukčiavimo) stambiu mastu. Pirminiais duomenimis, gali būti „nusukti“ net keli milijonai eurų.

REKLAMA

FNTT pareigūnai, vykdydami tyrimą, atliko kratas žemės ūkio technika prekiaujančioje UAB „Biržų žemtiekimas“ – paimti tyrimui reikšmingi dokumentai, išsinešti kompiuteriai. Kratos atliktos ir įmonės direktoriaus, buvusio Nacionalinės mokėjimo agentūros vadovo Sauliaus Silicko darbo vietoje bei tam tikruose ūkio subjektuose.

UAB „Biržų žemtiekimas“, kuri, kaip įtariama galimai yra įsivėlusi į ES lėšų grobstymo schemą, valdybos pirmininko pareigas užima Biržų rajono savivaldybės tarybos narys, vienas iš LVŽS pirmininko R. Karbauskio pavaduotojų V. Rinkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

V. Rinkevičius: pas mus viskas skaidru

Portalo tv3.lt kalbintas UAB „Biržų žemtiekimas“ valdybos pirmininkas V. Rinkevičius tikino, jog kol kas į jokias apklausas pareigūnai jo nekvietė, jam įtarimai nėra pareikšti.

„Mano vaidmens čia nėra jokio ir tyrimas vyksta ne mūsų atžvilgiu, o visai kitų įmonių atžvilgiu, tik tos įmonės ką yra iš mūsų pirkę, tai paėmė sąskaitas ir viskas“, – tikino V. Rinkevičius.

Ar FNTT tyrimas dėl ES lėšų grobstymo gali pakenkti LVŽS įvaizdžiui? R. Karbauskio pavaduotojas V. Rinkevičius teigė, jog teisėsaugos operacijos ir politinė partijos veikla nėra susiję.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai nieko bendro neturi su šitais dalykais. Pas mus yra viskas skaidru, mes absoliučiai nedalyvaujame tokiuose sandoriuose. Parduodame įrangą, o apie pirkėjus mes turime galimybės ir teisės rinkti informacijos, kas tai per pirkėjas. Mes pasirašome sutartį ir parduodame įrangą. Nematau jokio ryšio, jokių įtarimų, tik kažkas pirko ir paėmė sąskaitas. Prie ko čia politiniai dalykai?“, – aiškino pašnekovas.

Pirmininkas pasitiki, bet „pergyvena“

LVŽS pirmininkas R. Karbauskis tikino, jog apie FNTT vykdomą ikiteisminį tyrimą, kurio taikinyje atsidūrė jo pavaduotojo partijoje valdoma UAB „Biržų žemtiekimas“, išgirdo iš portalo tv3.lt.

REKLAMA

Ar į ES lešų grobstymo schemą gali būti įsivėlęs ir LVŽS pirmininko pavaduotojas V. Rinkevičius? R. Karbauskis akcentavo pasitikintis savo pavaduotoju, tačiau pripažino, jog žinia apie teisėsaugos pareigūnų pradėtą tyrimą yra nemaloni.

„Aš abejočiau, ar su tuo gali būti susijęs V. Rinkevičius, nes, kiek aš žinau šitą žmogų, jis nėra iš tų žmonių, kuris rizikuotų savo vardu, garbe dėl kažkokių pinigų. Aš suprantu, kad jis čia gali būti visai nesusijęs su tuo klausimu. Gali būti kažkas iš vadovų. [...]

Tai nėra maloni žinia bet kokiu atveju, nes mūsų žmonės labai retai minimi vienose ar kituose net įtarimuose“, – kalbėjo R. Karbauskis.

REKLAMA

LVŽS lyderis pažymėjo, jog, jei jo pavaduotojui teisėsauga pateiks kokius nors įtarimus, partija į tai reaguos griežtai.

„Jeigu tam žmogui, šiuo atveju – V. Rinkevičiui, bus iškelti kažkokie kaltinimai, tai aš suprantu, kad gali būti tam įvaizdžiui partijos... Pati partija čia niekuo dėta, čia niekaip nesusiję su partija, bet tai būtų nemaloni žinia, be abejonės, ir mes negalėtumėme sakyti, kad niekas iš partijos žmonių nėra įtartas ar nėra baustas kokiuose nors korupcijos skandaluose. [...]

Aišku, mes labai pergyvename dėl to. Ir mūsų reakcija, jeigu bus kažkokie įtarimai keliami, iš karto bus labai griežta ir mes niekada nelaukiame išvadų kažkokių ir iš karto priimame sprendimus dėl reputacijos klausimų, dėl kitų dalykų. Jeigu būtų kaltinimai, tai aš manau, kad pats V. Rinkevičius darytų sprendimus, žinodamas mūsų partijos požiūrį“, – kalbėjo R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto pašnekovas teigė nesijaudinantis dėl partijos įvaizdžio ir reitingų prieš artėjančius Seimo rinkimus, jei jos nariai pakliūtų į teisėsaugos nemalonę.

„Žmogus nėra nei kandidatas, su partija tai niekaip nesusiję, tai partijai turbūt smūgio nebūtų, bet mums patiems tai būtų smūgis, nes, jeigu viduje organizacijoje mes vieni kitu pasitikime, žiūrime vienas į kitą be baimės, tai būtų nesusipratimas. Jeigu vienam iš 4000 partijos žmonių būtų pareikšti kokie nors įtarimai, tai nemanau, jog tai pasireikštų reitinguose“, – dėstė R. Karbauskis.

REKLAMA

Politologas: tai yra partijų valymas

Dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu visuomenės nuomonės apklausų bendrovės „Vilmorus“ atliktame tyrime (birželio 3-10 d.) nurodoma, kad pagal populiarumą LVŽS šiuo metu atsilieka tik nuo socdemų, kurių reitingas – 16,2 proc. R. Karbauskio vadovaujamos politinės jėgos populiarumas siekia 13 proc.

Portalo tv3.lt kalbintas Vytauto Didžiojo universiteto profesorius, politologas Lauras Bielinis tikino, jog teisėsaugos pareigūnams pareiškus įtarimus bet kokia LVŽS atstovui, tai partijai būtų didžiulis smūgis, mat po buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio galimo kyšininkavimo skandalo, LVŽS akcentavo savo, kaip kone vienintelės likusios skaidrios partijos, įvaizdį.

REKLAMA

„Aš manau, kad tai būtų smūgis daugeliui jų šalininkų, daugeliui tų simpatikų, kurie dabar atkreipė dėmesį į juos, juose mato kažkokią viltį, naujus gelbėtojus. Iš tikrųjų tai geras, emocinis, stiprus smūgis, sukrėtimas“, – kalbėjo L. Bielinis.

„Iš tikrųjų apie tai jau kalba ir sociologai, kad tokie skandalai nuvilia tą jautriausią rinkėjų dalį, tai yra tuos rinkėjus, kurie yra labai sunkiai įkalbami, kurie neturi nuomonės, kurie emociškai reaguoja į politiką. Jie gali nusivilti ir šį kartą iš viso neateiti į rinkimus“, – pridūrė politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar specialiųjų tarnybų pradedami tyrimai iš tikrųjų rinkėjams gali sudaryti įspūdį, jog Lietuvos politinėje padangėje nebeliks partijų, kurios nėra įsivėlusios į korupcinius skandalus?

L. Bielinio įsitikinimu, teisėsaugos aktyvumą politikų atžvilgiu verčiau reikėtų vertinti kaip partijoms duotą šansą apsivalyti.

„Aš kitaip pažvelgčiau į šitą situaciją. Tai, ką daro teisinės struktūros, iš tikrųjų reiškia ne tai, kad nelieka nesusitepusių, o tai, kad išsivalo tos politinės struktūros, kurios turi būti švarios, ir kuriose dar yra visokiausių nedorai besielgiančių tiek su turtu, tiek santykiuose su žmonėmis politikų. Taip kad šį procesą aš siūlyčiau įvardinti ne kaip visų partijų susitepimą, o kaip partijų šansą išsivalyti. Todėl mes turime sveikinti STT, FNTT ir visas kitas struktūras, kad jos vis dėlto pasiryžo, vykdo savo darbą, nekreipdamos dėmesio į galimus spaudimus, kurių, mano nuomone, yra, atlieka savo pareigą. [...]

Tai yra partijų valymas. Tą turi daryti pastoviai, nuosekliai ir visada. Politikai galų gale išmoks ir supras, kad vogti, imti kyšius yra nenaudinga“, – pažymėjo politologas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų